Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Farzad Nouri: Landets vanligaste fråga

1 av 1

Nyheter24

Nöje | 30/06/2011 14:53

KRÖNIKA. Om att ständigt planera sin semester.

Det är en vecka kvar tills min fyra veckor långa semester. Jag tittar ut genom fönstret och ser att det är, vad vi kallar, kanonväder. Det är tropisk hetta, det känns som att Sverige är utomlands. Det skulle inte förvåna mig om de här dragspelsmänniskorna på tunnelbanan skulle vara utbytta mot tre män i sombreros, mustasch och små mexikanska gitarrer.

Jag hatar att det är bra väder nu. Bra väder nu betyder att det är mindre chans till bra väder sen, när min semester drar igång.

Jag pratar med vänner och kollegor om min och deras semester. Frågan ”Vad ska du göra på din semester då?” är given. Kanske den vanligaste frågan i Sverige just nu. Alla verkar ha planer. Någon ska åka bort med sin tjej, en annan ska måla om lägenheten och en tredje ska åka iväg med sin partner på någon fisketur. Alla verkar ha dagarna planerade.

Mitt svar på frågan ekar tomt. Folk kollar ner och tycker nästan synd om mig. ”Jag har inga planer, min plan är att göra så lite som möjligt”. Det är semester för mig. Allt annat, att hitta på massa saker och följa schema, är vardag. Jag äter när jag är hungrig och sover när jag är trött.

Kanske är det för att jag inte har någon speciell att hitta på saker med. Vänner och familj i all ära, men att måla om stugan med en vän är inte ett ”event” på samma sätt som det är att göra det med sin partner. Dessutom, allt det andra gör jag ju med vänner och familj året om redan.

Jag läser Yougovs undersökning som de gjort tillsammans med försäkringsbolaget If angående det vi svenskar mest oroar oss för under semestern, och det visar sig att 63 procent oroar sig för dåligt väder. Jag är en del av dem. Om vädret är på min sida är det ändå helt okej. Inte för att jag ofta är ute och solar. Jag gillar att sitta inne när det är bra väder och mysa. Mest för att det få känns om att jag har semester på riktigt, jag kan hitta på saker, men jag gör det inte – för det är semester! 

9 procent av befolkningen ser dock svärmor som ett orosmoment. Det är en oro jag slipper. Inget jag behöver tänka på alls. Det är bara jag och vädret.

Men vilket angenämt problem det hade varit ändå. Svärmor.