Lee operation
Dokumentären "Att bli Lee" hyllas av en hel nation. - Foto: TV4

Lee bryter tystnaden om operationerna: "Det här har jag valt att göra"

I den hyllade dokumentären Att bli Lee på TV4 får vi följa Lee Christiernssons transition från Björn till Lee. I det andra avsnittet tar Lee med tittarna i möten med familj, vänner, kollegor samt kirurger.


För två veckor sedan sändes den första delen av Lee Christiernssons, 48, dokumentär “Att bli Lee” och avsnittet möttes av hyllningar från hela nationen. 

"Att bli Lee" handlar om hur före detta “Snickar-Björn” blir den hen är idag. Vi får följa med på resan som “Äntligen hemma”-profilen gick igenom när “Snickar-Björn” blev Lee. 

Många tittare skriver i kommentarsfälten på Instagram att den fantastiska dokumentären gett dem en större förståelse kring vad det betyder att vara ickebinär och att den besvarat frågor de inte vågat ställa kring transsexualitet. 

Tittarna får även se hur det varit för Lee att berätta för sina anhöriga om sin resa samt fått veta lite mer kring operationen hen valt att göra. 

Lee öppnar upp för sin vän om operationen

I det sista avsnittet av "Att bli Lee" filmar Lee sig själv när hen ringer upp en nära vän och berättar om sin resa. En vän som vid tillfället inte har någon aning om det hela. 

– Hej kompis, det var länge sen. Hur länge sen är det, ett år?, inleder Lee. 

– Men tjenare kompis, ja det är minst ett år sedan, hur är läget?

– Jo men nu är det så att jag ska skicka några bilder till dig som du ska få titta på medan vi pratar, visst är du så pass teknisk att du kan titta på dem samtidigt?, säger Lee och skickar bland annat bilden som visas nedan. 

I respekt mot sin vän har Lee lurar på sig för att man inte exakt ska höra vad vännen säger. Men på Lees svar kan man ändå få ett hum om vad som sägs. 

Lee ringer upp en vän. Bildkälla: TV4

– Haha nej det är jag på bilden. Nej jag har inte bytt kön men transsexuell ickebinär med kvinnligt könsuttryck. Ja, jag håller på, säger Lee och fortsätter. 

– Det som sitter mellan benen kommer att vara kvar. Och gifter jag mig eller blir tillsammans med någon kommer det sannolikt att vara en kvinna. 

Senare i dokumentären visar Lee upp resultatet efter sin bröstoperation och berättar att det hela gick väldigt bra och att hen blev väldigt nöjd. 

– De är fortfarande väldigt svullna och jag äter starka smärtstillande men jag är superglad över hur bra det här känns. 

Lee sminkar sig innan middag. Bildkälla: TV4

Lee hyllas av kollegor och vänner

En annan kväll träffar Lee ett gäng vänner och gamla kollegor för att äta middag för första gången sedan hen inlett sin transition. Ett möte som skulle komma att bli otroligt fint. 

– Men fan vad snygg du är, utbrister en av vännerna när han får syn på Lee. 

– Ni är också jättesnygga, utbrister Lee tillbaka. 

Lee åt middag med kollegor och vänner. Bildkälla: TV4

– Men du, hur länge har du gått omkring och tänkt på detta då?

– Nej men det är ju sedan jag föddes. Och det är inte att det varit någonting jag inte kan sätta fingret på utan jag har vetat om vad det är, svarar Lee. 

– Men hur har det varit då med all denna matchogrejen du varit förknippad med? Och väldigt många som tyckt att du varit attraktiv som man. 

– Vad ska man säga, alla mynt har två sidor, och man kan säga att jag nu vänder upp min andra sida. Men självfallet har det stundvis varit plågsamt när man hört många i branschen som haft en väldigt negativ ton kring transsexualitet eller homosexualitet. 

"Vi är med dig". Bildkälla: TV4

– Hela den där machogrejen är åt helvete. Det är seriöst någonting jag aldrig stått upp för, tillägger en vän bredvid Lee. 

– Du har varit otrolig modig i detta. Vi har känt varandra i 35 år och det känns fantastiskt att få vara med på den här resan. Och vi är med dig, säger en annan vän innan de skålar för Lee. 

Att bli Lee går att streama på TV4 Plat och Cmore. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!