Programledaren Rickard Sjöberg är nykterist sedan en lång tid tillbaka.
Programledaren Rickard Sjöberg är nykterist sedan en lång tid tillbaka. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Roger Vikström/TT

Därför är Rickard Sjöberg nykterist: "Börjar hända grejer"

Rickard Sjöberg är sedan flera år tillbaka nykterist. Men hur kommer det sig egentligen att TV4-profilen valt att avstå från alkohol?


I flera decennier har Rickard Sjöberg synts i tv-rutan och på bästa sändningstid har han guidat tittarna genom allt från "När & fjärran" till "Postkodlotteriet". 

Nu är han också med och tävlar om den åtråvärda dansskon i årets upplaga av "Let's Dance". Läs om Rickard Sjöbergs utseendeförändring inför Let's Dance 2023 här.

TV4-profilen Rickard Sjöberg är nykterist

Efter att Let's Dance-säsongens fjärde avsnitt gått av stapeln i helgen delade Rickard Sjöberg med sig av en skämtsam bild på Instagram.

"Fattar inte varför dottern började yra om Bradley Cooper och baksmällor i morse...", skrev TV4-profilen till den tvådelade bilden på honom och Hollywood-skådisen iklädda samma outfit.

I inlägget använde Sjöberg dessutom hashtaggen #nykterist, vilket helt enkelt hänger ihop med det faktum att han, sedan flera år tillbaka, är just nykterist.

Allt om Rickard Sjöberg: Frun Annika, barnen och lyxiga lönen

Rickard Sjöberg om beslutet att inte dricka alkohol

Men hur kommer det sig så att Rickard Sjöberg valt att vara nykter? Just det berättade programledaren, som är troende kristen, om i podcasten "Nemo möter en vän" år 2015.

– Egentligen så känner jag att min tro inte har med min helnykterism att göra. Det kanske är kontrollbehov eller att jag helt enkelt inte... Jag är inte så jätteintresserad av curling eller av att samla frimärken och jag fastnade inte för det här heller med alkohol, sa han i avsnittet.

Här är svenska kändisarna som tror på Gud: ”Ber hela tiden"

Rickard Sjöberg: "Inte sådär jätteimponerad"

Rickard Sjöberg har dock varit berusad en gång.

– Jag skulle gå ut journalistlinjen i Jönköping på en folkhögskola och det här var alltså 1993, så jag skulle 24 det året. Är man 24 år och aldrig varit berusad, då har väldigt många människor varit på en och sagt "kom igen, Rickard!", berättade han i podcasten och fortsatte:

Men vid 24 års ålder kände tv-profilen alltså att det var dags. Tillsammans med sina två bästa vänner drack han sina första och sista klunkar alkohol.

– Redan efter ett eller två glas vin kände jag att "oj, nu börjar det hända grejer". Jag flyttade på huvudet, men det kändes som att huvudet inte flyttade på sig. Sedan fortsatte vi med ett antal groggar, tills kaklet dök upp, sa han i podcasten och konstaterade sedan:

– Jag var inte sådär jätteimponerad. En likgiltig upplevelse liksom. 

Läs alla våra artiklar om Rickard Sjöberg här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!