Hooja är musikduon från Gällivare.
Hooja är musikduon från Gällivare. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Nyheter24

Hooja avslöjar – då tar de av sig maskerna

Hooja är den hemliga musikduon vars musik gjort dundersuccé med flera miljoner spelningar på Spotify. För Nyheter24 berättar duon när deras karakteristiska masker egentligen ryker.


Hooja har tagit hela Sverige med storm, och deras mest kända låt “Banan Melon Kiwi & Citron” har nästan 35 miljoner spelningar på Spotify. Den elektroniska musikduon från Gällivare består av Hooja och DJ Mårdhund, och deras identiteter hålls hemliga genom att de båda döljer sina ansikten bakom sina karakteristiska skotermasker och solglasögon. 

Hooja kommer uppträda på “Allsång på Skansen” 2023 

Framgångssagan Hooja har vuxit fram i en rasande takt. I slutet av januari vann de “Årets artist” på P3 Guld, och duon har haft en egen dokumentär på SVT. 

Sommaren 2023 innebär ett späckat schema för duon som kommer resa Sverige runt och turnera. Vi kommer även få höra duon Hooja i “Sommar i P1” och se dem på Sollidenscenen när de uppträder i “Allsång på Skansen”, som programleds av Pernilla Wahlgren

Här kan du läsa mer om Hoojas sommarturné 2023

Vilka är Hooja? 

Musikduon består av två medlemmar, där den ena är sångaren som går under namnet Hooja. Den andra medlemmen producerar musiken och kallas för DJ Mårdhund, eller Mårdis som Hooja själva säger. De har tidigare berättat att de lärde känna varandra under skoltiden. 

Allt om Hooja: Vilka de är, var de kommer ifrån och hitlåtarna

Hooja är en musikduo från Gällivare. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Hur ser Hooja ut utan mask? 

Ja, vilka som egentligen gömmer sig bakom maskerna är frågan på allas läppar. Men duon själva menar att deras identitet är oviktig. När åker då egentligen maskerna av? Det avslöjar Hooja för Nyheter24.  

– Nej, nog åker de ju av när man ska gå och lägga sig och duscha. Det hade varit konstigt att ha på dem då, svarar Hooja. 

Dj Mårdhund berättar att de inte sällan faktiskt går utan mask. 

– Det händer rätt ofta. Men folk är fina. Vi tror gott om folk och det visar sig ofta stämma. De flesta vet att vi inte vill ha det där rampljuset direkt i ögonen. 

Hooja om sina masker: “De flesta respekterar det”

Nyfikenheten kring vilka som döljer sig bakom karaktärernas masker är stor hos många. Duon har minst sagt hängivna fans, och det är ofta riktigt bra drag på deras spelningar runtom i Sverige. 

Har det hänt att någon har försökt slita av masken? 

– Nej, faktiskt inte. Jag tror att de flesta respekterar det. Även fast det är bra röj och folk dansar och tjuter, så känns det ofta som en väldigt vänskaplig stämning. Det är sällan stök och oroligheter. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!