Måndag 27 Sep
Stockholm

Läkare: Kissie kan vara anorektiker

Kissie uppvisar i alla fall ett av kritierna för att få diagnosen anorexi, menar experten.
1 av 2
Kissie uppvisar i alla fall ett av kritierna för att få diagnosen anorexi, menar experten. Foto: EEROBILD/All Over Press
Bloggerskan Kissie på Gröna Lund tidigare under våren.
2 av 2
Bloggerskan Kissie på Gröna Lund tidigare under våren. Foto: All Over Press

Kissie säger att hon fick anfallet och lades in på sjukhus på grund av stress.– Det låter inte bra alls, säger överläkaren Anna Maria af Sandeberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kända svenskor som haft anorexi

Sanna Bråding
Skådespelare och programledare som bland annat lett Idol och varit med i ICA-reklamer. Hon har berättat att hon som 14-åring, inför sin roll i såpan "Tre Kronor", drog ner på maten och började träna mer.

Tina Nordlund
Fotbollsspelare som tagit två SM-guld, ett EM-silver och som mottagit Diamantbollen. Efter en tids spekulation gick hon ut med sin sjukdom och lade samtidigt av med fotbollen 2002.

Kronprinsessan Victoria
Behöver ingen närmare presentation. År 1997 gick Hovet ut med att kronprinsessan hade ätstörningar. Hon sökte hjälp i USA under universitetstiden. I en bok som publicerades 2002 sade hon att hon hatade hur hon såg ut.

STOCKHOLM. På sin blogg beskriver Alexandra "Kissie" Nilsson, 20, sin kollaps under fredagen som ett resultat av stress, dålig sömn och för mycket festande.

Hon gör detta efter många kommentarer om att anfallet skulle ha koppling till hennes extrema bantningsmetoder.

Utifrån de symptom, framför allt kramperna, som Kissie uppvisade kan experten inte säga om kollapsen har någon koppling till hennes diet.

Men hur kroppen påverkas av just stress har en tydlig koppling till viktnedgång. Kissie har på relativt kort tid gått ner 13 kilo.

– Om man gått ner så snabbt så är det självklart stressande för kroppen, säger Anna Maria af Sandeberg, överläkare och verksamhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar till Nyheter24.

 

Lågt BMI ett tecken på anorexi

Flera kommentarer på Kissies blogginlägg säger att hon behöver hjälp och att det är uppenbart att hon har anorexi. Ett av kritierna för att konstatera sjukdomen är BMI.

– Om man har ett BMI under 17, 5 kan man få diagnosen, säger Anna Maria af Sandeberg.

Kissie har runt 16 i BMI. Det krävs dock att fler kriterier uppfylls för att en person ska diagnosticeras som anorektiker. Dessa är enligt af Sandeberg avsaknad av menstruation, viktfobi och störd kroppsuppfattning.

Hur ser du på att hon har så lågt BMI och är en förebild för många unga tjejer?

– Det låter inte bra alls, säger hon.

På lördagen rapporterade Nyheter24 om Kissies kollaps. Sedan hon kommit hem från sjukhuset har hon hunnit blogga om att orsaken till anfallet var stress, dålig sömn och för mycket festande.

Alexandra "Kissie" Nilsson har varit i blåsväder tidigare efter att ha hotat Nyheter24:s nöjeschef Pascal Engman sedan Nyheter24 publicerat en artikel om att hon spred propaganda för Nationalsocialistisk front.

Kommentera
Kopiera länk
Dela