Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Glöm inte alla tjejer som lider av att inte kunna gå upp i vikt"

- 20/03/2014, 09:54 -
Rebecca Simonsson skriver om filmen som blivit viral.
1 av 6

Rebecca Simonsson skriver om filmen som blivit viral.

FameFlynet Sweden / Sigge Klemetz

Rebecca har bland annat en populär podcast.
2 av 6

Rebecca har bland annat en populär podcast.

Stella Pictures

Hon är känd för sina extra coola outfits, bland annat.
3 av 6

Hon är känd för sina extra coola outfits, bland annat.

FameFlynet Sweden / Robert Eklund

Hon är även programledare...
4 av 6

Hon är även programledare...

David Sica / STELLA PICTURES

Fashionista...
5 av 6

Fashionista...

Robert Eklund / Stella Pictures

...och artist.
6 av 6

...och artist.

FameFlynet

Programledaren Rebecca Simonsson om videon på den "vanliga tjejen":
"Förstör lika mycket som vad man antagligen tycker att medias förvrängda bild av skönhet förstör".

32-åriga Louise Östgaard fick nog av alla retuscherade bilder som visar hur en tjejkropp ska se ut och hennes egna klipp "Min helt vanliga tjejkropp" sprids nu på Facebook. I filmen som Louise har publicerat så filmar hon sig själv iklädd underkläder.

– Det här är en film av en tjej med en helt vanlig kropp, så här ser tjejer ut, berättar Louise samtidigt som hon klämmer på sin mage, sitt lår och sin rumpa. 

"Sådär ser inte en ”vanlig” tjejs mage ut"

Videon spreds snabbt och Louise har även startat Facebookgruppen "Min helt vanliga tjejkropp"

Men programledaren, designern och artisten Rebecca Simonsson, 28, vill också lyfta vad hon menar är något som ofta glöms bort när det handlar om att prata vikt. 

I sin blogg skriver bland annat Simonsson som svar på Louises initiativ:

"Så här är det. Fantastiskt att hon vågar göra det här, och jag förstår att det kan vara väldigt nyttigt för unga tjejer. Men som vanligt hyllas tjejer som ”vågar” prata om att de har ”vinterhull” och att en vanlig mage minsann har lite fett, annars är det inte normalt. Men glöm för guds skull inte bort alla tjejer som lider av att de inte kan gå upp i vikt. Det finns ganska många av dem också, och de glöms tyvärr bort vilket gör att deras få kilon alltid kommer vara onormala. Trots försök att gå upp i vikt för att bli ”normal” eller ”vanlig”"

Simonsson fortsätter senare:

Så nej Louise. Sådär ser inte en ”vanlig” tjejs mage ut. För bilden av den där vanliga tjejen förstör lika mycket som vad man antagligen tycker att medias förvrängda bild av skönhet förstör."

Hyllar sin egen kropp varje dag

När Simonsson förra veckan vann pris på bloggalan Finest Awards i kateogrin "bäst klädda" fick hon frågan om varför hon tror att folk gillar hennes stil. 

– Jag hyllar min kropp varje dag och jag älskar att vara kvinna, svarade mångsysslaren bland annat Expressen då.

Därför publicerade Louise klippet

Louise jobbar på en en klinik för ätstörningar och har jobbat i tränings- och hälsobranschen i tio år. Hon håller dessutom workshops och föreläsningar om samma ämnen. Något som gör att hon ser hur de bilder som samhället målar upp påverkar samhällets bild av kvinnokroppar.

–  Det är relativt enkelt att reagera på retuscherade bilder eller klaga på "hur trött man är på alla som lägger upp träningsbilder, diettips och selfies i konstruerad vinkel". Jag kände att jag behövde prova det omvända. Istället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället, berättade Louise för Nyheter24.