Caroline Sandström, Michela Forni och Petra Tungården.
1 av 2
Caroline Sandström, Michela Forni och Petra Tungården. - Foto: Foto: Stellapictures
Sofia Sjöström
2 av 2
Sofia Sjöström - Foto: Foto: Privat

Så botar bloggarna höstdeppen

Sofia Sjöström och Michaela Forni berättar om hur de botar den ökända höstdepressionen.


Var tjugonde svensk blir deprimerad av höstmörkret.Sjukdomen heter SAD, ”Seasonal Affective Disorder”, och det kan gå så långt attde drabbade inte ens orkar ta sig ur sängen. Några av symptomen är konstanttrötthet, viktökning och humörsvängningar.

–Mitt bästa tips mot trötthet är vara ute så mycket som möjligt även när detblir mörkt. När solen sviker ökar behovet av frisk luft och aktiva dagar. Vimår så mycket bättre när vi tar oss ut och tränar och är aktiva än om vi gömmeross inne i soffan för jämnan, säger Sofia Sjöström som driver bloggen PT-Fia till Nyheter24.

Enav de mest populära träningsformerna just nu är så kallad ”Boot Camp” där mantränar utomhus, men Sofia tycker det är bättre att fokusera på lugnareträningsformer när höstdeppen smyger sig på.

–Det är väldigt poppis med hårda träningar som militärträning nu och detfungerar utmärkt på alla sätt men har du en dålig dag kan det vara minst likavälbehövligt med ett rejält yogapass. Det kan nästan passa bättre när man ärsliten av livet.

Sofiasbästa tips på en riktig energibomb: Släng på hemmagjord äppelmos, keso, maldanötter, kanel, varma bär, russin och mjölk på frukostgröten eller testa Sofiasnyttiga(!) brownie gjord på svarta bönor. Se receptet här .

Michaela Forni satsar på ensamtid och lugn när hon vill läka kropp och själ närdagarna känns tunga.

– När alla måsten är avklarade en jobbig dag så köper jag min favoritmat, sermin favoritfilm och äter mitt favoritgodis med mobilen avstängd. Då blir jaglugn och redo för en ny dag. Det viktigaste är att ta hand som sig själv ochgöra saker för sin egen skull, berättar Michaela för Nyheter24.

Men hon har inte alltid funnit lugnet.

– Hösten år 2010 var rätt vidrig, men det har nog ingenting med årstiden attgöra utan snarare händelser som råkade utspela sig precis då. Annars gillar jaghösten. Det ger utrymme för lugn och ro till skillnad från sommarensruntflängande, avslutar hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

1 timme sedan

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

3 timmar sedan
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

3 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.