Stockholm

Så erövrade hon Sverige

1 av 7
. Foto: All Over Press/Patrik Österberg
2 av 7
. Foto: EEROBILD / All Over Press
3 av 7
. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX SWEDEN
4 av 7
. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
5 av 7
. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
6 av 7
. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
7 av 7
. Foto: EEROBILD / All Over Press.

NÖJESDOKUMENT. Läs sagan om Veronica Maggio – från att leka med rånare som barn, via kärleken till Oskar Linnros till miljonindustrin och mamman Maggio.


Läs mer
Veronica Maggio

Namn: Veronica Sandra Karin Maggio
Ålder:
30
Bor: Stockholm
Familj: Pojkvännen Nils Tull, känd från bandet Hoffmaestro, och sonen Bosse, nio månader
Diskografi: Satan i gatan (2011), Och vinnaren är... (2008), Vatten och bröd (2006)
Aktuell: Gör just nu succé på Sveriges topplistor och drar snart ut på en stor sommarturné

Det är Veronica Maggios år. Den här sommaren spelar hon för utsålda hus över hela landet. Liseberg tvingades att stänga när 18 000 Veronica Maggio-fans skulle se sin idol. Hon avverkar varje festival värd namnet. Och hennes album Satan i Gatan har redan sålt platina. Maggio uppskattas omsätta över fyra miljoner kronor – bara i år.
Men Veronica Maggios succé kom inte över en natt. Veronica har kämpat hårt och länge för att komma dit hon är idag.

Leker med rånare som barn
När Veronica Maggio är liten arbetar hennes mor som sjuksköterska på en anstalt. Dagiset har ingen plats över åt Veronica, som i stället får följa med sin mamma till jobbet om dagarna.
- Jag fick vara där och leka med fångarna. Det var inga mördare och våldtäktsmän, utan fångar som blivit dömda för rån och bilstölder. Okej, det var inga meskillar, men de var inte farliga för mig. Många av dem var familjefäder och saknade sina egna barn, och tyckte att det var jättekul med ett litet barn i fängelset. Vi hade hur roligt som helst, tvättade bilar och byggde brio-leksaker, berättar Veronica i en intervju med tidningen SalongK.

När Veronica, som är halvitalienska, fyller elva så flyttar hon med sin mamma till Gavarrana i Toscana. Där varvar Maggio läxläsning med att delta i en lokal sång- och dansgrupp.
- Vi bodde i en liten bergsby. Jag gick i en strikt liten skola där, gjorde man inte läxan ordentligt fick man stå i skamvrån, och vi bodde i ett snett och vint litet hus med fantastisk utsikt. Släppte man en boll på golvet i vardagsrummet så rullade den genom hela huset. Jag har bara fina minnen därifrån, berättar Veronica vidare i intervjun med SalongK.
När Veronica återvänder till Sverige börjar hon i musikskola. Klassisk musik och traditionell körsång byts snabbt ut mot jazz. Veronicas fixstjärnor heter nu Etta James, Ella Fitzgerald och Monica Zetterlund.

Veronica om kärleken till Linnros: Sorgligt att vi inte kan fortsätta
År 2006 blir Veronica Maggio namnet på allas läppar. Hennes singel Dumpa mig är en omedelbar hit, och debutalbumet Vatten och bröd ger henne en Grammis som årets nykomling år 2007.
Maggio ligger inte på latsidan, utan är snabbt inne i studion och jobbar igen. Den här gången samarbetar Maggio med Oskar Linnros från duon Snook. Sena kvällar och mixning av låtar i studion för Oskar och Veronica allt närmre varandra.
– Vi blev tillsammans när vi gjorde den skivan. Och sedan tog det slut. Tråkigt nog, för han är värsta geniet och det är otroligt sorgligt att vi inte kan fortsätta. Det hade blivit en naturlig utveckling och nu får jag börja om. Men jag hoppas att jag är klistret som håller ihop musiken. Så går det när man förenar nytta med nöje, säger Veronica i en intervju med Elle.
Kanske är det om just Linnros och deras havererande förhållande som Veronica sjunger om i låten Alla mina låtar.
I låten Från och med du sjunger Linnros raderna en är krossad, en är din, det här är slutet på vår film.
Maggios svar lyder Du är krossad och jag går fri, det handlar om dig.

Ny kärlek och mammaliv
Efter albumet Vatten och bröd, och separationen från Linnros, så ligger Veronica relativt lågt. Hon gör ett inhopp på Petters album En räddare i nöden. I en intervju med Elle år 2009 berättar Veronica att hon vill ha ett år av total radiotystnad.
– Jag skriver ner meningar i min mobil och så. Men visionen finns inte där än, säger Veronica till tidningen Elle.
Det skulle dröja ända till 2011 tills Veronica får ut sin vision, i form av det tredje albumet Satan i gatan.
Den blonda lintotten från Uppsala som sjungit om emo-ensamhet och 17-åringar vid Fyrisön har nu vuxit upp. Återigen förenar Veronica nytta med nöje, och hon har en ny kärlek i Nils ”Melo” Tull från bandet Hoffmaestro. Och Veronica har blivit mamma. I oktober 2011 fyller Veronica och Nils son Bosse ett år.

"Fick åka förlorarlimousine"
Sommaren 2011 spelar Veronica för utsålda hus i Sverige, Danmark och Norge. Och hon cashar in. Enligt Expressen omsätter Veronica hela fyra miljoner kronor. Men allt är inte en dans på rosor för Maggio. Den kaxiga attityden till trots så bär Veronica på en rädsla som sitter i sedan barnsben – att bli bortvald.
I maj 2011 gästar hon teveprogrammet Pluras kök. Där berättar Maggio om förnedringen på Grammisgalan och om att åka den så kallade "förlorarlimousinen" hem.
– Jag var nominerad till fem grammisar och fick noll. Vid bordet satt vi och skålade bittert efter varje EMD-grammis som delades ut. Sen fick jag höra att jag var den enda som såg ledsen och arg ut över att jag inte vann, säger Maggio. Att bli bortvald gör ont.
Hon fortsätter:
– Det hänger kvar från högstadiet, när man inte blev vald som lucia. Man blir ledsen i själva ögonblicket, när folk väljer bort en. Att man blir bortvald, säger Maggio i Pluras kök.

VIDEO: Veronica Maggio – 17 år

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.