Debatt

Debatt är ett sätt att diskutera och prata om sin egen fråga inför andra människor för att övertala dessa att deras argument är det rätta. Oftast sker debatt mellan två eller flera människor som är säkra på sin sak. Ordet debatt kommer från franskans de battre vilket i betyder slå sönder. Det vill säga att man slår sönder motståndarens argument. 

Debatt är en viktig del i det demokratiska samhället där yttrandefrihet ska värnas, det vill säga att man får yttra sina åsikter oavsett om ingen annan håller med dig. Här råder det dock regler som reglerar så att inte rasistiska eller kränkande yttranden mot andra människor kommer på tals. Gör det det ändå så kan personen i fråga bli dömd för brott.

Debattsektionen på Nyheter24 har drivits av flera olika debattredaktörer, senast av Sebastian Lundgren. Sektionen tar upp allt från politik till djurrättsfrågor och annat som utomstående personer anser är viktiga att belysa.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask under en debatt sommaren 2018. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT
idag 00:14
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.
2 dagar sedan 21:36
Sverige ska vara en stark röst för en tvåstatslösning för Israel och Palestina när kriget i Gaza är över. "Det kan framstå som utopiskt just nu, men de allra flesta inser att det är enda möjliga vägen till hållbar fred."
2 dagar sedan 19:04
Turkiska utrikesutskottet ska återigen behandla Sveriges Natoansökan vid ett möte under nästa vecka, uppger källor enligt Turkietexperten Paul Levin. Sprickor inom regeringsalliansen låg bakom att man sköt upp omröstningen.
2 dagar sedan 15:36
Tränaren Erik ten Hag sägs ha tappat omklädningsrummet. Nu svarar Manchester United med att porta journalisterna bakom uppgifterna från lagets presskonferenser.
2 dagar sedan 11:56
Övergrepp står mot övervakning i EU-striden om barnskydd på nätet. Låst läge om det omstridda förslaget tvingar fram en nödförlängning av nuvarande system.
3 Dec, 21:14
Ökade kontroller över privat tandvård och skärpta krav för att ta del av tandvårdsstödet föreslås av tandvårdsutredningen.
3 Dec, 13:50
Det finns - så klart - inga världsmästerskap i elevers kunskaper, men Pisamätningarna har nästan fått den rollen. På tisdag presenteras resultaten från den senaste omgången, och det är en nervös väntan för en del. Håller svensk skola måttet, eller blir det ett chockbesked?
2 Dec, 05:30
Klimatnördar verkar älska tungvrickande förkortningar och tekniska begrepp som saknar rimliga svenska översättningar. Här är ordlistan för dig som vill låta lite smartare i fikarummet.
29 Nov, 17:56
I snart 100 år har Norges huvudstad hetat Oslo. Det gör staden fortfarande, men nu får den också ett officiellt samiskt namn – Oslove.
28 Nov, 08:12
Den världsunika Rembrandtmålningen "Batavernas trohetsed" får stanna kvar på Nationalmuseum. En anonym donation gör det möjligt att låta konstverket vara kvar på museet i 7,5 år framåt.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
20 Nov, 06:06
Kundernas nöjdhet för de stora el- och värmebolagen fortsätter att falla. Branschen som helhet får sitt lägsta betyg på 15 år, visar en färsk undersökning från Svenskt kvalitetsindex (SKI).
19 Nov, 14:44
Fattiga länder ska kompenseras för skador och förluster som orsakas av de klimatkatastrofer som förvärras av rika länders utsläpp. Exakt hur det ska gå till väntas leda till infekterad debatt under klimattoppmötet COP28.
18 Nov, 19:00
Till nästa sommarlov är det tack och hej då till de timmar på skolschemat som eleven fått välja fritt. I stället för till exempel körsång eller basket blir det mer historia. Och fler ändringar är på gång. För de yngsta eleverna väntar mer svenska och matte – och längre skoldagar.
18 Nov, 16:16
Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund kommenterar valet av Daniel Helldén med att partistyrelsen nu måste lyssna på den förlorande sidan. Det tror jag kräver lyhördhet, säger Bolund.
17 Nov, 09:52
Liberalerna kämpar med usla opinionssiffror och medlemstapp, samtidigt som invalda L-politiker saknas helt i många kommuner och regioner. Vi är hårt utsatta, säger partiledaren Johan Pehrson. Men han ser ljus vid horisonten.
16 Nov, 16:19
Beskedet att turkiska parlamentet skjuter upp frågan om Sveriges Natoansökan är dåliga nyheter för den svenska regeringen. Förseningen kom efter en het debatt – och kan handla om att frågan om Sveriges Natomedlemskap är genuint impopulär i Turkiet, enligt en expert.
16 Nov, 13:18
Socialdemokratiska PSOE:s ledare Pedro Sánchez får vara kvar som premiärminister i Spanien. Det står klart efter torsdagens omröstning i den spanska deputeradekammaren.
15 Nov, 08:14
En konstutställning med nya verk av den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei har stoppats efter att han uttalat sig om kriget mellan Israel och Hamas på X, tidigare Twitter.
13 Nov, 12:16
Till nästa sommarlov är det tack och hej då till de timmar på skolschemat som eleven fått välja fritt. I stället för till exempel körsång eller basket blir det mer historia. Och fler ändringar är på gång. För de yngsta eleverna väntar mer svenska och matte – och längre skoldagar.
1 2 3 4 ... 248