Lördag 15 Maj
Stockholm

"Unga glömmer att man själv kan skapa jobb"

Mirza och Blondinbella 2011.
1 av 4
Mirza och Blondinbella 2011. Foto: Privat
Han hörde själv av sig till bloggerskan för att förslå ett jobb.
2 av 4
Han hörde själv av sig till bloggerskan för att förslå ett jobb. Foto: Privat
Löwengrip har fullt upp, hon och fästmannen Odd Spångberg väntar just nu sitt första barn och gifter sig i sommar.
3 av 4
Löwengrip har fullt upp, hon och fästmannen Odd Spångberg väntar just nu sitt första barn och gifter sig i sommar. Foto: Stella Pictures
Det är för Isabellas bolag Blondinbella AB Mirza nu jobbar
4 av 4
Det är för Isabellas bolag Blondinbella AB Mirza nu jobbar. Foto: All Over Press

Redan som 14-åring såg Mirza Bico möjligheten till ett jobb i sociala medier. Snabbt fick han jobb hos Isabella "Blondinbella" Löwengrip. – Många tror att man måste jobba i en klädbutik men du kan sitta bakom en skärm och tjäna lika mycket pengar, om inte mer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

17-åriga Mirza Bico är killen som sköter storbloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrips, 22, sociala medier. Ett jobb han själv skapat.

– När jag var 14 år gick jag in på Isabellas blogg och jag såg att hon hade skaffat sig en sida på Facebook och kollade runt lite. Plötsligt såg jag en massa kränkande kommenterar och tänkte: "varför har inte Isabella tagit bort dessa hatkommentarer?". Så jag fick en idé om att hon kanske hon behöver hjälp med att ta bort kommentarerna, berättar Mirza för Nyheter24.

Raderar elaka påhopp

Han skrev därefter ett mejl till den numera 22-åriga succébloggaren och frågade om hon ville ha hjälp med att radera de elaka påhoppen. Men också hur hon kunde förbättra sin blogg och sin sida på Facebook. Bara några timmar senare fick han svar. Mirza fick då chansen att provjobba för bloggerskan.

– Ungefär en eller två månader senare ringde Isabella mig och erbjöd mig att göra fler saker. Jag blev självklart riktigt glad och tackade ja. 

2011 träffades kollegorna för första gången och Mirza fick titeln sociala medier-chef för Blondinbella AB. 

Nu går Mirza andra året på gymnasiet och läser företagsekonomi vid sidan om jobbet. Han arbetar även på en roman. 

– Men jag hinner inte skriva så mycket på den eftersom jag är så upptagen med jobbet just nu. 

Hur mycket tid per dag ägnar du åt dina arbetsuppgifter?

 Det beror verkligen på, men jag skulle säga minst en och en halv till två timmar per dag.

Det handlar om att svara på mejl, tar bort kränkande kommentarer, skriva diverse texter och bolla nya idéer.

– På Isabellas hemsida lägger jag också upp nyheter och intervjuer med henne. Framåt hösten ska jag uppdatera texter med information och förbättra hemsidan. Sedan ska jag marknadsföra Isabellas kommande bok "Economista" som kommer ut i september, hennes smycken och en annan produkt. 

Många unga har svårt att hitta jobb – borde fler söka via sociala medier?

– Ja, det tycker jag verkligen att man ska göra. Sociala medier är det "nya" sättet för att få jobb, enligt mig. Ungdomar och även vuxna glömmer att man själv kan skapa jobb. Isabella sökte inte någon sociala medier-chef utan jag skapade jobbet själv, säger han och fortsätter: 

– Många tror att man måste jobba i en klädbutik men du kan sitta bakom en skärm och tjäna lika mycket pengar, om inte mer. Men det är nog många som inte förstår det. Man borde försöka skapa egna jobb även om de inte finns ute på arbetsmarknaden. 

Finns det jobb inom sociala medier som ingen ännu ”har kommit på” tror du?

– Ja, det tror jag verkligen att det finns. Just nu är Vine väldigt populärt och även Instagram. Jag tror till 100% att man kan hitta ett jobb där. Då menar jag inte att jobba för själv appen utan kanske för en kändis eller just en bloggare som har ett konto där.  

Vad tycker du att man ska undvika att publicera på sin Facebook eller Twitter?

– Vad jag tycker är pinsamt är när man skriver ut sin familjs problem eller rent allmänt om hur man hatar sitt liv eller att man hatar någon. Man skämmer bara ut sig. Sedan vet du inte om dina vänner kanske känner din framtida chef eller att du gör det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte heller att man ska publicera naken- eller fylle-bilder som alla kan se, speciellt på Twitter. 

Först var planen att jobba i nöjesbranschen framöver, men nu låter det åt reklam.

– Drömmen har förändrats lite eftersom jag har fått mer ansvar hos Isabella. Jag älskar mitt jobb men drömmen är att starta eget företag, förmodligen en PR-byrå. Kanske att köpa företag som det går dåligt för, sedan fixa vad som är problemet för att det ska gå i vinst och därefter sälja.

Kommentera
Kopiera länk
Dela