Tisdag 20 Apr
Stockholm

Daniel Paris: "Big Brother är trashteve"

Daniel Paris gillar inte Big Brother.
1 av 2
Daniel Paris gillar inte Big Brother. Foto: Pascal Engman
Linda Rosing deltog i Big Brother 2003 - någonting som Daniel Paris ser allvarligt på.
2 av 2
Linda Rosing deltog i Big Brother 2003 - någonting som Daniel Paris ser allvarligt på. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Att Daniel Paris Afshinnejad ogillar Big Brother är ingen hemlighet. I blogginlägg efter blogginlägg har han dissat succésåpan som rönt stora framgångar i tittarsifferväg. Men varför denna avsky? Nyheter24 har rätat ut några frågetecken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han vann dokusåpan Ung och bortskämd, han är 22 år gammal och han är uppvuxen i ett transparent samhälle där ingenting är tabu.

Man kan tro att han borde älska Big Brother, men icke. Bakom den glammiga fasaden döljer sig djuplodade tankar om vad dokusåpan egentligen innebär.

– Jag ser Big Brother som trashteve och jag tycker väldigt synd om deltagarna som är med. Jag tror inte att de inser att de förstör sina liv, berättar Daniel Paris för Nyheter24.

– De försöker sälja in programmet som ett socialt experiment. Men i själva verket handlar det om att se på när människor förnedrar sig själva. De som tjänar pengar på det är gamla gubbar och inte de som är med i programmet. Deltagarna tror att när de kommer ut ur programmet kommer de få gå på massa premiärer och dricka champagne och äta snittar, men de flesta mår bara sjukt dåligt efteråt.

Vad skulle behöva ändras i programkonceptet för att du skulle börja titta?

– Jag kommer aldrig att titta på Big Brother. Det är ingenting som lockar mig, och tack gode gud för det.

Men mediabevakningen av programmet kan knappast undgå någon. Avslöjanden och skandalnyheter syns titt som tätt på tidningarnas nöjessidor - något som är skadligt, menar Daniel Paris.

– Det blir en väldig hets och fler och fler söker sig till programmet. Problemet då är ju att man inte gör skillnad på bra och dålig pr, utan man ställer bara upp för att få sitt ansikte tryckt i en tidning.

Daniel Paris deltog själv och vann dokusåpan Ung och bortskämd i november förra året.

Programmet gick ut på att deltagarna, som varken arbetar eller hjälper till i hemmet, skulle lära sig om hur livet utanför husets fyra väggar faktiskt fungerar.

– När man ställer upp i en dokusåpa så stämplar man sig själv för livet. Men jag kan stå för min stämpel och jag är stolt över mitt deltagande i programmet. Det tror jag inte att deltagarna i Big Brother är.

Varför tror du att man söker till Big Brother?

– Det som förbryllar mig är att programmet alltid har ett högt antal sökande. Jag tror att de flesta vill testa sina gränser och se vad de pallar, men sen så finns det också sådana som vill bli kända till vilket pris som helst.

Är det rätt att betala vilket pris som helst för kändisskap?

– Självklart, det är upp till var och en. Men då får man också leva med konsekvenserna, och jag vet inte om alla som söker är redo för det.

Linda Thelenius, tidigare Rosing, hade två barn när hon var med i programmet 2003. Vad tycker du om föräldrar som deltar i programmet?

– Jag tycker att det är helt otroligt själviskt att ställa upp i ett program som har en så stark förankring inom förnedringsteven när man är förälder. Det är helt okej om man är i 20-årsåldern och vill testa sina gränser och inte har någonting emot att bli utskrattad, säger Daniel Paris och fortsätter.

– Men när man har barn handlar det inte längre enbart om en själv.

Att fråga Daniel Paris om vem hatobjektet eller älsklingen bland deltagarna är känns lönlöst. För om det är någonting som är säkert så är det att den här killen inte bekantar sig med program av denna karaktär.

– Jag tittar på dokumentärer och på SVT, avslutar han.

Läs Daniels blogg HÄR.

Kommentera
Kopiera länk
Dela