Emma Örtlund fick sitt stora genombrott i "Catwalk".
Emma Örtlund fick sitt stora genombrott i "Catwalk". - Foto: Christine Olsson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Allt om Emma Örtlund: Familj, Glada Hudik och Catwalk-succén

Emma Örtlund fick sitt stora genombrott i "Catwalk". Men hur bra koll har du på skådespelaren egentligen? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar om Örtlund.


Emma Örtlund ålder – hur gammal är hon?

Emma Örtlund föddes den 2 december 1987, vilket innebär att hon fyller 37 år under vintern 2024.

Emma Örtlund familj – växte hon upp i Gislaved?

Emma Örtlund är född i Reftele i Gislaveds kommun och redan under barndomen insåg hon att hon älskade att stå på scen och showa. 

– Som barn älskade jag att spela teater, jag klädde ut mig och hittade på en massa saker hela tiden, har Örtlund tidigare sagt till Amelia.

Skådespelarens familj består av pappa och fem äldre systrar. Hon förlorade sin mamma Solveig år 2015.

Dog Emma Örtlunds mamma av sjukdom?

Emma Örtlunds mamma Solveig gick bort i cancer. I "Sommar i P1" 2020 berättade Örtlund om den svåra tiden. 

– När mamma var sjuk fick jag hjälpa henne. Jag var arg och ledsen. Och när jag mådde dåligt så var jag dum mot andra. Då sa jag elaka saker till mina nära och kära. En dag sa pappa att mamma var väldigt dålig. Då åkte jag och mina systrar hem och gjorde det så fint för henne. Vi tände ljus och satte dit fotografier och sa farväl. Jag bad om ursäkt för alla gånger som jag hade varit dum och elak mot henne. ”Du har inte varit dum mot mig, Emma”, sa hon då. 

Har Emma Örtlund en intellektuell funktionsnedsättning?

Ja, Emma Örtlund har en intellektuell funktionsnedsättning. I intervjuer har hon även berättat att hon fått diagnosen OCD (obsessive compulsive disorder) och att hon, som 15-åring, fick sitt första epileptiska anfall, vilket skapade stor oro hos skådespelaren själv. 

– Jag var rädd för att få ett anfall ute bland folk, det kunde ju hända när som helst. Jag klarade inte av höga ljud och blev nästan lite folkskygg. Samtidigt blev OCD:n värre, jag kunde knappt äta, för jag var så rädd för att kräkas. Det var en väldigt jobbig tid, har Örtlund sagt om tonårstiden i Amelia

Emma Örtlund. Foto: Jessica Gow/TT

Funktionsvarierades historia skildras i "Det kunde varit vi" med Emma Örtlund

Är Emma Örtlund en del av Glada Hudik-teatern?

Glada Hudik-teatern har, enligt deras egen hemsida, ingen fast ensemble, men Emma Örtlund har förknippats med teatern i och med succén med filmprojektet "Catwalk".

I dokumentärfilmen, som hade premiär i januari 2020, får publiken följa hur Örtlund, med hjälp av Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson uppfyller hennes dröm om att bli modell. Och resan bär hela vägen till modeveckan i New York.

Glada Hudik-grundarens nya intervjuprogram

Får "Catwalk" med Emma Örtlund en uppföljare?

I januari 2024 stod det klart att "Catwalk" får en uppföljare med titeln "Livet efter Catwalk". 

– Det här är en stark och meningsfull berättelse ur verkligheten. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att vilja höra mer om hur det har gått för Emma och hennes vänner, sedan deras hyllade uppträdande i New York, säger Joakim Franke, innehållschef på Viaplay Group Sverige, i ett pressmeddelande enligt TT. 

Glada Hudik-filmen "Catwalk" får uppföljare

Har Emma Örtlund pojkvän eller flickvän?

Det är oklart om Emma Örtlund har någon partner i dagsläget. Det är åtminstone ingenting hon berättat om i media. 

Designade Emma Örtlund Rosa bandet 2022?

Ja, år 2022 var det Emma Örtlund som designade Rosa bandet för Cancerfonden. 

– Först tyckte jag det var jättesvårt… Det här ska passa män, killar, kvinnor, tjejer och till och med barn. Jag kände så här… varför inte ta det färgglada 80-talet! Jag sa till pappa: ”Nu vet jag! Bandet ska vara bubbelgumsrosa och texten ska vara i neonlila eller mintgrön. Även neongult! Och tyget ska vara av sammet, sa hon om designprocessen i en intervju med just Cancerfonden.

Rosa bandet slår rekord med Emma Örtlunds design

Har Emma Örtlund Instagram?

På Instagram heter Emma Örtlund @emmakristina87, men hennes konto är privat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!