Zara Larsson
Zara Larsson tog selfies och dansade framför vulkanutbrottet på Island. - Foto: Jessica Gow/TT Bild, AP Photo /Marco Di Marco/TT Bild, Instagram/zaralarsson

Hård kritik mot Zara Larsson efter vulkanvideon: "Fy f*n vad osmakligt"

​Till följd av vulkanutbrotten på Island så har tusentals människor evakuerats och en del har fått sina hem totalförstörda, dränkta i lava. Artisten Zara Larsson befann sig mitt i händelsens centrum, och på Instagram la hon ett klipp där hon dansade och poserade framför vulkanutbrotten.


Ett stort vulkanutbrott har återigen startat på Island, och flera orter är drabbade. Enligt Aftonbladet är lavafontänerna över 200 meter höga och "står rakt upp". Tusentals människor har evakuerats från sina hem och undantagstillstånd råder på vissa orter, enligt den isländska tidningen Morgunblaðið.

Enligt Aftonbladet har ett kraftverk, till följd av vulkanutbrottet, nu stoppat sin elproduktion. Den evakuerade hamnstaden Grindavik är därmed strömlös. Just den staden har tidigare drabbats hårt av vulkanutbrott, och BBC rapporterade i februari 2024 att stadens invånare har flytt och börjat vänja sig vid tanken att de kanske aldrig kan återvända då deras hemstad blivit så hårt drabbad av vulkanutbrotten.

Lava på vägen mot staden Grindavík. Här vid ett vulkanutbrott som ägde rum i februari 2024. Bildkälla: AP Photo/Marco Di Marco/TT Bild
Flera invånare i Grindavik har fått sina hem totalförstörda i vulkanutbrotten. Bildkälla: AP Photo/ Marco Di Marco/TT Bild

Även Dagens Nyheter skrev i februari om hur de boende fått sina hem förstörda av lavan. En del av invånarna fick möjligheten att under sex timmar få undersöka sina hus och ta med sig ägodelar. 53 hus bedömdes då som helt förstörda, skiver DN.

Trots att de inte längre kan bo i sina hem så fortsätter de att betala ränta på sina lån, skrev tidningen vidare.

Hård kritik mot Zara Larssons bild: "Fyfan vad osmakligt"

Under helgen uppträdde artisten Zara Larsson i Reykjavik, och på Instagram har hon delat ett inlägg där hon i silverglittrig klänning poserar framför vulkanutbrotten. Som caption har hon skrivit "Reporting live". 

I kommentarsfältet möts Zara av starka reaktioner från följare som tycker att hon gått över gränsen.

"Vet inte vad Zara Larson har för rådgivare, men det här är inte okey. Människorna i staden Grindavik har förlorat sina hem, sina arbetsplatser, sina pengar, de har tvingats lämna allt. Deras försäkringsbolag vill inte betala ut ersättning och människor från Grindavik går i konkurs. Att då låta sig fotograferas dansande framför eldslågorna som orsakat tragedier för invånare i staden Grindavik är okänsligt, allt för att få gillaklick."

"Smaklöst att stå och posera vid en naturkatastrof."

"Fyfan vad osmakligt… står å tar modell bilder och videos när vulkanutbrott smäller ut och folk på island lever i oroligheter. vad fan tänker du med? Visa lite respekt!"

När en annan person gick till Zara Larssons försvar och skrev att Zara ju befann sig mitt i tragedin och därför kunde "göra vad hon vill av situationen" så gick Zara in och svarade:

"Tragedin"… Dom enda som är upprörda över detta är svenskar i skogen"

Här skämtar Pernilla Wahlgren om stormen Hans: "Så smaklöst"

Zara Larsson svarade att de enda som är upprörda är "svenskar i skogen". Bildkälla: Instagram/zaralarsson
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!