Vad tycker du?
1 av 3
Vad tycker du? - Foto: Stella Pictures/Faksimil tyras.se/Bilden är ett montage
Bilden som gjort Tyra upprörd.
2 av 3
Bilden som gjort Tyra upprörd. - Foto: Faksimil Tyras.se
Tyra gillar inte ordet.
3 av 3
Tyra gillar inte ordet. - Foto: Yessica Thor / Stella Pictures

Tyras attack mot "fördomsfri negerboll"

Det blev ingen lugn fikastund när chokladbollen hette " Gammeldags fördomsfri negerboll". – Inte ens blir det kul även fast de försökt skoja till det, skriver Tyra Sjöstedt.


Välanvänd i sociala medier

"Negerboll, äldre, mindre lämplig benämning på chokladboll." - Nationalencyklopedin.

På Instagram är i skrivande stund 1,242 bilder taggade med #negerbollar och 824 med #negerboll.

På Facebook har gruppen "negerboll", med mantrat: "Det heter, har alltid hetat och kommer alltid heta negerboll" över 25 000 gilla.

FB-gruppen "Vi som INTE tycker att negerboll är ett ok ord att använda" har 26 stycken gillat.

"Gammeldags fördomsfri negerboll", så är ett bakverk döpt av en tillverkare från Gävle. Men det kontroversiella ordet har fått storbloggaren Tyra Sjöstedt27, att ryta till.

"Eh varför? Jag hatar ordet “negerboll” och inte ens blir det kul även fast de försökt skoja till det lite på cafét", skriver hon.

I kommentarsfältet till inlägget är åsikterna delade.

– Löjligt. Det har alltid hetat negerboll innan och jag kommer fortsätta kalla det så, sen får folk tycka vafan dom vill, skriver Marre. 

Andra håller med Tyra.

– Håller med dig till fullo! Trodde vi kommit längre i Sverige, skriver en läsare vid namn Susanne.

– Har aldrig i hela mitt liv sagt negerboll. Forstar inte varfor behovet ens finns, kommenterar Bexy.

Nyheter24 ringde upp tillverkaren Eva Sidekrans.

Det är många som tycker att namnet är nevärderande, hur ser du på det?

– Det kan jag ju ifrågasätta, den heter ju fördomsfri. Jag jobbar med gammaldagsa bakverk endast som man kan se på min hemsida, så det finns inget fördomsfullt i namnet. Bakverket har funnits sedan 2004, så den är inte heller ny, säger Sidekrans och fortsätter:

– Vill man hjälpa barn i tredje världen kan man skänka pengar eller göra någt vettigt, inte hålla på med sådant här tjafs

Debatterades på Facebook

Tidigare har debatten blossat upp efter att matbutiken Cityjouren i falun, känd för sina kontroversiella skyltar, lagt upp bilden på sin Facebooksida. 

– Bilden visar en annan aspekt av hur man måste se på saker! Har massa mörkhyade som kommer och köper dom, skriver butiken via sin Facebook. det efter att FB-användare ifrågasatt valet att bilden som sidans headerbild

Diskrimineringsombudsmannen har tidigare klassat ordet som olämpligt eftersom det kan förknippas med slaveri och rasism. Den gången gällde det ett konditori i Sjöbo, har tidigare Dagens Nyheter skrivit.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

1 timme sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

1 timme sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

1 timme sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

2 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

2 timmar sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...