Jay Smith vann "Idol 2011" och fick släppa sjolårets segerdänga. Men han lyckades aldrig nå toppen.
1 av 6
Jay Smith vann "Idol 2011" och fick släppa sjolårets segerdänga. Men han lyckades aldrig nå toppen. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Moa Lignell blev stolt trea i årets "Idol".
2 av 6
Moa Lignell blev stolt trea i årets "Idol". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Topp tre i årets tävling.
3 av 6
Topp tre i årets tävling. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Det blev Amanda Fondell som fick släppa årets vinnarlåt som singel. Och det gick ju som smort.
4 av 6
Det blev Amanda Fondell som fick släppa årets vinnarlåt som singel. Och det gick ju som smort. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Amanda Fondell lyckas med det som Jay Smith aldrig klarade av.
5 av 6
Amanda Fondell lyckas med det som Jay Smith aldrig klarade av. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Robin Stjernberg föll på mållinjen i "Idol 2011". Men en hedrande andraplats är inte fy skam, och nu får även han släppa en platta.
6 av 6
Robin Stjernberg föll på mållinjen i "Idol 2011". Men en hedrande andraplats är inte fy skam, och nu får även han släppa en platta. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Amanda slår Jay Smith

Nu har "Idol"-vinnaren Amanda klarat det som fjolårsvinnaren Jay Smith aldrig lyckades uppnå.


Minns du vinnarlåtarna?

Det har varit totalt åtta vinnare i "Idols" historia, där Amanda Fondell är den senaste. Minns du de tidigare?

2004: Daniel Lindström - "Coming true"

2005: Agnes Carlsson - "Right here, right now"

2006: Markus Fagervall - "Everything changes"

2007: Marie Picasso - "This moment"

2008: Kevin Borg - "With every bit of me"

2009: Erik Grönwall - "Higher"

2010: Jay Smith - "Dreaming people"

Årets "Idol"-vinnare Amanda Fondell har lyckats med den bedrift som tävlingens segrare varje år fasar inför att lyckas med eller inte - att toppa singellistan.

Ifjol var Jay Smith den förste idolen någonsin att inte klättra till toppen, medan de tidigare vinnarna Daniel Lindström, Agnes Carlsson, Markus Fagervall, Marie Picasso, Kevin Borg och Erik Grönwall alla tagit sig högst upp.

Med vinnardängan "All this way", skriven av ingen mindre än ex-idolen Darin, klättrar Amanda till toppen före stora världsnamn som Avicii, David Guetta och Rihanna, men även partypolarna Mange Makers.

Nyligen släppte Amanda sin debutplatta med låtarna från "Idol"-säsongen, och med den hamnar hon på albumlistans sjätteplats, efter Michael Bublés senaste julskiva, Eric Saades "Saade Vol. 2", Adeles kritikerrosade platta "21", Björn Skifs guldalbum och Veronica Maggios trefaldigt platinasålda skiva "Satan i gatan".

Ska bilda duo

För tillfället befinner sig Amanda ute på vägarna tillsammans med bland annat "Idol"-polaren Moa Lignell för signeringsturné, och vad som sedan väntar Amanda står skrivet i stjärnorna. Själv avslöjade hon för Nyheter24 att hon planerar att bilda en duo tillsammans med sin tremänning Linnea, medan skivbolaget Universal Music inte riktigt är med på samma noter.

Universals representant i "Idol"-juryn, Pelle Lidell, förklarar att man gärna diskuterar Amandas planer, men att det inte är hugget i sten att hennes närmsta framtida är i en duo.

– Det låter ju skitcoolt, men det är inte mitt eget beslut och det är inte heller Amandas beslut till hundra procent så länge som hon är under kontrakt.

Men Amanda är säker på sin sak och tänker stå på sig för att få som hon vill.

– Ja, shit, jag ska ha det som jag vill, har hon tidigare sagt till Nyheter24.

"Stor sång och tidlöst sound"

Förutom Amanda får även "Idol"-tvåan Robin Stjernberg släppa en skiva med sina tolkningar från tävlingen, vilken släpps den 4 januari. För Nyheter24 berättar Robin att även han har börjat tänka ut sin plan för framtiden.

– Jag har skrivit en massa och börjat bygga upp vilket sound jag ska ha. Det kommer att kretsa kring stor sång och ett organsiskt och tidlöst sound. Men det ska samtidigt kännas modernt. Det blir som The Script möter Jessie J. Enkla melodier och djupa sånger, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

–  Sverige saknar det där organiska i dag. Det är så mycket som är överproducerat av popsnubbar.

Vad fansen dock ännu väntar på är att få tredjeplacerade Moa Lignells egen låt "When I held ya" på singel. Men Moa, som nu alltså är på turné med Amanda Fondell, låter hälsa till Nyheter24 att hon inte stressar, och att hon efter nyår kommer att fokusera på att sätta sig med gitarren och skriva fler låtar.
 

Minns ni Amandas fantastiska tolkning av "All this way"?

Amanda%20Fondell%20-%20All%20this%20way

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

2 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

2 timmar sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

3 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

3 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

idag 10:20
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.