Stockholm erbjuder sig att arrangera Eurovision om Ukraina vinner

Ukrainska Kalush Orchestra tippas att vinna eurovision song contest 2022. Men på grund av rådande omständigheter har svenska finansborgarrådet tagit kontakt med den ukrainska ambassadören med sitt erbjudande: ESC 2023 kan hållas i Globen.


Det var länge oklart om Ukrainska Kalush Orchestra ens skulle kunna medverka i Eurovision song contest 2022. Detta då ukrainska myndigheter slagit fast att inga män mellan 18-60 år får lämna landet eftersom de förväntas vara kvar och försvara landet. 

Men i april fastslogs att de får delta i ESC.

Det ukrainska bandet är storfavoriter till segern i Eurovision song contest på lördag och enligt oddsen blir det dom som vinner.

Kalush Orchestra är vinsttippade. TT/Nyhetsbyrån

Men om kriget fortsätter kan det bli svårt för Kiev eller andra städer i landet att arrangera tävlingen nästa år. Därför erbjuder sig nu Stockholm att stå som värdstad, med Globen som möjlig arena för ännu ett Eurovision

– Vi hoppas givetvis att Sverige tar hem vinsten på lördag, men har också noterat att Ukraina är favorittippade och att det finns en stor sannolikhet att de tar hem segern, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr till Aftonbladet.

– Då har frågan hängt i luften om exempelvis Kiev verkligen kommer att ha möjlighet att arrangera Eurovision 2023. Det är ett stort åtagande och med tanke på kriget och det ansträngda läget är det viktigt att andra länder nu kliver fram och erbjuder sig att hjälpa till.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!