Hannah Widerstedt från Vallentuna gjorde sig känd som bloggare innan hon gick in i Big Brother huset. Nu försörjer hon sig på sin konst.
1 av 6
Hannah Widerstedt från Vallentuna gjorde sig känd som bloggare innan hon gick in i Big Brother huset. Nu försörjer hon sig på sin konst.
Men nu har hon polisanmälts för en av sina tavlor.
2 av 6
Men nu har hon polisanmälts för en av sina tavlor. - Foto: Stella Pictures/http://www.widerstedt.com//bilden är ett montage
Hanna Widerstedt har inte släppt någon bok ännu men skriver tidigt i sin bloggkarriär att hon just nu arbetar på en om sitt liv.
3 av 6
Hanna Widerstedt har inte släppt någon bok ännu men skriver tidigt i sin bloggkarriär att hon just nu arbetar på en om sitt liv. - Foto: Stella Pictures
Hanna vann titeln årets bloggprovokatör på Blog Awards. Sedan berättade hon att allt var ett konstprojekt.
4 av 6
Hanna vann titeln årets bloggprovokatör på Blog Awards. Sedan berättade hon att allt var ett konstprojekt. - Foto: Yessica Thor / FameFlynet
Här lämnade hon Big Brother-huset frivilligt. Tittarna köpte hennes karaktär och hon blev en stor snackis.
5 av 6
Här lämnade hon Big Brother-huset frivilligt. Tittarna köpte hennes karaktär och hon blev en stor snackis. - Foto: Daniel Johansson/Stella Pictures
Målningen som fått henne polisanmäld.
6 av 6
Målningen som fått henne polisanmäld. - Foto: Faksimil http://www.widerstedt.com/

"Tänker inte förnedra mig och åka dit"

Efter att läsarna sagt sitt om den polisanmälda nazi-målningen berättar nu Widerstedt varför hon vägrar polisförhöret.


Vad är Lv-projektet?

I början av oktober tog Hanna Widerstedt livet av sin karaktär hon i efterhand döpt till Louis. Det genom att iscensätta ett självmord via sin uppmärksammade skandalblogg. Därefter avslöjade hon att de enda som visste sanningen om karaktären var hennes familj och två av hennes närmsta vänner. 

Hon hade under tio månader byggt upp en karaktär som drev en av Sveriges största bloggar. Känd blev hon genom att publicera provokativa klipp på Youtube. Hon medverkade även i svenska "Big Brother" 2012.

Efter att Hanna Widerstedt, 21, polisanmälts för hets mot folkgrupp kallades hon till polisförhör. Som hon vägrade gå till. Det är konstnären och "Big Brother"-profilens tavla "I kill jews", föreställande en kvinna som "slaktar judar", anmälaren blivit upprörd över. 

Har du varit hos polisen på förhör nu?
– Jag har sagt att de får komma hit på kaffe och bullar, jag tänker inte förnedra mig och åka dit. Jag hatar förhörsrum, får ångest. Får se när de dyker upp, jag har köpt bullar i varje fall. Tror nog de kommer i veckan och hämtar mig som den trotsiga person jag är, säger hon till Nyheter24.

Både i Widerstedts kommentarsfält och i Nyheter24:s dito var det många som tyckte till om tavlan. 

– Om jag skulle varit jude hade jag tagit väldigt illa upp om man tänker på hur det sett ut och hur man slaktat dessa människor, skrev en signatur i Nyheter24:s kommentarsfält. 

– Själv tycker jag att den faktiskt ser bra ut, och det finns garanterat en tanke bakom den, skrev signaturen Therese.

Har du fått några ytterligare reaktioner?
– Vissa blir ju provocerade över hur den är målad, att min stil är väldigt modern och inte så traditionell. Men konst måste förnyas, det är så tråkigt med alla dessa realistiska porträtt hela tiden. Men man får ju se konst för vad det är, vi lever inte på 1800-talet längre där man var tvungen att måla realistiskt och i olja.

Hon tycker att det är positivt att så många engagerat sig.

– Det är ju häftigt att den yngre generationen är så insatt i den, att de diskuterar annat än senaste Iphone. Jag tror att de blir lite intresserade över förintelsen och hur det gick till under nazismen, sedan är det roligt att de faktiskt engagerar sig i tavlan och försöker tolka den på sitt sätt, säger hon.

Tänker du sälja tavlan?
– Nja, den är för personlig. Jag har fått en del bud på den men har inga planer på att sälja den. Jag är ganska känslig när det kommer till att sälja det jag gör när det gäller tavlor, man ger så mycket av sin själ för att skapa något och sedan ska det hänga på någon annans vägg. Jag gjorde en serie jag döpte till "Meine angst" (min rädsla) som handlade om ångesten och isoleringen efter LV-projektet

Nu gör hon även skulpturer. 

– Det är mer en hobby. De säljer jag gärna för jag lär mig fortfarande den tekniken, så det är mer övning.


Efter att Widerstedt intresserat sig för historia i skolan och sett dokumentärer om nazismen har hon nu börjat samla på gamla samlarobjekt, berättar hon för Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!