1 av 4
- Foto: ALL OVER PRESS
2 av 4
- Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
3 av 4
- Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
4 av 4
- Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hans "Von Helvete": Min dotter räddade mitt liv

Hans Dyvik berättar om livet som missbrukare. När han blev pappa förändrades allt.– Jag tänkte, nu är det dags, nu har jag en dotter att ta hand om. Nu får det vara nog.


Hans-Erik Dyvik Husby

Hans-Erik Dyvik Husby, med artistnamnet "Hank von Helvete", född 15 juni 1972 i är en norsk musiker, sångare och skådespelare.

Han var fram till 2010 frontfigur i det norska rockbandet Turbonegro, som han spelat i sedan tidigt 1990-tal.

År 1998 fick Husby ett nervöst sammanbrott i Italien när Turbonegro var på turné; detta på grund av heroinmissbruk. Därefter blev bandet tvunget att lägga ner, men gjorde senare comeback 2002 med tre festivalspelningar den sommaren.

 År 2003 släppte gruppen Scandinavian Leather. Enligt egen utsago lyckades Husby ta sig ur sitt missbruk med hjälp av drogavvänjningsprogramet Narconon.

Som skådespelare har Husby spelat titelrollen i en uppsättning av Jesus Christ Superstar i Oslo under hösten 2009.

Husby gestaltade även Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis regisserad av Amir Chamdin med manus av Antonia Pyk.

 Många av Cornelis egenheter fångade Husby genom att studera personliga 8mm-filmer tagna av journalisten och vännen Simpo Brinkflake. Inspelningen ägde rum 2010 och filmen hade premiär den 12 november samma år.

Med ett mörkt förflutet som missbrukare i 24 år och frontfigur i rockbandet Turbonegro, har Hans-Erik Dyvik mycket i bagaget. I dag är han nykter. Och inte rockstjärna, utan trubadur. Han turnerar just nu för fulla hus tillsammans med Jack Vreeswijk med skivan I ljuset av Cornelis, där han tolkar den svenske vispopkungen.

"Var så påverkad att jag inte visste vad jag gjorde"

Tiden som missbrukare beskriver han som tung och smärtsam. Han var många gånger inte "helt medveten om vad han gjorde" och kände sig inte närvarande. Det var drogerna som låg i fokus och han var ofta påverkad på scenen. I dag är det annorlunda.

– Jag levde i en bubbla på den tiden. I dag är jag helt närvarande som både människa och artist.

"Hade inte levt idag om det inte vore för min dotter"

Beslutet för att ta tag i sitt missbruk tog han när han fick en dotter. Det räddade hans liv:

– Jag tänkte, nu är det dags, nu har jag en dotter att ta hand om. Nu får det vara nog, säger han till Nyheter24.

Och han lyckades. Sedan 2009 har han varit drogfri, något han menar att fler måste våga prata om offentligt.

Många artister gått ut i media om deras missbruksproblem: Artisten Eminem, Jackass Steve-O och världskände Elton John är några Hans-Erik nämner. Han menar att det är otroligt positivt att de vågar tala öppet om problemen och att fler kända ansikten borde göra likadant. Han menar att det hjälper både artisternas fans och artisterna själva.

"Amy Winehouses död är tragisk"

När han pratar om Amy Winehouses bortgång låter han nedstämd.

– Det är så tragiskt när det händer. Dessa unga talangfulla artister, det är så tragiskt. Knarket dödar anden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.