Debatt

Debatt är ett sätt att diskutera och prata om sin egen fråga inför andra människor för att övertala dessa att deras argument är det rätta. Oftast sker debatt mellan två eller flera människor som är säkra på sin sak. Ordet debatt kommer från franskans de battre vilket i betyder slå sönder. Det vill säga att man slår sönder motståndarens argument. 

Debatt är en viktig del i det demokratiska samhället där yttrandefrihet ska värnas, det vill säga att man får yttra sina åsikter oavsett om ingen annan håller med dig. Här råder det dock regler som reglerar så att inte rasistiska eller kränkande yttranden mot andra människor kommer på tals. Gör det det ändå så kan personen i fråga bli dömd för brott.

Debattsektionen på Nyheter24 har drivits av flera olika debattredaktörer, senast av Sebastian Lundgren. Sektionen tar upp allt från politik till djurrättsfrågor och annat som utomstående personer anser är viktiga att belysa.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask under en debatt sommaren 2018. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT
igår 07:58
Filip och Fredrik tar med sig Lars Hammar på en "sista resa" och Kate Winslet spelar excentrisk diktator i "The regime". Här är veckans filmer och serier.
2 dagar sedan 18:54
Ekonomiskt kärva tider – då bjöd statsminister Ulf Kristersson (M) in till 60-årskalas på Rosenbad. Nu står det klart vad mottagningen kostade: 85 684 kronor.
2 dagar sedan 12:30
EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn – trots bondeprotester och het debatt om mat och klimat. Viktig seger, anser anhängarna. En hot mot äganderätten, varnar motparten.
3 dagar sedan 11:52
Nu ska det till sist bli av. Ungerns parlament röstar om den svenska anslutningen till Nato. Här är eftermiddagens ungefärliga hålltider:
24 Feb, 09:35
CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.
23 Feb, 04:54
Riskerna ökar för att barn och unga får felaktiga diagnoser och att mer läkemedel skrivs ut när regioner inför snabbspår för adhd-utredningar . Det skriver 14 psykologer och läkare på DN Debatt.
22 Feb, 08:06
Det blev ingen Bafta-statyett för ”All of us strangers”, trots sex nomineringar på den brittiska filmgalan. Men regissören Andrew Haigh lär inte förtvivla för det. Hans mix av spökhistoria och gay-romantik är en av årets mest hyllade filmer.
20 Feb, 01:56
Staten måste ta större ansvar för de ekonomiska risker som kommuner med stora gröna industriprojekt står inför, anser fyra kommuner – Boden, Skövde, Skellefteå och Falköping – samt företrädare för Fossilfritt Sverige .
16 Feb, 20:12
Regeringen och SD vill skynda på lagändringen som ska ge polisen möjlighet till hemlig rumsavlyssning. Det skriver justitieminister Gunnar Strömmer på DN Debatt.
14 Feb, 06:18
Vänsterpartiet vill att Sverige bryter all militär kontakt med Israel. Om omvärlden, Sverige med flera, sätter press på Israel så kommer dödandet att upphöra, hävdar partiledaren Nooshi Dadgostar.
12 Feb, 20:04
Det avgående språkröret Märta Stenevi kritiseras i den internutredning som Miljöpartiet låtit göra, enligt uppgifter till TT. Nu börjar processen att hitta ett nytt språkrör.
11 Feb, 21:48
Det ekonomiska trycket på bankerna för att stoppa bedrägerierna behöver öka, skriver företrädare för en rad svenska konsument-, pensionärs-, villaägar- och småföretagarorganisationer på DN Debatt.
11 Feb, 10:16
Bidens minneskapacitet har toppat rubrikerna internationellt i veckan. Den 81-årige presidenten har blandat ihop personer och länder samt slagit ifrån sig saker han sagt och gjort när det gäller hanteringen av hemligstämplade handlingar.
11 Feb, 05:50
De två kandidaterna tycks rörande överens om det mesta men i dag måste finländarna avgöra vem av dem som ska bli deras nye president. Både Alexander Stubb och Pekka Haavisto vill vara den som enar folket mot ny fara i öst.
11 Feb, 03:12
Det finns stora brister i Försvarsmaktens utbildningar i folkrätt – brister som kan leda till att svenska soldater begår krigsförbrytelser. Det skriver Försvarsmaktens företrädare för utbildning i folkrätt, Krister Wedin, på DN Debatt.
6 Feb, 08:22
Vi borde debattera för landets bästa. USA:s expresident Donald Trump efterlyser en "omedelbar" debatt med sittande presidenten Joe Biden inför presidentvalet i höst. Detta trots att Trump inte utsetts till Republikanernas kandidat ännu.
2 Feb, 07:04
Argentinsk polis sköt gummiklädda kulor för att skingra demonstranter som samlats utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires, rapporterar AFP. Spänningarna ökar kring den nye presidentens radikala försök att införa en "anarkokapitalistisk" politik.
2 Feb, 05:32
Centerpartiets tilltänkta samarbetsparti S vill se en fortsatt stram migrationspolitik. C-ledaren tycker att beskedet är skamligt. Det går inte att sätta ett absolut tak, säger han.
31 Jan, 21:24
Utredningen av Sveriges livsmedelsberedskap föreslår att det ska inrättas ett nationellt livsmedelsberedskapsråd med bland annat företag och branschorganisationer för att hantera allvarliga störningar i livsmedels­försörjningen, och att det ska byggas upp beredskapslager av jordbruksvaror för att kunna säkra livsmedelsproduktionen.
31 Jan, 13:40
Hur farligt är Tiktok och Instagram för ungdomar egentligen? Techjättarnas chefer står till svars när USA:s senat vill veta vad plattformarna gör för att hindra övergrepp och annan skadlig påverkan på tonåringar.
1 2 3 4 ... 251