Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bloggare tjänar pengar på köpt trafik – företagen bakom avslöjar fusket

- 21/11/2013, 17:32 -

(c) Sparky / Sparky

Bara 80 följare på Instagram? För 189 kronor får du håva in 1 000 nya följare. Nyheter24 djupdyker i fusket bakom statistiken som kan ge bra cash.

Hetsen efter likes, followers och views mattas knappast av. Syns du inte så finns du inte. 

Men för den som inte är tillräckligt intressant, rolig eller viktig för att nå de riktigt höga siffrorna som står ut finns det en lösning. 

Även om det kostar.

För 199 kronor kan den som vill fuska sig till en populär feed genom att köpa 1 000 likes till en bild på Instagram. För 189 kronor får du i stället 1 000 nya följare via det svenska företaget Mediakungen

– Vi är noga med sekretessen på Mediakungen och vi kan därför inte nämna några namn, men vi har haft några "större" bloggare som har köpt våra tjänster, berättar en person bakom Mediakungen för Nyheter24.

Bloggare tjänar pengar på falsk trafik

Men den som kostar på sig att köpa trafik kan också casha in. För Nyheter24 berättar en person bakom den amerikanska sajten Hippotraffic, som säljer allt från besökare som höjer statistiken till följare på det ständigt växande forumet Pinterest, om fördelarna.

– Vi säljer trafik till bloggare som sedan får provision för antal visningar på de annonser de har på sina sidor.

Det är ingen tvekan om att trafiksiffrorna är viktiga. På hemsidan Bloggerfy, som lanserades 2010, får svenska bloggare registrera sig för att sedan kunna ta del av en pott som betalas ut till bloggare efter hur många annonsvisningar som de genererar. I nuläget har man ungefär 80 000 registrerade användare. 

– Det är väldigt vanligt och ett bevisat bra sätt att skapa nya läsare via topplistor. Det ska gynna dem som har skapat sina läsare på ett korrekt sätt. Topplistorna som ligger ute bör därför kontinuerligt se över vilka som har korrekt trafik och vilka som fuskar. Det gör att möjligtvis fel bloggare får ta del av större reklamkampanjer från diverse säljbolag, berättar Jonas Hillström på företaget. 

Han berättar också om att Bloggerfy vid flera tillfällen råkat ut för "fusk" bland bloggare som egentligen inte haft någon riktig trafik.

– Flera av dessa bloggare har synts på topplistor lite varstans och gynnats av att fuska till sig nya läsare. Några av dessa är fortfarande bland Sveriges största bloggare. Vi gör löpande förbättringar för att få bukt med fusk av trafik och har tagit bort de större bloggare som vi upptäckt fuskat med sin trafik, berättar Hillström vidare.

Storbloggare berättar om fusket

Att vissa bloggare fuskat sig till sina siffror är inte heller främmande för de som själva är en del av den innersta kretsen i bloggvärlden.

– Jag vet att det förekommer och jag har hört att en stor bloggare har gjort det, säger en anonym källa med god insyn i den svenska bloggvärlden till Nyheter24.

Och det är inga småpengar som det finns att hämta för den som är populär. Tidigare har storbloggerskan Kenza Zouiten, 22, avslöjat att hon kan tjäna så mycket som över 200 000 kronor i månaden - enbart på annonser via sin välbesökta blogg. 

Mediakungen är ett i raden av företag som säljer den här typen av tjänster. Företaget har funnits i knappt ett och ett halvt år och idén uppstod när en av delägarna i företaget själv bloggade och upptäckte att det inte är lätt att sticka ut från mängden och få läsare till sin blogg. 

"Gör dig till en kändis"

Förutom följare och likes till Instagram erbjuder företaget Mediakungen även tittare till Youtubefilmer och den som lägger ut strax under 2 000 kronor kan håva in 10 000 nya följare på Twitter.

– Främst är det bloggare som köper besök men Youtubevisningar är ganska vanligt, oftast är det artister som vill promota sig, genom att få många visningar snabbt, berättar en av delägarna bakom företaget som enligt sin reklamfilm "gör dig till kändis". 

"Det är en affärshemlighet"

Exakt hur det går till när Mediakungen levererar beställda likes eller följare till Instagram inom en vecka vill man inte avslöja. 

– Hur vi får våra följare är vår affärshemlighet, säger personen.

Utöver pengarna som finns att hämta genom statistikfusket tycks det också bli allt mer viktigt att synas. 

– Vi lever i en slags omröstningskultur som vi har varit med om och skapat själva. Nu har vi plattformar för att "rösta" och Instagram är kanalen för den bekräftelsen, har Christina Stielli, som föreläser om ungdomars vanor på nätet och i sociala medier tidigare sagt till Nyheter24.