Thomas Stenströms beteende kritiseras.
Thomas Stenströms beteende kritiseras. - Foto: Stina Stjernkvist/TT/Magnus Andersson/TT

Thomas Stenströms beteende på Idrottsgalan kritiseras: "Är farligt..."

Pyroteknik och bengaler är ett hett omdiskuterat ämne. Under Idrottsgalan uppträdde Thomas Stenström, och passade då på att tända på en bengal. Nu både hyllas och kritiseras han.


Pyroteknik och “bengaler” är inte lagliga att bränna av på idrottsarenor i Sverige. Detta delar upp folk och är ett väldigt omdiskuterat ämne inom svensk fotboll.

Nu har artisten Thomas Stenström väckt debatten igen. Han brände nämligen av bengaler under sitt framträdande på Idrottsgalan i veckan.

Thomas Stenström om resan från matbutiken till musikscenen: ”Fuck you, Coop"

Hyllas av fotbollssupportrar 

Många fotbollssupportrar hyllade hans ”kupp” och trodde det var ett ställningstagande för pyroteknik.

Denna gång utfördes det dock lagligt, då galan hade fått tillstånd att bränna pyroteknik.

– Det var någon lightversion av bengaler, för det första. Det var inte de här riktiga ”flaren”. Men ändå så pass att vi behövde ansöka om tillstånd för att genomföra det, förklarade Stephan Rimér Idrottsgalans vd, för Expressen och fortsatte:

– Jag kan faktiskt inte svara på var idén kom ifrån. Det växte fram organiskt och alla tyckte att det var en snygg grej att göra. Motivet bakom var egentligen att man ville göra en liten passning till idrotten. Den här typen av symbolhandlingar finns ju där. Så det var lite effektsökeri.

Bengalerna väckte även en ilska

Men Thomas Stenströms agerande väckte också en hel del ilska. Per Engström, sektionschef på polisens operativa avdelning, NOA, tyckte inte om uppträdandet. Han såg det mer som ”ett slag i ansiktet”.

– Det handlar om signalvärdet. Att man i sportens finrum kan ställa sig upp med två bengaler, sa han till Göteborgs-Posten och fortsätter:

– Det är ju inte så att det gynnar oss överhuvudtaget. Och det gynnar inte de säkerhetsansvariga som sliter dagligen med visitationer för att få bort det som är farligt från läktarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!