Måndag 27 Sep
Stockholm

Ana Gina: "Jag vet hur det känns att bli hatad"

Gina Dirawi förklarar sig i bloggen.
1 av 5
Gina Dirawi förklarar sig i bloggen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Många upprördes av Ginas boktips och programledaren tvingades be om ursäkt via SVT.
2 av 5
Många upprördes av Ginas boktips och programledaren tvingades be om ursäkt via SVT. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Nu skriver hon en längre förklaring i sin blogg.
3 av 5
Nu skriver hon en längre förklaring i sin blogg. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Gina kommer tillsammans med Danny att leda Melodifestivalen 2013.
4 av 5
Gina kommer tillsammans med Danny att leda Melodifestivalen 2013. Foto: Stella Pictures
Även Danny har hamnat i blåsväder efter att ha använt ordet svarting i en video publicerad på Youtube.
5 av 5
Även Danny har hamnat i blåsväder efter att ha använt ordet svarting i en video publicerad på Youtube. Foto: All over press

Efter antisemitiska boktipset - nu försvarar sig Gina Dirawi i bloggen. – Just därför att jag själv vet hur det känns, så skulle jag aldrig göra samma sak mot mina medmänniskor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare tveksamheter

Ana Gina har tidigare varit i blåsväder efter att hon jämställde Israels regering med Hitler.

– Våra programledare ska inte ta ställning och vara opolitiska, sa SVT:s Thomas Hall till Nyheter24 då.

I förra veckan tipsade SVT-profilen Gina Dirawi, 21, i ett blogginlägg döpt till "lite kvällsläsning" om boken "Är världen upp och ner?" av den kände antisemiten Lasse Wilhelmson.

– Fick boken av en random kompis som sa läs, vem är Lasse?, frågade hon via Twitter efter att inlägget fått flera starkt ifrågasättande kommentarer.

Många upprörda röster gjorde sig hörda och SVT ställdes till svars. Inlägget togs bort och Gina bad om ursäkt via SVT. Nu har den unga profilen, närmast aktuell i Melodifestivalen, skrivit ett långt inlägg i sin blogg där hon försvarar sig.

– Jag är uppfostrad i en miljö med värdegrunden där allas lika värde står i fokus. Jag om någon vet hur det känns att bli hatad för saker jag inte kan rå för. Exempelvis att mina föräldrar är palestinier, att jag har ett utländskt utseende, att jag är muslim, skriver hon och fortsätter:

– Därför det är viktigt för mig att förtydliga för många som inte känner mig att jag har aldrig varit antisemit och kommer aldrig att bli antisemit.

Vidare förklarar hon sin ståndpunkt:

– Just därför att jag själv vet hur det känns, så skulle jag aldrig göra samma sak mot mina medmänniskor, jag skulle aldrig hata någon eller behandla någon annorlunda bara för att den hade ett visst ursprung, en viss religion, en viss sexuell läggning, skriver hon

Säger "svarting"

Ginas Melodifestival-kollega Danny Saucedo, 26, har även han hamnat i trubbel. Det efter att artisten hörs säga "svarting" i ett klipp publicerat på Youtube. Även han bad om ursäkt offentligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela