Mikael Tornving
Mikael Tornving berättar om sin nya livsstil. - Foto: Stella Pictures

Så kan Mikael Tornving klara sig på att jobba ynka 10 veckor per år

Mikael Tornving valde för ett tag sedan att lägga om sitt liv drastiskt. En av de saker han gjorde var att säga nej till väldigt många jobberbjudanden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Mikael Tornving, 63, är en av landets mest uppskattade programledare och komiker. Tornving har vi sett i bland annat Parlamentet, en rad olika Johan Falk-filmer, Playa del Sol samt i tittarsuccéerna Jeopardy och Kompani Svan. 

Men under de senaste åren har Mikael försvunnit från rutan mer och mer. Och nej, det har inte att göra med någon form av nedskärningar. 

Det är nämligen ett aktivt val från Tornvings sida. 

Mikael Tornving: "Så kan jag jobba tio veckor om år"

Det var när Mikael Tornving gästade Framgångspodden som han berättade att han en dag vaknade upp och insåg att han mådde dåligt och behövde förändra sitt liv. 

– Jag har gjort en ganska ordentlig förändring av mitt liv. För ungefär ett och ett halvt år sen så kände jag att jag jobbade för mycket. Ungarna hade flyttat ut och jag använde en extremt liten del av min lägenhet då den var anpassad efter mina två grabbar som skulle bo där varannan vecka efter skilsmässan, berättar han. 

Mikael Tornving. Bildkälla: Stella Pictures

Han berättar att han ville jobba mycket mindre men då behövde minska sina utgifter drastiskt. 

– Du jobbar bara tio veckor per år. Hur klarar du du dig och hur ser vardagen ut utan allt jobb?, frågade Alexander Pärleros

– Jag sålde lägenheten, köpte en liten och kom ned rätt rejält i kostnad. Så det jag gör nu är att jag i princip bara gjort Jeopardy och Kompani Svan. Utöver det hänger jag i min stuga i Jämtland eller så hälsar jag på syrran nere i Österlen så man kan säga att jag lever ett väldigt fritt och skönt liv, säger han. 

– Pengar finns?, skrattar Pärleros till. 

– Jag är verkligen inte ekonomiskt oberoende. Jag måste verkligen jobba men jag jobbar väldigt koncentrerade perioder och kan göra det då jag inte bränner så mycket pengar. 

– Du har inga brutala lån?

– Nej det har jag inte. Så håller jag på att sälja av lite skog nu så snart kanske jag kan vara helt skuldfri. 

"Man ska stanna i känslan och titta om det finns information där". Bildkälla: Stella Pictures

Mikael gick in vidare på de tillfällen i vardagen då man mår dåligt och varför man ibland ska stanna i den känslan istället för att rymma ifrån den. 

– När mår dåligt ska man inte bara kasta iväg den känslan utan kika mer i den då man kan hitta information där. Det var ju det som hände när jag för ett tag sedan valde att skära ned min ekonomiska kostym ganska ordentligt för att kunna göra saker jag ville göra. Man vaknar med ett "vad vill jag" och inte "vad måste jag", avslutar han.