Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenske Bieber dissar Bieber: "För kommersiell"

- 05/07/2011, 07:42 -
Ulrik Munther tar tjejerna med storm på Rix Fm Festival i Kungsträdgården.
1 av 4

Ulrik Munther tar tjejerna med storm på Rix Fm Festival i Kungsträdgården.

Elias Giertz/Nyheter24

Trollbundna Ulrik-fans.
2 av 4

Trollbundna Ulrik-fans.

Elias Giertz/Nyheter24

Inte Sveriges svar på Justin Bieber i alla fall.
3 av 4

Inte Sveriges svar på Justin Bieber i alla fall.

Dan Steinberg / AP

Ulrik Munther.
4 av 4

Ulrik Munther.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

I kväll står det nya rekordstjärnskottet Ulrik Munther på Skansens scen. Nyheter24 har träffat 17-åringen som kallas Sveriges svar på Justin Bieber.

Ulrik Munther, 17, har hunnit med mer än sina jämnåriga kamrater. Han vann Lilla Melodifestivalen år 2009 med sin egna låt "En vanlig dag". Ett år senare hade han fått skivkontrakt med Universal Music.

Själv är Ulrik Munther tacksam för hjälpen från Lilla Melodifestivalen.

– Jag hade troligtvis inte kommit så långt som jag kommit i dag på lika kort tid annars. Jag hade fått jobba mer för det annars, säger han.

Den 24 augusti släpps debutalbumet, men trots den lilla diskografin har Ulrik rönt succéer över hela världen. När Lady Gaga släppte sin "Born This Way" var Ulrik snabb med att göra en cover - som i dag har hundratusentals visningar på Youtube.

– Jag har en stor fanbase, folk har visat stor uppskattning för det jag gör.

 

Sabbatsår

Att kombinera livet som artist med gymnasiet - där Ulrik faktiskt fortfarande går - är inte alltid lätt. Efter sommaren börjar han det andra året på gymnasiet - hoppas han.

– Om det blir för mycket i skolan nästa år finns det en stor chans att jag tar ett sabbatsår. Det kan vara jobbigt och splittrande att satsa på både skolan och musiken.

Du tänker prioritera musiken framför skolan ändå?

– Ja, det måste ändå komma först för plugga kan man göra senare, menar 17-åringen.

Tror du inte att det finns en risk att du blir en barnstjärna och ingenting mer om du ger allting nu?

– Jag brukar inte tänka så himla långt fram utan kör på. Det finns en risk att folk tröttnar, men om man fortsätter och tycker det är kul så kommer nog folk tycka att det är bra.

 

"Jag saknar att vara vanlig tonåring"

På väldigt kort tid har Ulrik Munther blivit rikskändis. För vänner och familj blev det snabbt påtagligt vilken lojal skara fans han sitter på.

– De har alltid sett mig som en kompis bara, men när folk gråter och fans skriker och är helt galna så känns det konstigt, jag känner ju inte dem. Det känns coolt att det är så många som påverkas av det jag gör.

Samtidigt kan Ulrik ibland sakna att vara en helt vanlig 17-åring från Kungsbacka.

Ja, ibland skulle det vara skönt att vara anonym, men gräset är ju alltid grönare på andra sidan. Det är klart att det finns baksidor och framsidor med allt. Det känns som att jag har valt rätt.

 

Bieber inte förebilden

Flera gånger har Ulrik Munther kallats för Sveriges svar på Justin Bieber - någonting han nu tröttnat på att bli kallad.

– Jag vet inte om man ska tycka att det är smickrande. Jag vet inte om vi har så mycket likheter förutom att vi är unga båda två. Han skriver ju inte låtar själv och där har vi ju en stor skillnad. Jag försöker ju skriva låtar själv som har något slags djup åtminstone.

– Han har ju blivit för kommersiell, säger Ulrik Munther.

Är det jobbigt att bli jämförd med någon annan hela tiden?

– På sätt och vis. Ingen gillar väl att vara någon annan. Det är inte kul att höra att man är lik någon annan hela tiden. Men folk får säga vad de vill, de är så pass oinsatta.

 

Galna fans

I kväll står han alltså på allsångsscenen och uppträder inför hela svenska folket. Ett stort steg, menar han själv.

– Det är ett slags kvitto på att man kommit rätt långt ändå. Jag ser fram mot det.

Flickidolen lär ha svårt att kunna koncentrera sig på scen. Ibland tar hans fans till de mest uppseendeväckande knepen för att få stjärnans blickar på sig.

– Ofta har de skrivit Ulrik i pannan, säger han och skrattar.