Lördag 24 Sep
Stockholm

Dokument: Ted Gärdestad

Ted Gärdestad
1 av 3
Ted Gärdestad. Foto: Pawel Flato/Scanpix
Begravning
2 av 3
Begravning. Foto: OLA TORKELSSON/Scanpix
Ted Gärdestad på scen
3 av 3
Ted Gärdestad uppträder. Foto: Olle Lindeborg/Pressens Bild

Den 22 juni 1997 hoppar Ted Gärdestad framför ett tåg. Han avlider omedelbart. Men den mörka vägen dit, till den där perrongen i Sollentuna, var lång och utdragen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ted Gärdestad

Namn: Ted Arnbjörn Gärdestad
Född: 18 februari 1956 i Sollentuna
Död: 22 juni 1997 i Sollentuna
Ted Gärdestad slog igenom år 1972 med singeln Jag vill ha en egen måne, och därefter hade han flera superhits som Sol, vind och vatten, Satellit och Himlen är oskyldigt blå. Ted skrev oftast musiken och hans bror Kenneth skrev texterna.

Att skriva glada optimistiska poplåtar om sol, kärlek och hopp. Att andas schlager och sommar – samtidigt som man är nedtyngd av ett outhärligt mörker är något som har blivit de största artisternas modus operandi. En flykt från sig själv och där allt handlar om att nästa listetta blir en stor steril kompress att täcka skammen med. Men tids nog börjar varet och blodet läcka ut.
För Ted Gärdestad var det en lång och utdragen process. Ted Gärdestads bror Kenneth Gärdestad är övertygad om att hans bror led av schizofreni. Ted hörde röster.
- Jag använde aldrig ordet schizofren medan Ted levde. Fortfarande när jag pratar med mamma och pappa om det så kallar vi det "en psykos" eller "psykiska problem", säger Kenneth Gärdestad i en intervju med Expressen år 2005.

FBI, albumfloppen och sexsekten
1981 kommer Ted Gärdestad i kontakt med den religiösa gruppen Bhagwan. Ted Gärdestad börjar klä sig helt i vinrött. Han tar ett nytt namn i form av Swami Sangit Upasani. Ibland packar han sin väska full med skivor och åker för att dj:a på Bhagwans högkvarter som är beläget på en ranch i Oregon.

Samma år släpper Ted sitt sjätte studioalbum – Stormvarning. Skivan floppar och hamnar på en blygsam 31:a plats på albumlistan. Något av ett nederlag för Ted Gärdestad vars tidigare album blivit omedelbara succér.

Resorna till Oregon blir mer frekventa. Men något händer där borta. Meditationsstunderna och föreläsningarna om kärlek och fritt sex från gruppens ledare Bhagwan ersätts med något mörkt. Beväpnade vakter är utposterade utanför meditationsrummen.

Medlemmarnas hälsa kontrolleras grundligt. Rykten om aids sprids. Bhagwan, som tidigare predikat för fritt sex och varit något av en kärleksfilosof, blir mer försiktig. Man hittar märkliga utslag på Teds kropp och han förs till en isolerad karantän. Därefter utvecklar Ted en oerhörd bacillskräck. Han använder sig av kirurghandskar och tvättar sig maniskt.

I oktober 1985 landar smattrande helikoptrar med FBI-agenter på ranchen i Oregon. FBI griper ledaren Bhagwan. Han förs – leende – bort i handfängsel. Ted Gärdestad lämnar Oregon och återvänder till ett Sverige i förändring.

Mordmisstankarna
1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme. Ett osannolikt och totalt absurt rykte skapas från ingenstans. Det tisslas och tasslas. "Ted Gärdestad är Olof Palmes mördare". I ett år viskas det. Vissa skriker helt sonika efter Gärdestad på gatan. Trycket ökar på en av Sveriges mest folkkära artister.

Ted Gärdestad flyttar hem till sina föräldrar i Sollentuna igen. Han sitter inlåst i sitt rum. Han mediterar och skriver musik. Mordanklagelserna jagar honom. En dag besöker polisen Ted Gärdestad.

- De ville helt formellt tala om för mig att ryktet existerade och försäkra sig om att det inte var sant. Jag blev inte förvånad när de kom eftersom jag redan kände till saken. Jag svarade på deras frågor och de behandlade mig mycket just, jag har aldrig känt mig misstänkt, säger Ted i en intervju 1987.

Trots att Ted Gärdestad rentvås från alla misstankar sätter händelsen djupa spår hos honom.

- Det var som en mardröm. Vissa stunder var jag helt apatisk. Till slut började jag tvivla på mitt eget förstånd och trodde nästan att ryktet var sant, säger Gärdestads tidigare sambo Ann Zacharias i en intervju med Aftonbladet 1987.

Skär sönder handen med osthyvel
Gärdestads inre röster blir högre och högre och når ett slags crescendo när Ted beger sig ut på stan och börjar kasta tegelstenar mot några kvinnor på Östermalm i Stockholm.

Några timmar tidigare hade Ted Gärdestad totaldemolerat sin bror Kenneths lägenhet. Möblerna är totalförstörda. Teven sprucken. Av barnens våningssäng återstår bara flisor.

Vid den här tiden jobbar Ted som låtskrivare i Billy Butts studio. Till slut klarar Ted inte längre av det som en gång var hans stora kall. Han skär sönder sin ena hand med en osthyvel.

- Handen kunde folk – och han själv – acceptera. Men att däremot säga "det är fel på min hjärna", det kunde han inte göra, förklarar Kenneth Gärdestad.

Rösterna blir högre. Mörkret omsluter Ted Gärdestad. Han kan inte längre hantera livet och demonerna. Den 22 juni 1997 hoppar Ted framför ett tåg vid Häggviks pendeltågsstation i Sollentuna.

- Jag tror det var först då han hade insett att han var sjuk, och det orkade han inte leva med, säger Teds bror Kenneth Gärdestad i en intervju med Expressen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.