Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

DOKUMENT: Amy Winehouse

- 24/07/2011, 19:26 -
1 av 10

Joel Ryan/Scanpix

2 av 10

Yui Mok/Scanpix

3 av 10

Steffen Schmidt/Scanpix

4 av 10

Matt Sayles/Scanpix

5 av 10

Steven Governo/Scanpix

6 av 10

ALL OVER PRESS

7 av 10

ALL OVER PRESS

8 av 10

ALL OVER PRESS

9 av 10

ALL OVER PRESS

10 av 10

ALL OVER PRESS

Under lördagen kom nyheten om att sångerskan Amy Winehouse har gått bort i sitt hem i London. Senast i fredags pratade Amys mamma Janis med stjärnan.- Jag älskar dig mamma, sa hon då. Det var det sista hon hörde sin dotter säga. Här är stjärnans turbulenta liv.

Jag finns inte här på jorden för att sjunga. Jag finns här för att bli mamma och för att vara med min älskade Blake. Utan honom kan jag inte fungera - Amy Winehouse, 2007.

Amy Jade Winehouse föddes 1983 i London. Hon växte upp i en judisk familj som det yngsta barnet i familjen tillsammans med sin storebror, Alex.

Hennes pappa Mitchell Winehouse var taxichaufför och hennes mamma, Janis Winehouse, apotekare.

Amys barndom var fylld av musik, främst jazz och soul. Hennes pappa sjöng ofta Frank Sinatra för henne och spelade musik som Carole King och James Taylor för Amy, som fattade tycke för musiken redan som liten flicka.

 

Blev utkastad ur skolan

När Amy var 13 år fick hon sin första gitarr och ett år senare började hon skriva sina egna låtar. Skolan var inget för Amy, som vid 14-års ålder blev utkastad ur Sylvia Young Theatre School för sitt rebelliska humör, piercade näsa och olämpliga uppträdande.

Hon började istället att sjunga med ett jazzband som spelade på små klubbar och barer. Vid 16-års ålder skickade hennes dåvarande pojkvän, sångaren Tyler James, in en av Amys demos till en producent.  Det gav resultat direkt och Amy blev signad av 19 Management, ett bolag ägt av American Idols Simon Fuller. Karriären tog fart och hon skrev sin första skiva tillsammans med bandet The Dap Kings. 

 

Debutskivan och drogerna

Debuten, Frank släpptes i oktober 2003 när Amy endast var 19 år gammal. Skivan blev snabbt populär och Amy blev, med sin säregna sångstil och unika look, en ny stjärna på artisthimlen. Men Amys liv var problemfylld.

Hennes vilda festande började sätta tydliga spår och hennes pappa vädjade till henne flera gånger om att sluta med sitt missbruk. Men trots flera försök att lägga in sig på rehab fortsatte stjärnan att festa och använda droger.

 

Amys turbulenta förhållande med Blake

Det var i samband med hennes första skiva som Amy blev tillsammans med Blake Civil-Lively, som under den tiden arbetade som musikproducent. Deras förhållande blev stormigt och kantat av drogskandaler och slagsmål. Det sägs att det var Blake som introducerade Amy till heroin. Omgivningen var bekymrade över parets näst intill sjukliga relation till varandra. De spenderade all tid tillsammans och var som besatta av varandra.

Parets föräldrar vädjade flera gånger att de måste ta itu med sina drogproblem. De var oroliga över att de annars skulle dö. När förhållandet tog slut började Amy dränka sina sorger i droger och sprit.

Amy checkade in på rehab när hennes drogberoende hade gått överstyr. Men vistelsen blev kort och varade bara i 15 minuter. Till tidningen The Sun berättar hon om den korta vistelsen:

- Jag dricker för att jag är kär och har förstört mitt förhållande. Sedan åkte jag hem.

 

Fem Grammys under en kväll

Med en trasig relation i bagaget började Amy att skriva musik till sitt andra album. Hennes trasiga hjärta drev henne snabbt framåt och skivan skrevs klart på bara sex månader. Det var 2006, med singeln Rehab från skivan Back To Black som Amy slog igenom på allvar. Skivan har sålts i över 10 miljoner exemplar.

Grammygalan 2008, kammade hon hem fem priser och blev den första brittiska artisten som vunnit flest Grammys under en och samma kväll.

2009 skilde sig Amy och Blake. Enligt Blake var orsaken till uppbrottet för att skydda Amy från hennes destruktiva leverne och osunda relation till honom.

 

Hittades död i sitt hem

Det blev ingen sista turné för Amy i år. Sångerskan skulle ha turnerat sommaren 2011 men den ställdes in på grund av ett katastrofalt uppträdande i Belgrad, där hon blev utbuad och fick föras bort från scenen.

Den 23 juli hittades sångerskan död i sitt hem. När ambulanspersonalen kom till platsen var hon redan avliden. Orsaken till hennes död är fortfarande inte fastställd och man vet ännu inte tidpunkten för hennes död.

På kvällen efter dödsbeskedet samlades hundratals fans utanför hennes hus. Amy Winehouse blev 27 år gammal.