Söndag 18 Apr
Stockholm

Pascal Engman: Låt tyckarna tycka till i tysthet

1 av 2
2 av 2

KRÖNIKA. Om de gaphalsar och tyckare som ges utrymme i media.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pascal Engman

Pascal Engman är nöjeschef på Nyheter24.

Läs hans blogg här.

”Det är vanligare med droger än sprit på nattklubbar”. Orden är inte mina utan dokusåpadeltagaren och bloggaren Jackie Ferms i programmet Debatt.

Uppseendeväckande ord, absolut. Men framförallt symptomatiska för en tid då det räcker att ha en avvikande åsikt för att beredas utrymme att synas i diverse mediala sammanhang. Att med statistik eller vetenskaplig fakta kunna styrka sitt påstående är inte alls nödvändigt.

Nej, för personen tycker ju faktiskt något. Och vågar stå för det. Herregud, vad jag är trött på alla dessa tyckare som frekventerar paneler, tevesoffor och debatter.

Att argumentationen onyktert vacklar och faller platt till marken i debattörens verbala spyor är sekundärt. För något kommer faktiskt ur den där munnen.

Var hittar teve alla dessa dårar?

Det råder yttrandefrihet i Sverige, och det ska vi givetvis vara glada för. Och visst är jag beredd att dö för människors rätt att få dryfta sina åsikter och allt det där. Men att låta människor haspla ur sig vad som helst i ett program som behandlar viktiga ämnen, i detta fall droger, leder inte någonstans. Inte minst är det respektlöst mot de övriga inbjudna och kunniga debattörerna som faktiskt behärskar ämnet och grundar sina påståenden på fakta, statistik och rationalitet.

Det går inte att bemöta ett påstående som saknar all form av verklighetsförankring. Särskilt inte eftersom Jackie Ferm inte bemödar sig att förklara hur hon kommit fram till sin häpnadsväckande slutsats – att det skulle vara vanligare att ta droger än att dricka sprit på krogen.

Visst är det underhållande att se människor sitta och käfta emot varandra. Precis som det är att se två a-lagare gorma om att de minsann vet som sköt Palme. Men ingen skulle väl komma på tanken att bjuda in dem, i egenskap av Palme-experter, till en studio bara för att de gapat om att de löst mordgåtan högt på stan.

SVT Debatt borde sträva efter tittare – inte tittköer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela