- Foto: Stella Pictures

Allt om Tomas von Brömssen – Hebbe, frun och Håkan Hellström

Hur mycket vet du egentligen om den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen? Nyheter24 tagit fram de mest googlade frågorna om honom – här kommer svaren.


Tomas von Brömssen ålder – hur gammal är han?

Den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen föddes 8 maj 1943. 2024 fyller han 81 år. 

Vilka filmer har Tomas von Brömssen varit med i?

Skådespelaren Tomas von Brömssen har varit med i en uppsjö av filmer men kanske mest känd är han från serien Albert & Herbert från 1974. Då spelade han Herbert och blev känd för svenska folket som “Hebbe”.

Han har även varit med i: 

  • Mitt liv som hund (1985) 

  • Lust och fägring stor (1995) 

  • Adam och Eva (1997) 

  • Saltön (2005 till 2017)

  • Vilken jävla cirkus (2017)

Vilken jävla cirkus 2017. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tomas von Brömssen 2023 – läser "Nyårsklockan" på nyårsafton

För att ringa in 2023 kommer Tomas von Brömssen den 31 december att läsa dikten “Nyårsklockan” i SVT:s nyårsfirande på Skansen. 

Dikten är skriven i mitten av 1800-talet av poeten Alfred Tennyson. Den översattes sedan till svenska på slutet av 1800-talet av poeten Nils Edvard Fredin.

Von Brömssen läser "Nyårsklockan" på Skansen

Tomas von Brömssen firade 80 år med föreställning på Liseberg

2023 fyllde Tomas von Brömssen 80 år och jubileet firade han med en föreställning på Lisebergsteatern. Föreställningen visades året innan på Göteborgs stadsteater. 

– Den är så rolig att spela. Att jag får vara på scen mitt ibland musikerna och musiken hela tiden, det blir jättemycket energi och kraft och glädje och lust att vara i det, säger han till Expressen.

Lotta Engberg hoppar av Lotta på Liseberg – berättar om beslutet

Tomas von Brömssen fru – har hon dött?

Tomas von Brömssen levde med Eva von Brömssen i 34 år men 2000 gick hon hastigt bort. Tillsammans har de dottern Johanna von Brömssen

– Som tur var hade jag en ledig period nära inpå och jag tyckte mycket om att prata om det, pratade med alla som stod mig nära och det var väldigt skönt minns jag, sa han till Hänt 2017.

Senare hittade han kärleken i den före detta svägerskan Dorte Velling Pedersen och 2004 gifte de sig. 

Tomas von Brömssen och Dorte Velling Pedersen. Foto: Stella Pictures

Har Tomas von Brömssen uppträtt med Håkan Hellström?

När Tomas von Brömssen skulle göra föreställningen “Tidernas förälskelse” föreslog gitarristen Göran Berg att de skulle tolka Håkan Hellström i föreställningen. Tomas von Brömssen var först skeptisk, han förstod inte storheten med artisten. Men efter att ha läst texterna ändrades hans uppfattning. Då fick Tomas von Brömssen upp ögonen för Göteborgs-artisten, skrev Aftonbladet 2013.

– Nej, jag är för gammal, sa jag. Men så tog vi fram texten på ”För sent för edelweiss” och jag provade att sjunga. Det var jättebra. Visa. Poesi. Det var först då jag upptäckte honom, via texterna, sa han till Aftonbladet 2013.

Nu har Tomas von Brömssen uppträtt med Håkan Hellström två gånger, först på Slottsskogen i Göteborg och sedan på “Allsång på Skansen”.

– Att stå på scen med honom blir ett slags frikyrkomöte. Alla normala lagar upphävs. Man går in i ett allmänt varmt kärleksfullt töcken. Han är otrolig som scenperson, hela hjärtat vidöppet. Det rummet han skapar, där är man så jävla välkommen, sa han till Aftonbladet 2013. 

Frågan alla ställer sig: Fick Oscar Zia förfrågan om att leda Allsång på Skansen?

Var växte Tomas von Brömssen upp? 

Tomas von Brömssen växte upp i Göteborg och där bor han än idag.

– Vi var fyra bröder, min mamma ville bli lärarinna men var hemmafru, hennes bror däremot studerade, min pappa målade tavlor hela sitt liv, han hankade sig fram och jag fattar inte hur han klarade sig faktiskt. Senare fick han plats på restaurang och han köpte även en konst-och inramningsaffär där han försökte sälja sina tavlor. Men jo, jag hade en väldigt harmonisk, trygg uppväxt, sa Tomas von Brömssen till Hänt 2017.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!