- Foto: Nyheter24

Farzad Nouri: Gubbsjuka gubbar

Farzad Nouri om snuskgubbar på tåg.


Om Farzad

Komikern Farzad Nouri skriver krönikor varje vecka.

Besök hans blogg här.

Och besök hans twitter här.

Jag sitter på ett X2000 tåg mot Göteborg. Tror det är andra gången jag skriver en krönika från ett tåg. Kan inte hålla mig.  Den här gången behöver jag inte anstränga mig eller leta intryck. Det kommer av sig själv.

Jag sitter i första klass. Det är jag och en vagn fylld med män-förlåt-gubbar, med undantag för två damer som ser ut som högstadielärare. Resten gubbar. Det är en vidrig resa, det här.
Det är så gubbigt här att jag tror att om det här tåget skulle krascha så skulle medelåldern i Sverige sjunka med 10 år.
Kanske är det bara en slump, men aldrig har könsuppdelningen i arbetslivet varit mer tydlig för mig. Män i kostym åker första klass med morgontåget till Göteborg för jobb, kvinnor gör det inte. Uppmuntrar någon sociolog att titta närmre på det här med jobb, lön, kvinna och X2000 resor i första klass. Samhället speglas i den här vagnen (dessutom endast två invandrare, men det här ska inte handla om det).

Nu är det inte så att jag har något emot äldre män per se. Det ”gubbiga” är sättet de pratar på, inte åldern. Eller jo, det är väl en kombination. Man pratar sällan om att dessa gubbar är ”omogna” när de pratar så, åldern diskvalificerar det uttrycket. De är bara ”gubbiga” (läs gubbsjuka).
De pratar som bästa kompisgänget kan prata när andra människor inte är i närheten. De pratar om hur fiffigt det är att man kan ha biljetten i mobilen, och steget från ”fiffigt” till någons ”fiffi” är tydligen inte så långt.

Ogenerat gör de sig lustiga och snuskiga på ett sätt som inte ens jag själv gjorde i tonåren, i alla fall inte bland främlingar. Jag är långt ifrån pryd. Om man skulle beskriva mig så är jag nog närmre grov. De är ogenerade, men jag skäms.

Vad är det som händer med män och deras sexualitet i äldre dagar. Jag trodde att man var som värst när man var tonåring. Aldrig ett ord längre ifrån ett samtal kopplat till sex.
”När är mötet?”
”Fem-tiden”
”Bra, hehe, bara en timme ifrån sex”.
Det här tar aldrig slut. De här gubbarna får halva min högstadieskola att framstå som nobelpristagare. Kanske är det för att det är i tonåren och under äldre dagar som det är som mest främmande med sex? Vad vet jag.

Jag kan bara konstatera att det är så gubbigt på det här tåget att om det skulle krascha i full hastighet så skulle Sverige bli 50 procent mindre sexistiskt.
Så känns det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!