Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Laila Bagge: Ingen har lovat idolerna en karriär

- 07/12/2010, 21:06 -
1 av 6

BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

2 av 6

BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

3 av 6

Simone Syversson/All Over Press

4 av 6

Simone Syversson/All Over Press

5 av 6

Jessica Gow/SCANPIX

6 av 6

Charlotte Brunzell/All Over Press

På fredag avgörs finalen av Idol 2010 mellan Jay Smith och Minnah Karlsson. Segraren kommer sedan spela in årets vinnarlåt, men enligt Idoljuryn innebär detta skivsläpp inga framtidslöften.

Finalen i Idol 2010 närmar sig med stormsteg, och när finalisterna Minnah Karlsson och Jay Smith på fredag äntrar Globens scen gör de det till tonerna av årets vinnarlåt, signerad bland annat Christian Walz

Vinnarlåten blir det sista deltagarna gör innan de lämnar Idol-bubblan, och för vinnaren blir det den sång som de under veckor av radioskval kommer förknippas med. Men hur mycket påverkar låten vinnarens framtida karriär egentligen?

– Nästan inte alls, skulle jag vilja säga. Vinnarlåten är mer ett avslut på en lång Idol-säsong än en start på en ny karriär, säger juryesset Andreas Carlsson till Nyheter24.

Inte heller Laila Bagge Wahlgren menar att tävlingens vinnare behöver lägga alltför mycket tyngd vid sin segervisa.

– Vinnarlåten går alltid bra, och även om det inte är exakt vad de vill göra efter tävlingen så kan de visa sin stil senare. Jag ser inga problem med det.

Ända sedan Idol såg dagens ljus i Sverige år 2004 har vinnare korats på löpande band. Vissa - såsom Agnes Carlsson (Idol 2005) - har lyckats med bedriften att, i Sverige och utomlands, skapa sig ett namn även efter tävlingen slut. För andra har det inte gått riktigt lika bra.

– Den enda regeln för att lyckas är att ta för sig. Idol är en vägvisare och dörröppnare - en E4 rakt in i nöjessverige. Har man fått den chansen ska man fan göra något bra av den, säger Andreas Carlsson.

Laila påpekar även hon att en medverkan i Idol inte på något sätt betyder ett löfte om guld och gröna skogar.

– Om en idol lyckas eller inte handlar både om artisterna själva och om skivbolagen, som väljer vilka de vill satsa på. Det är ingen som lovar en karriär bara för att man är med i Idol.

– Om man tycker att vi i juryn är elaka så kan jag berätta att det inte är är någonting mot vad som väntar i den riktiga musikbranschen. Man kan kalla Idol för mobbningsteve eller vad man vill, men verkligheten är mycket tuffare, berättar Laila Bagge Wahlgren för Nyheter24.

Tidigare Idol-vinnare vi har glömt bort, här med sina vinnarlåtar:

2004: Daniel Lindström - "Coming true"

2006: Markus Fagervall - "Everything changes"

2007: Marie Picasso - "This moment"