1 av 4
- Foto: ALL OVER PRESS
2 av 4
- Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
3 av 4
- Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
4 av 4
- Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hans "Von Helvete": Min dotter räddade mitt liv

Hans Dyvik berättar om livet som missbrukare. När han blev pappa förändrades allt.– Jag tänkte, nu är det dags, nu har jag en dotter att ta hand om. Nu får det vara nog.


Hans-Erik Dyvik Husby

Hans-Erik Dyvik Husby, med artistnamnet "Hank von Helvete", född 15 juni 1972 i är en norsk musiker, sångare och skådespelare.

Han var fram till 2010 frontfigur i det norska rockbandet Turbonegro, som han spelat i sedan tidigt 1990-tal.

År 1998 fick Husby ett nervöst sammanbrott i Italien när Turbonegro var på turné; detta på grund av heroinmissbruk. Därefter blev bandet tvunget att lägga ner, men gjorde senare comeback 2002 med tre festivalspelningar den sommaren.

 År 2003 släppte gruppen Scandinavian Leather. Enligt egen utsago lyckades Husby ta sig ur sitt missbruk med hjälp av drogavvänjningsprogramet Narconon.

Som skådespelare har Husby spelat titelrollen i en uppsättning av Jesus Christ Superstar i Oslo under hösten 2009.

Husby gestaltade även Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis regisserad av Amir Chamdin med manus av Antonia Pyk.

 Många av Cornelis egenheter fångade Husby genom att studera personliga 8mm-filmer tagna av journalisten och vännen Simpo Brinkflake. Inspelningen ägde rum 2010 och filmen hade premiär den 12 november samma år.

Med ett mörkt förflutet som missbrukare i 24 år och frontfigur i rockbandet Turbonegro, har Hans-Erik Dyvik mycket i bagaget. I dag är han nykter. Och inte rockstjärna, utan trubadur. Han turnerar just nu för fulla hus tillsammans med Jack Vreeswijk med skivan I ljuset av Cornelis, där han tolkar den svenske vispopkungen.

"Var så påverkad att jag inte visste vad jag gjorde"

Tiden som missbrukare beskriver han som tung och smärtsam. Han var många gånger inte "helt medveten om vad han gjorde" och kände sig inte närvarande. Det var drogerna som låg i fokus och han var ofta påverkad på scenen. I dag är det annorlunda.

– Jag levde i en bubbla på den tiden. I dag är jag helt närvarande som både människa och artist.

"Hade inte levt idag om det inte vore för min dotter"

Beslutet för att ta tag i sitt missbruk tog han när han fick en dotter. Det räddade hans liv:

– Jag tänkte, nu är det dags, nu har jag en dotter att ta hand om. Nu får det vara nog, säger han till Nyheter24.

Och han lyckades. Sedan 2009 har han varit drogfri, något han menar att fler måste våga prata om offentligt.

Många artister gått ut i media om deras missbruksproblem: Artisten Eminem, Jackass Steve-O och världskände Elton John är några Hans-Erik nämner. Han menar att det är otroligt positivt att de vågar tala öppet om problemen och att fler kända ansikten borde göra likadant. Han menar att det hjälper både artisternas fans och artisterna själva.

"Amy Winehouses död är tragisk"

När han pratar om Amy Winehouses bortgång låter han nedstämd.

– Det är så tragiskt när det händer. Dessa unga talangfulla artister, det är så tragiskt. Knarket dödar anden.

/
/
Senaste nytt

"Idol"-finalen är i gång

3 timmar sedan

Det hände under ”Börje"-träningen som fick Skarsgård att börja gråta

idag 19:00
Valter Skarsgård syns i rollen som Börje Salming i Viaplays nya satsning. För Nyheter24 berättar Valter Skarsgård hur han tränade inför att porträttera den hockeyikonen. – Hur trött man än var så fick ingen veta det, berättar skådespelaren.

Därför var det svårt för Hedda Stiernstedt att spela Margitta i "Börje"-serien

idag 18:50
I Viaplays nya serie om Börje Salming porträtteras även hockeyikonens äktenskap med Margitta Wendin. Det är Hedda Stiernstedt som spelar Salmings första fru, och för Nyheter24 berättar hon om vad som var mest krävande med rollen.

Pernilla Wahlgren ändrade sitt Instagraminlägg efter följarnas reaktioner

idag 17:40
Hemma hos Pernilla Wahlgren har julkänslan infunnit sig. I ett inlägg på Instagram delar hon med sig av en julhälsning som inte riktigt blir helt rätt.

La du också märke till den avslöjande detaljen i Bonde söker fru-Jens matbild?

idag 15:52
Bonde söker fru har sannerligen levererat både det ena och det andra i år. En av bönderna Jens Lundin, har kommit att bli en stor favorit ute i stugorna.

Efter renoveringen – nu visar Carolina Gynning upp sin nya herrgård

idag 14:14
I mitten av november 2023 gick flyttlasset för Carolina Gynning. Då flyttade hon nämligen in i sin nya herrgård på Ekerö. Nu visar Carolina upp resultatet efter renoveringen – och det ser verkligen fantastiskt fint ut!