Emil Elton är tillbaka i skolbänken.
1 av 9
Emil Elton är tillbaka i skolbänken. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Moa Lignell har varit ute på turné med Amanda Fondell, men nu ska hon sätta sig och skriva eget.
2 av 9
Moa Lignell har varit ute på turné med Amanda Fondell, men nu ska hon sätta sig och skriva eget. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Efter andraplatsen i "Idol 2011" släpper Robin Stjernberg nu sitt debutalbum.
3 av 9
Efter andraplatsen i "Idol 2011" släpper Robin Stjernberg nu sitt debutalbum. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Nu menar hon att det handlar om att kunna nätverka och bygga kontakter.
4 av 9
Nu menar hon att det handlar om att kunna nätverka och bygga kontakter. - Foto: Alexandros Bakos
Roshana Hoss bygger på sitt imperium.
5 av 9
Roshana Hoss bygger på sitt imperium. - Foto: Alexandros Bakos
Olle Hammar hoppas på att bli signad.
6 av 9
Olle Hammar hoppas på att bli signad. - Foto: Scanpix
Molly Pettersson Hammar tränar, pluggar och giggar.
7 av 9
Molly Pettersson Hammar tränar, pluggar och giggar.
Har du koll på vad idolerna gör nu?
8 av 9
Har du koll på vad idolerna gör nu? - Foto: Scanpix
9 av 9

Skolbänk eller skivsläpp - så blir idolernas framtid

Har du koll på vad "Idol"-finalisterna sysslar med nu när tävlingen är slut?


Minns du vinnarlåtarna?

Det har varit totalt åtta vinnare i "Idols" historia, där Amanda Fondell är den senaste. Minns du de tidigare?

2004: Daniel Lindström - "Coming true"

2005: Agnes Carlsson - "Right here, right now"

2006: Markus Fagervall - "Everything changes"

2007: Marie Picasso - "This moment"

2008: Kevin Borg - "With every bit of me"

2009: Erik Grönwall - "Higher"

2010: Jay Smith - "Dreaming people"

Tidigare i december korades Amanda Fondell till vinnare av "Idol 2011". Men vägen fram till segern var lång och många idoler föll på vägen mellan Beyoncé-covers och Kent-tolkningar.

Men vad gör de andra idolerna medan Amanda är ute och promotar sitt debutalbum?

Trean Moa Lignell blev en av årets mest populära namn, och med sin "When I held ya" var hon den första idolen genom tiderna och över hela världen att framföra sin egen låt i en fredagsfinal. Nu satsar hon på att skriva mer eget material.

– Nu är jag ute och åker runt på en turné med Amanda Fondell. Vi sjunger och signerar, och Amanda har med och säljer sitt album "All This Way". Vi besökte flera städer innan var jag hemma och vilade och firade jul med familjen. Sedan drog allt igång igen och vi åkte till Norrland.

– När signeringsturnén är över (nu runt nyår) så kommer jag att sätta mig med gitarren och skriva låtar. Jag ser verkligen fram emot det och det ska bli spännande att se hur resultatet blir!

Roshana Hoss slutade elva i "Idol", men har sedan tävlingens slut varit uppbokad på en rad spelningar. Närmast står en miniturné under januari månad, och tid att jobba på nya låtar i studion, på schemat.

– Man måste smida medan järnet är varmt. "Idol" gav mig alla redskap man kan behöva - man har fått publicitet värt miljoner och träning för miljonpublik. Nu handlar det om att kunna networka och knyta till sig viktiga kontakter. Har man fått ett gig så leder det ofta till nästa, men man kommer ingenstans om man går tillbaka till skolbänken. Om man verkligen vill satsa så kan inget stoppa en.

– Jag har valt att ta för mig och ta alla chanser som har dykt upp - jag håller på att bygga på mitt imperium, skrattar Roshana.

Tillbaka i skolan

Sköningen Emil Elton har däremot satt sig i skolbänken igen.

– Jag håller på att plugga igen eftersom jag går första året på gymnasiet. Annars har jag åkt runt i Sverige och promotat "Idol"-skivan varje veckoslut fram tills förra helgen, så det har varit ganska mycket med det också. Nu får vi se hur det blir med musiken och hur skivbolagen reagerar, men jag har mest planer på att gå ut gymnasiet innan jag satsar i så fall.

Olle Hammar blev sjua i tävlingen. Men att ge upp musiken efter "Idols" slut är inget alternativ.

– I första hand så fortsätter jag på yrkesmusiker-linjen på Södra latin, som är gymnasiet jag går på. Jag vill ju utvecklas både för att få en ordentlig skolgrund och sedan också för att utvecklas tekniskt och över huvud taget utvecklas musikaliskt. Sedan skriver jag lite låtar och hoppas på att bli signad. Annars kommer jag skicka in och söka till skivbolag själv.

Andraplacerade Robin Stjernberg släpper i dagarna en coverplatta med sina tolkningar från "Idol"-tiden. Därefter väntar arbetet med en första skiva innehållande eget material.

– Vi räknar med sex till åtta månader av låtskrivande. Då ska jag ju visa att här är jag och detta är vem jag är.

– Jag har skrivit en massa och börjat bygga upp vilket sound jag ska ha. Det kommer att kretsa kring stor sång och ett organsiskt och tidlöst sound. Men det ska samtidigt kännas modernt. Det blir som en The Script möter Jessie J. Enkla melodier och djupa sånger.

"Jobbar som vikarie"

Röstdrottningen Molly Pettersson Hammar låter utvecklingen ta sin tid, men tränar samtidigt för fullt inför vad som väntar.

– Jag går i skolan, tränar mycket, giggar lite överallt och skriver framförallt mycket låtar för att hitta mig själv som musiker och artist. Jag är ju väldigt ung och känner att jag vill jobba på något som blir riktigt bra i stället för något snabbt som jag kanske inte står för eftersom att jag inte hittat mig själv som artist än. I alla fall inte mitt exakta sound. Så jag jobbar på att hitta ett alldeles eget sound och tränar samt pluggar för att summera ihop det.

Maikel Yüksel snubblade på mållinjen och slutade tolva i tävlingen. Trots att han aldrig fick uppträda i de direktsända fredagsfinalerna så blev han uppmärksammad som Göteborgs charmigaste och mest dansante kebabkille.

Just nu gör jag inte så mycket, jag har uppträtt på olika små tillställningar i Göteborg. "Idol" öppnade givetvis många dörrar, men för mig handlade mycket om att det öppnade mitt intresse för musiken. Intresset har väl alltid funnits där, men inte som sångare. Så just nu övar jag bara för fullt, samtidigt som jag jobbar som vikarie på en skola i närområdet. Planen är ju givetvis att i framtiden hålla på med musik och sång, men jag behöver den träning jag inte fått som sångare och artist, så att äntra artistvärlden i nuläget är inte min första prioritet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!