Onsdag 28 Sep
Stockholm

Eric Saade - från zlatanist till manboy

1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
Eric Saade med en av sina dansare.
7 av 10
Eric Saade med en av sina dansare. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Här är framgångssagan om sverigehoppet och flickfavoriten från Kattarp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Saade och skandalhistorierna

Efter en svidande andraplats i Melodifestivalen blir Danny Saucedo bitter, och hävdar att SVT röjt Saades seger i förskott.

Inför finalen i festivalen spreds Saades låt olovligt på nätet - något som var nära att kosta honom segern.

Saade fick trots allt tävla i finalen, men när han uppgavs ha fått glas från sin sprängda bur i ögat, så var kaoset ett faktum.

Den 29 oktober 1990 föds charmknutten Eric Khaled Saade i metropolen Kattarp utanför Helsingborg i Skåne. Som fyraåring skiljde sig Erics föräldrar, och han tvingades tidigt ta stort ansvar för sig själv och sina sju syskon. Skolan fick han sköta på egen hand.

– Själva separationen var jag lite för liten för att beröras av, men de följande åren blev jobbiga. Framför allt diskussionerna om var vi skulle vara.

– Under konflikterna utvecklade jag en tendens att dra mig tillbaka och stänga av mina känslor utåt, berättar Eric på sin hemsida.
 

Zlatanist och Backstreet Boys-fantast

På pojkrummet låste Eric in sig i timmar för att bli som sin stora idol Michael Jackson. Scendebuten kom på mammans bröllop, där sexårige Eric tog ton till "Vandraren" av Nordman. Som 13-åring scoutades han av Lasse Lingman på en stor talangjakt, och två år senare var skivkontraktet i hamn.

Erics tidigare största intresse, fotbollen, fick vid denna tid ge vika för musikdrömmarna. Bollen byttes mot en mick, och idolen Zlatan fick hårt motstånd av namn som Robbie Williams, Bryan Adams och Backstreet Boys.

Medverkan i pojkbandet What's Up skulle bli Erics stora genombrott - men framgångarna kom aldrig. Trots turnéer, albumsläpp och konserter var bakslaget ett faktum, och Eric lämnade snart gruppen.

Besatta fans

Efter snabbvisiter som programledare och konferencier så var det dags att äntra Melodifestivalscenen. Sommarplågan "Manboy" kammade hem bronsmedaljen och blev kidsens största trallfavorit.

Året efter var en revanschsugen Eric återigen redo för tävlingen, och med den något hybrisvarnande titeln "Popular" var segern klappad och klar. Efter en och annan glasincident.

Livet tycks den senaste tiden ha gått som på räls för Eric, som nu dessutom har flyttat ihop med flamman och artistkollegan Molly Sandén i Birkastan i Stockholm. Fansens besatthet av detta sockersöta par har dock resulterat i att de tvingats skaffa skyddad identitet.

Men de aktuella snackisarna slutar inte där. Inför semifinalduellen i Eurovision Song Contest har spydigheterna mellan Eric och den ryske rivalen Alex Sparrow haglat, och bland annat har dispyter om plagiat och sabotage legat i hetluften.

Om Saade är tillräckligt mycket manspojke för att stå upp för sig själv återstår att se i torsdagens drabbning.
 

Eric Saade visar prov på humor:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.