Odd Spångberg anser att deklaration är en självklarhet.
1 av 4
Odd Spångberg anser att deklaration är en självklarhet. - Foto: Stella Pictures
"Är det ett öppet samarbete där man använder sig av varorna är det självklart att man ska redovisa för dem"
2 av 4
"Är det ett öppet samarbete där man använder sig av varorna är det självklart att man ska redovisa för dem" - Foto: FameFlynet Sweden / FameFlynet Sweden
Lisa Jonssons mamma Maria berättar att de är noga med deklarationen.
3 av 4
Lisa Jonssons mamma Maria berättar att de är noga med deklarationen. - Foto: Faksimil/Nyheter24
Bloggare Hugo Rosas säger att han inte alltid har koll på vart sakerna kommer ifrån.
4 av 4
Bloggare Hugo Rosas säger att han inte alltid har koll på vart sakerna kommer ifrån. - Foto: FameFlynet Sweden / FameFlynet Sweden

Så kan storbloggarna slippa betala skatt för sina gåvor

En som välkomnar Skatteverkets nya granskning av bloggare och deras inkomster via bloggar och Instagram är Odd Spångberg, make till bloggerskan Blondinbella. – Är det en 100-tums plasmateve ska den så klart skattas på något sätt, säger han till Nyheter24 och förklarar hur han själv löser problemet med att få produkter.


Hon åkte på skattesmäll

Carolina Gynning åkte nyligen på en skattesmäll efter att ha blivit granskad.

Läs mer om det här 

Nyheter24 granskar

2011 granskade Nyheter24 bloggvärlden och uppgifter tydde på att många bloggare inte redovisade sina intäkter.

– Jag tror att de flesta som får sådana här gratis produkter struntar i det, sa en anonym bloggare till Nyheter24 då.

På onsdagen kom nyheten om att Skatteverket stramar åt reglerna för inkomster via sociala medier. Bloggare och Instagram-användare som tjänar pengar på sina sidor riskerar nu att åka på en skattesmäll om de slarvar med att deklarera.

Undersökning visade kunskapsluckor 

År 2009 gjorde skatteverket en genomgång av bloggarnas ekonomi. Det visades då att många ofta tog emot gåvor från olika företag utan att gåvornas värde togs upp i självdeklarationen, skriver SVT.se. 

Bloggarna kommenterar

Men verkligeheten är att oavsett om det är hudkrämer, juicer eller annonser så måste det finnas med i bloggarnas deklaration för att det ska gå rätt till. Nyheter24 har ringt upp några av bloggarna för att höra vad de själva tycker om reglerna.

Blondinbellas make Odd Spångberg anser att det är en självklarhet att skatta för det man använder sig av. De har också ett tips till andra bloggare för att slippa skatta för det som paret får - trots att de kanske inte ens vill ha det. 

– Självklart ska de skatta för sakerna de skickar ut. Det är ignorant att se det här som någon typ av skattefritt land bara för att man bloggar. Är det en 100-tums plasma teve ska den så klart skattas på något sätt. Vi brukar lösa det genom att inte hämta ut många av sakerna vi får. 

"De vet inte vad deklaration är"

Odd berättar att han tror att det här är ett mer djupgående problem än att bloggarna bara vill slippa utgifter. Han menar att många av bloggarna saknar bildning inom området. 

– Många som har bloggat sedan de var unga har ju inte studerat och kan ingenting om deklaration. Jag själv arbetar ju med liknande ärenden varje dag så jag har ju kunskapen som krävs för att kunna sköta det. Men rent allmänt så tror jag att 90 procent smusslar med sina grejer. 

Även Hugo Rosas tycker att reglerna är bra.

– Men det beror ju lite på. Har bloggarna själva kontaktat företagen tycker jag att man ska deklarera för det - men om det är företagen som skickar ut så är det väl inte så mycket man kan göra, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att skicka tillbaka saker då jag jag själv aldrig kontaktar företag utan det är de som skickar ut det till mig, så jag vet inte riktigt vart sakerna kommer ifrån, och det brukar inte vara så dyra saker. 

"Vi är jättenoga med att deklarera"

12-åriga Lisa "Miss Lisibell" Jonssons är trots sin ringa ålder en stor bloggerska i Sverige med över 20 miljoner visningar på YoutubeMaria Jonsson, mamma till Lisa, har själv inget problem med de åtstramade reglerna. Men är medveten om att det säkert finns de som slarvar. 

– Vi är jättenoga med att deklarera. Så oss får de gärna granska. Jag tror inte alla sköter det så klart men Lisa får inte så hemskt dyra saker utan mest krimskrams och det får hon bara några gånger i månaden. Den största inkomsten kommer ifrån annonser och där är det så klart lätt för folk att smita, men vi har full koll. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!