Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intervju24: Vanessa Falk

- 06/03/2011, 09:30 -
Vanessa Falk.
1 av 3

Vanessa Falk.

2 av 3

3 av 3

Vanessa Falk är 25 år. Hon skriver en demo till Lena Philipsson på tio minuter, men är fortfarande inte redo att skriva låtar åt sig själv. Nyheter24:s Quetzala Blanco möter singelaktuella Vanessa Falk.

Vanessa Falk är i stort sett uppväxt i en studio och bakom scenen, omgiven av artister som Robyn, Neneh Cherry och Petter. Som dotter till musikern och producenten Christian Falk och med en gudfar som heter Joakim Thåström har Vanessa Falk levt och andats musik sedan hon var liten.

– Det har varit kaosigt i perioder. Artister är ju speciella människor, det har liksom blivit det normala. Det låter klyschigt, att det som kanske ter sig konstigt för andra människor är fullt normalt för mig. Men när man är ett barn så ser man inte baksidorna. Det kommer senare, säger Vanessa när jag träffar henne.

Vanessa var sidekick åt Promoe under hela hans sommarturné 2009 (”Han är ju straight edge och har ett enormt fokus. Inte enda efterfest! Det var en väldigt städad period”, säger Vanessa), och hon har turnerat med Mange Schmidt och Viet-Naam land och rike runt.

Det spelar ingen roll om Vanessa uppträder på Allsång på Skansen eller om hon river av den nysläppta singeln Private Party på en Salong Betong-fest – Vanessa hör hemma överallt och hon älskar att stå på scen.

– Det är fruktansvärt och det är värt tolv timmar i bil och noll sömn. Det är så sjukt att nån skriker ens namn. I Karlstad kunde publiken låten. Då kom jag av mig. Det är värt slitet, säger Vanessa Falk.

Berätta hur det gick till när du skrev Private Party.

– Det kan jag göra jättefort. Det var nämligen inte jag som skrev den, skrattar Vanessa.

– Det är en bekant från gymnasiet som skrev låten och han spelade upp den på skämt. Han gör lite mer kreddig musik annars, men han ville visa att han kunde göra moneymaking music också. Jag älskar skitmusik och jag fastnade direkt och spelade in den på mitt Garageband på datorn på en gång.

Vanessa Falk återkommer ofta till just det – kommersiell musik. Hon kallar det skämtsamt för skitmusik, men jag antar att det är för att hon vill distansera sig från någon slags kreddmaffia som hon säger så.

Vanessa Falk älskar Max Martin och Rihanna. Det handlar om underhållning.

– Jag går 100 procent på min magkänsla. Jag har det jobbigt i mitt huvud emellanåt och jag är inte redo att göra det i musiken också. Det är inte så att jag har problem att prata om jobbiga saker, men jag är ung fortfarande så jag passar på. Dansar. Leker lite tuff, förklarar Vanessa.

”Jag är en Britney Spears-artist”

– Jag har aldrig varit kreddig, folk tror att jag ska vara någon slags Lykke Li-artist. Jag gillar Lykke Li, absolut, men jag är en Britney Spears-artist, säger hon.

– Jag har skrivit egna låtar, men jag är så pedantisk, jag överväger alla ord för mycket. Jag är inte redo för det ännu. Jag älskar att få en låt, sjunga den och det känns som ens egna ord. Jag skrev en demo till Lena Philipsson på tio minuter, men när det gäller mig själv är det annorlunda. Jag måste ha kontroll, säger Vanessa.

Blir du inspirerad av att lyssna på musik eller känner du att det förstör?

– Jag har en sån speciell relation till att lyssna på musik. Jag lyssnar bara på samma låtar och om och om igen. Rihanna och Barbara Striesand och r ’n’ b. Det tar lång tid för mig att ta till mig musik. Jag är en vanemänniska. Jag äter alltid samma saker och går på samma ställen. De ställen i livet där man får plats med ramar och vanor och trygghet så vill jag ha det.

Vid sin sida har Vanessa sin vapendragare, journalisten Hannah Arnhög. Vanessa och Hannah har känt varandra länge och Hannah följer med Vanessa på allt från skivbolagsmöten till videoinspelningar.

– Det är otryggt och ensamt i branschen. Jag säger alltid att "det här är Hannah och hon kommer med mig”. Hon är med mig var jag än går. Hon tänker på mitt bästa. Jag skulle inte klara mig en meter utan henne. Jag orkar inte känna mig ensam och utsatt.

Vad är dina sämsta sidor?

– Jag är jävligt envis. Jag har svårt att erkänna att jag har fel. Och kärlekslivet. Fan, det är dåligt att prioritera kärlekslivet när man ska göra karriär.

VIDEO: Vanessa Falk – Private Party