Margaux Dietz
Margaux Dietz. - Foto: Stella Pictures

Det straffet kan Margaux Dietz få efter händelsen med den blodige mannen

Margaux Dietz har skapat ramaskri efter att hon publicerat en video på en utslagen och blåslagen man i sitt trapphus. Nu har flera stora företag valt att bryta sina samarbeten med influencern. Men kan det hela ge några rättsliga konsekvenser?


Margaux Dietz, 32, har mötts av en kritikstorm efter att hon under förra veckan publicerat en video på Youtube där hon filmar en utslagen och blåslagen man i sitt trapphus.

I videon, som nu är borttagen, ser man när Margaux och sonen Arnold, 5, upptäcker mannen som ligger blodig och utslagen utanför lägenhetsdörren. Dietz låter Arnold gå fram och peta på mannen. Sedan ringer hon sin personliga tränare och frågar om råd. Därefter larmar hon polisen.

Kritiken har under de senaste dagarna haglat och sociala medier har fullkomligt kokat över. Många branchkollegor ställer sig även de kritiskt mot Margaux agerande. Andra, exempelvis Paulina "Paow" Danielsson anser att det hela är överdrivet. 

Under måndagen valde hon att gå ut med en offentlig ursäkt, efter att lagt upp en rad konstiga Instagraminlägg som hon snabbt raderat. 

Det straffet kan Margaux Dietz få 

Men hur ser det då ut rent juridiskt. Kan Margaux Dietz dra på sig några konsekvenser rent juridiskt efter sitt agerande? 

Camilla Gervide som ligger bakom Bloggbevakning hörde av sig till Mårten Schultz som varit professor vid juridiska fakulteten sedan 2011. 

Han berättade följande: 

"Sverige har länge haft ett svagt skydd för den personliga integriteten. För några år sedan infördes dock ett brott som heter olaga integritetsintrång. Det tar sikte på situationer där någon sprider bilder, filmer eller ibland annan information på någon i en särskilt känslig situation. Det kan var nakenbilder, samlagsfilmer eller filmer där någon blir utsatt för ett brott (misshandelsfilmer). Det finns även en allmän ”slasktratt” i regeln för andra särskilt integritetskänsliga situationer". 

Margaux Dietz. Bildkälla: Stella PIctures

"Denna slasktratt användes av Högsta domstolen för några år sedan, då en man dömdes för att på instagram ha lagt ut en bild på en synbarligen berusad person som satt sovandes över en toalettstol. Påföljden är böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott är det alltid fängelse, upp till fyra år. Vid bedömningen av om det är grovt beaktas bl.a. spridningen och skadan". 

Det finns även andra brott som kan aktualiseras. Jag har inte själv sett filmen men om den som avbildas framstår som klandervärd – t.ex. om filmen ger intryck av att någon supit ned sig till han stupade – så kan det vara fråga om förtal, men troligen inte i detta fall utifrån det jag läst i medierna. Själva bildupptagningen är laglig – det finns inget förbud mot att filma människor i utsatta situationer". 

Han fortsätter:

"Videon som Margaux Dietz publicerade på Youtube kan utgöra olaga integritetsintrång, ett brott vars påföljd är böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott är det alltid fängelse, upp till fyra år", avslutar han. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!