Baby Reindeer
Hon är Solsidan-profilen som har regisserat "Baby Reindeer". Bildkälla: Magnus Ragnvid/TV4/Netflix

Solsidan-profilen ligger bakom storsuccén "Baby Reindeer"

Den mörka Netflix-serien "Baby Reindeer" har gjort stor succé både internationellt och i Sverige. En välkänd svensk Solsidan-skådespelare ligger nämligen bakom regin av succéserien.


Den hjärtskärande och mörka serien Baby Reindeer har gjort storsuccé på Netflix. Baby Reindeer, som är en filmatisering av Richard Gadds självbiografiska stalkerdrama, seglade snabbt in på Netflix topplista, både internationellt och i Sverige. 

Serien handlar om Richard Gadds livshistoria kring stalkning, övergrepp och psykisk ohälsa. Richard spelar sig själv som huvudpersonen Donny Dunn, som i verkliga livet är en skotsk komiker, manusförfattare och skådespelare. 

Sanningen bakom "Baby Reindeer" – det hände på riktigt

Jessica Gunning, Richard Gadd och Nava Mau. Bildkälla: Chris Pizzello/AP

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

Riktiga "Martha" om Baby Reindeer: "Skitsnack"

Richard Gadds stalker skickade 41 000 mejl, 350 timmar av röstmeddelanden, 744 tweets, 46 Facebook-meddelanden och 106 sidor skrivna brev, enligt 7News. Det är Jessica Gunning som spelar stalkern Martha i serien.

Nyligen gick Fiona Harvey ut i medier och påstod sig vara den riktiga "Martha". Harvey har nu gett sin tillåtelse att både namnge och visa bilder av henne, eftersom hon anser att "människor måste veta vad som händer", något som hon berättar för Daily Record

Harvey menar att inget av det som visas i serien har hänt på riktigt och att hon funderar över rättsliga åtgärder mot både komikern och streamingtjänsten Netflix.

– Det är en massa skitsnack. Jag har inga pengar men jag är en perfekt advokat så jag kommer att företräda mig själv, säger hon.

Josephine Bornebusch har regisserat de tre sista avsnitten av "Baby Reindeer". Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Utpekad i "Baby reindeer": Fått dödshot

Josephine Bornebusch har regisserat "Baby reindeer"

Josephine Bornebusch är ett folkkärt och välkänt ansikte i Sverige och gjorde sin skådespelardebut redan som tvååring, enligt Elle. Josephine slog senare igenom som 18-åring i klassiska Rederiet, men många känner troligtvis igen henne från populära Solsidan där hon spelar Mikaela Schiller.

Debuten som filmregissör gjorde hon med LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet (2018). Redan ett år senare följde Josephine upp med tv-serien Älska mig (2019), som hon både är manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare för.

Senaste arbetet som regissör hon gjorde i Netflix-succén Baby Reindeer, något som hon gjort tillsammans med kollegan Weronika Tofilska

Stephen King hyllar "Baby reindeer"

Josephine Bornebusch om "Baby Reindeer": "Så stolt"

Josephine regisserade de tre sista avsnittet av Baby Reindeer, varav ett av avsnitten är ett av det högst rankade avsnitten på Imdb i skrivande stund. 

– Jag var helt fast från första sidan, sträckläste manuset och tänkte: ”Åh herregud, vad mörkt!”. Jag kunde inte sluta att tänka på Richards komplexa, brutalt självutlämnande och modiga historia. Men mitt i allt mörker är det också den knasigaste serie jag har arbetat med, säger hon till DN.

På grund av att Baby Reindeer handlar om Richard Gadds djupt personliga historia och att han endast gjort mindre roller tidigare var det en helt ny erfarenhet som regissör för Josephine.

Richard tvingades återuppleva sina trauman på nytt, något som gjorde att mycket handlade om att skapa en trygg miljö för honom. 

– Ibland var det som om jag hamnade i kläm mellan den verkliga Richard Gadd och hans fiktiva persona i serien. Men han är fantastisk! Jag är så stolt över honom att han vågade hänga ut till hela sitt liv utan att säga att alla andra hade fel och han hade rätt, berättar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!