- Foto: Nyheter24

"Har lantisarna flytt från kriget?"

KRÖNIKA. Om lantlig charm och idyll.


Pascal Engman

Pascal Engman är nöjeschef på Nyheter24.

Läs hans blogg här.

De är spännande och exotiska, de inflyttade stockholmarna som i tusental strömmar till vår stad. Man skulle nästan kunna tro att de flytt från kriget, traumatiserade av de mest fasansfulla upplevelser i sina hembygder. Förutom deras maniska annekterande av Kungsholmen är det mest uppseendeväckande det förakt med vilket de talar om Hålan. Deras födelseort, denna avkrok mot vilken de under hela sin uppväxt slingrat och värjt sig som maskar på en metkrok.

Med plågad röst stönar de ut namnet på sin hemstad, givetvis på en stockholmska en södermalmsk hamnsjåare skulle avundats dem. De för en stor Kaffe Latte till munnen och förklarar att platsen där de föddes och växte upp är en ständigt värkande hemorrojd i deras pånyttfödda själar.

Där rådande klädkod är mjukisbyxor, cigarett och pitbullterrier med strasshalsband. Där flickorna får en tatuering i svanken i konfirmationspresent och är tvåbarnsmödrar redan innan de lämnat högstadiet.  Där pojkarna börjar snusa innan de fått sina första mjölktänder och deras främsta intellektuella utmaning är att bygga ”böghögar” stora som gödselstackar i skolans korridorer. Där den mest besökta butiken är Systembolaget. Och det är litervis med hembränd sprit i lador, minnesbilder av första kyssen med ”UFO-Anna” eller ”Lotta med lökarna” bakom Petterssons pizzeria och slagsmål med raggare på diskoteket eller Folkets Park.

Och vi, som fått Mälarens vatten i nappflaskan, lyssnar till denna dystopi med förfäran. Tänk att en helt annan värld döljer sig bakom de där avfarterna med namn som ”Köping”, ”Trelleborg”, ”Lidköping”, ”Trollhättan” eller ”Stavsnäs”.

Men kan det verkligen vara så illa som våra nystockholmare påstår?

Jag har svårt att tro det. De gånger jag besökt deras hålor har det varit precis tvärtom. Istället ser jag pittoresk småstadscharm, möter trevliga jordnära människor och ungdomar som inte stelt vandrar gatan fram med en stor fet kreddarpinne uppkörd i baken. Tjejer som inte behandlar Elin Klings trendspaning som vetenskapliga avhandlingar. Killar som faktiskt kan behandla verktyg och laga en bil. Som går ut på krogen för att ta en öl och inte för att marknadsföra sig själva. Glada, fryntliga och välkomnande.

Kanske är det vi stockholmare som borde ta efter dem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jakt" – på liv och död

Väskförbud stoppar konserter med picknick

Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.