Lördag 15 Maj
Stockholm

Nya bloggtrenden - knarkväxt som kan döda

De två bloggarna skrev om sina upplevelser.
1 av 7
De två bloggarna skrev om sina upplevelser. Foto: Faksimil expressen.se/rebeccastell/faksimil Youtube/Bilden är ett montage
Dani skrev långa inllägg om ceremonierna och svarade på båda positiv och negativ respons.
2 av 7
Dani skrev långa inllägg om ceremonierna och svarade på båda positiv och negativ respons. Foto: Faksimil itsmeyourdani.se
Rebecca skrev om att hon genomgått ceremonin.
3 av 7
Rebecca skrev om att hon genomgått ceremonin. Foto: Faksimil expressen.se/rebeccastella
Vissa var kritiska - andra nyfikna.
4 av 7
Vissa var kritiska - andra nyfikna. Foto: Faksimil itsmeyourdani.se
Bloggerskan Rebecca Simonsson har tidigare bloggat på Stureplan.se
5 av 7
Bloggerskan Rebecca Simonsson har tidigare bloggat på Stureplan.se. Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
Rebecca har bland annat en populär podcast.
6 av 7
Rebecca har bland annat en populär podcast. Foto: Stella Pictures
Dani fick både hårda ord medan andra skrev att de uppskattade hennes uppdatering.
7 av 7
Dani fick både hårda ord medan andra skrev att de uppskattade hennes uppdatering. Foto: Webstagram

Två av Sveriges största bloggar skriver om sin upplevelse från den mytomspunna ayahuasca-ceremonin. En dryck som i Sverige är narkotikalassad och så sent som förra året dödade en 18-årig kvinna.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är det?

Ayahuasca är ett av flera namn på växten Banisteriopsis caapi. Det fungerar också som ett samlingsnamn för det psykedeliska te som görs på en kombination av caapi och någon växt som innehåller det aktiva ämnet DMT, oftast Psychotria viridis (chacruna). 

DMT är en kraftigt psykoaktiv enteogen ur klassentryptaminer.

I slutet av april testade den före detta Miss Universum-kandidaten och storbloggaren Dani Karlsson ayahuasca i USA där hon bor. En hallucinogen dryck som är narkotikaklassat i Sverige. Det psykadeliska teet intas i samband med en ceremoni som ofta pågår i flera timmar och som leds av en shaman.

"Jag kan ärligt säga att jag efter denna ceremoni är en helt ny människa. Jag fick svar på så många frågor, fick tröst och så mycket kärlek och helt plötsligt förstod jag innebörden av klyschor om peace, love and understanding. Alla bitar föll på plats", skrev Dani efter sin upplevelse.

"Verkar vara en hel del missförstånd"

I kommentarerna till inläggen i vilka Dani förklarat vad ayahuasca är och hur hon upplevt ceremonin har det blandats nyfikenhet med skepsis eftersom växten som man urvinner substansen från innehåller den aktiva substansen DMT. Något som Dani snabbt gav svar på tal gällande.

"Det verkar vara en hel del missförstånd gällande att DMT är natkotikaklassat i vissa länder. Men låt oss vara seriösa nu. Regeringen säljer droger till dig varje dag och tjänar stora summor på alkohol, cigaretter, sömntabletter, antidepressiva, koffeinprodukter, amfetaminbaserade koncentrationstabletter och så klart smärtstillande - från milda över disk till opiatbaserade som morfin - heroin. Tror du att regeringen vill att människor ska vara upplysta??", skrev hon då. 

"Vill gärna öppna mig och berätta"

Även den svenska artisten och designern Rebecca Simonsson provade på ayahuasca tillsammans med Dani och bloggade om det

"I går gick jag igenom mycket som tyngt mig något otroligt i många år. Vill gärna öppna mig och berätta om det, och dela min erfarenhet om min första Ayahuasca Ceremoni med er. Men jag håller fortfarande på att bearbeta det, och är just därför inte redo än. Är det någon som testat?", frågade hon då sina läsare.

Inläggen raderades

Efter att allt fler klagat på Karlssons inlägg om ayahuasca tvingades hon via den portal hon bloggar för att radera sina inlägg. Men innan dess svarade hon också på upprörda röster. 

"Sluta vara så jävla anti-allt, det är skillad på att använda och att missbruka och alla som testar Lsd hoppar inte ut från ett fönster", svarade Dani som även skrivit om att hon planerar att ta med sig sin mamma på en resa för en upplevelse med Ayahuasca.

Efter att hon blivit censurerad skrev hon också ett syrligt inlägg:

"De har ju unga lättpåverkade läsare och då passar det sig kanske inte att skriva om min spirituella resa. Hädanefter kommer jag i stället skriva om märkeskläder, nagellack ingen har råd med och coca cola light. DET är bra grejor det! DET är lämpligare för unga tjejer att lära sig om!"

Kan ge kramper, svimningar och skapa förvirring

– Det är verkligen ingenting som rekommenderas och det tycker jag är viktigt att belysa, säger Anna Landgren, läkare på giftinformationscentralen till Nyheter24.

Hon berättar att användandet av det hallucinogena drogen kan leda till hyperaktivitet, kramper, svimningar och förvirring.

– Ingen hallucinogen är ofarlig. Hallucinationerna som man hoppas ska bli trevliga kan bli precis tvärtom.

Får kritik

Pratet om illegala droger, och inte bara ayahuasca, är något som man från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle:s sida känner är ökande i samhället. En trend, säger Linda Nilsson och kallar det hela för "drogromantik".

– Jag tycker inte att det är bra. Man borde ha bättre saker att dela med sig av än att man håller på med illegala droger, säger Linda Nilsson och fortsätter:

– Det är tråkigt när sådana som fungerar som förebilder, framförallt för ungdomar, skrivit om hur kul det är med droger.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 41-åringen är svensk medborgare som blivit allvarligt sjuk efter att han druckit ayahuasca. Mannen hamnade i koma i samband med sin ceremoni. Även amerikanska Time har rapporterat om en 18-årig flicka från Kalifornien som avlidit efter att hon använt drogen förra året. 

På Youtube finns flera dokumentärer, filmer och klipp som förklarar drycken närmare. Vissa vinklade till fördel - andra till nackdel. Se här

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela