Söndag 26 Jun
Stockholm

Madelene driver skvallerbloggen som lockar hundra tusen

1 av 5
Kenza Zouiten är sveriges bloggdrottning och syns då och då i bloggen.
2 av 5
Kenza Zouiten är sveriges bloggdrottning och syns då och då i bloggen. Foto: Stella pictures
Blondinbella är ett givet inslag på skvallerbloggen som enligt Madelene är menad att vara så objektiv hon kan.
3 av 5
Blondinbella är ett givet inslag på skvallerbloggen som enligt Madelene är menad att vara så objektiv hon kan. Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
Daniel Paris har gått från bloggare till föreläsare och dyker då och då upp i bloggen.
4 av 5
Daniel Paris har gått från bloggare till föreläsare och dyker då och då upp i bloggen. Foto: FameFlynet Sweden / FameFlynet Sweden
Madelene har vid sidan av bloggen ett heltidsjobb.
5 av 5
Madelene har vid sidan av bloggen ett heltidsjobb. Foto: Privat

I en djungel av kritiserade skvallerbloggar har Svenska Bloggare stått ut som ett snällt alternativ. Varje vecka läser över 100 000 unika personer bloggen som uppdaterar dig om varje liten detalj som händer i bloggvärlden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Därför läser så många skvallerbloggar

Är man nyfiken på bloggarna, och vad som händer i deras liv, men inte orkar eller har tid att läsa alla så behöver man bara klicka sig in på en enda blogg där man får veta allt och även skvaller. Det vill säga infomration som bloggarna själva inte bloggat om, till exempel hur mycket bilen kostar som en bloggare sagt att hen köpt. 

Mer om Madelene

Bor: Strax utanför Lerum med sin pojkvän.

Jobbar: I en Ica nära butik som ligger i Gunnilse strax utanför Göteborg och jag verkligen älskar mitt jobb då mina arbetskamrater är helt underbara och har den absolut bästa chefen som är otroligt snäll och grym på att se till att vi alla medarbetare har det bra. 

Med Svenska Bloggare började hon i början av Augusti 2012.

– Det började med att jag var sjukskriven för min höft så låg mest stilla under tre veckor. Så jag tänkte att vad bra det hade varit med en skvallerblogg som var både skvaller och samanfattnig av bloggarna. 

Det är ett heltidsjobb, 25-åriga Madelene Rotkvist kan lägga upp till åtta timmar per dag på den välbesökta bloggen Svenska Bloggare vars inlägg närmast skulle kunna förklaras som en resumé över vad som händer i den svenska bloggvärlden. 

Det vid sidan om sitt vanliga heltidsjobb i en matvarubutik.

– Jag lägger mellan sex till åtta timmar per dag, ibland mer. Om jag börjar sju på morgonen så går jag upp vid fyratiden och sitter med bloggen under två timmar, berättar hon för Nyheter24

För den som inte är insatt kan det vara svårt att förstå vad det är som tar tid. Låt då inlägg med rubrikerna "Dessie berättar att läsarna tryckt ner henne", "Kenza vann most influential Fashion Blog" och "Viktor Frisk och Ania dejtar" ge en hint.

– På morgonen går jag igenom alla bloggarnas bloggar, deras Instagram, Facebook och Twitter. 

Efter det går Madelene vidare genom bloggarnas vänners bloggar, Facebook och i sin tur deras Instagram - allt för att ha stenkoll. På kvällen, efter jobbet på ICA, lägger hon ytterligare tre till sex timmar på att leta efter bloggskvaller. 

– Sen finns det dagar då jag försöker koppla bort bloggen och bara sätter mig ner snabbt i tio minuter.

Frågan hur mycket Madelene tjänar på att driva bloggen vill hon inte svara på. 

Skrev elakt om bloggarna

Det tidskrävande jobbet är uppskattat. Madelene berättar att ungefär 140 000 unika personer besöker bloggen varje vecka. 

Men hon är inte ensam. Konceptet är inte nytt och har drivits länge av till exempel FalskSanning, Skvallerbloggens, Bloggkommentatorerna och Gossips. Upprepade gånger har bloggare sagt ifrån och menat att vissa av de så kallade skvallerbloggarna både hittat på och skrivit ut privata saker om storbloggarna i jakten på att klättra på topplistorna. 

Bland annat har storbloggaren och nyblivna mamman Paula Uribe skrivit ett långt inlägg där hon likställde vissa av de hårda inläggen med mobbing. Det efter att en skvallerblogg bett sina läsare att rösta på en skala ett till tio hur söt Uribes nyfödda bebis var.

Svenska Bloggare som Madelene driver har däremot föreslagits som ett vettigt alternativ till läsning av både Dessie, Paow och Gaybloggen

– Jag började första veckan med att skriva riktigt elakt om bloggarna vilket jag snabbt kände var fel eftersom det inte är sådan jag är och heller inget jag tycker. Jag tänkte om och sa till mig själv att jag ska starta den första objektiva skvallerbloggen. 

Varför tror du att det är så många som läser just din blogg?

– Jag tror det är för att jag inte kränker bloggarna och att jag uppdaterar minst fem inlägg om dagen.

Ibland uppmanar du dina läsare att kommentera snällare, tycker du tonen är för hård i kommentarsfältet?

– Ja ibland går det över styr och det kan bli riktigt kränkande. I vissa inlägg har jag extra koll.

Varför tror du många tar sig rätten att skriva nedvärderande kommentarer om just bloggare, utan att det känns fel?

– Ska jag vara ärlig så vet jag inte för jag kan inte ens förstå varför någon gör så. Dessie får ta så otroligt mycket skit bland sina kommentarer och det kan vara om något så simpelt som att hon fixat håret, säger Madelene och fortsätter:

– Men jag tror det kan finnas många avundsjuka människor också då de här bloggarna faktiskt var de första att komma på hur man kan leva i lyx genom att bara skriva om sitt liv på internet. Det kan också bero på att vissa bloggare varit otroligt elaka genom åren och läsarna kommer ju självklart ihåg det så vissa ger nog  "igen" på sätt och vis.

Finns det något du inte skulle skriva om?

– Ja absolut, jag skulle aldrig någonsin hänga ut en bloggares familj. Det kan förstöra en hel familj och enligt mig så är det bloggarna som valt att vara offentliga inte deras familjer. Så jag tycker inte det finns någon anledning att gräva fram skvaller om deras familjer. En gång skrev jag om Hanna Widerstedts bror, men då frågade jag henne först. 

Vad är det roligaste med att driva den här bloggen?

– Att att läsa alla bloggarna och att jag kan ha så positiv kontakt med många av dom. Sen är självklart läsarna en stor del till att det är roligt att driva bloggen.

Under det första året drev Madelene bloggen anonymt, när sedan andra skvallerbloggare lyckats luska fram hennes identitet valde hon också att berätta. 

– Jag ångrar inget. Jag är stolt över min blogg och har inget att vara rädd för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.