1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Olas "Wild Kids" - lottlöst efter knarkskandalerna

Efter ett skandalkantat år för programledaren Ola Lindholm står ungdomsprogrammet Wild Kids utan nominering till den årliga teveprisgalan Kristallen - som äger rum i kväll.


Detta har hänt

Söndagen den 10 april besökte Ola Lindholm en fotbollsmatch mellan AIK och Mjällby Råsunda. Han lämnade matchen tidigt och konfronterades på väg hem av två poliser. De misstänkte att barnprogramledaren var narkotikapåverkad och bad honom därför avge urinprov.

Ola Lindholm lämnar inga kommentarer, förutom i ett mejl till Expressen där han hävdar sin oskuld.

På onsdagen den 4 maj kom provsvaren som bevisade att Ola Lindholm hade tagit kokain. Han påstår att han är oskyldig.

När nomineringarna till det årliga tevepriset Kristallen har tillkännagivits, och priserna i kväll ska delas ut till årets bästa teveprogram, så ekar listan tom utan ungdomsprogrammet Wild Kids.

Programmet har under tre av fyra tidigare produceringsår varit nominerat i kategorierna "bästa barn- och ungdomsprogram" och "bästa reality-/dokusåpaprogram". Två av tre gånger har nomineringarna dessutom slutat med vinst (år 2007 samt 2010).

Under alla år har programmet letts av Ola Lindholm, som under det senaste året har varit i rejält blåsväder efter att han i april greps för misstankar om droginnehav.

Årets säsong av Wild Kids - kallat Tittarnas Wild Kids - avbröts mitt under pågående säsong, med enbart två program kvar.

"Andra har varit bättre"

Svante Stockselius, ordförande för stiftelsen Det Svenska TV-priset, menar dock att juryn inte har tagit hänsyn till omständigheterna kring Ola Lindholms privatliv när man har utsett de nominerade - och i år utelämnat Wild Kids.

– Jag är osäker på om SVT över huvud taget har skickat in programmet som en av sina kandidater. (Varje kanal utser fem kandidater per kategori red.anm.). Om de nu har gjort det, så har de andra programmen helt enkelt varit bättre än Wild Kids i år.

Huruvida SVT har valt att skicka in Wild Kids som en av sina kandidater eller ej, vill de i nuläget inte svara på. Istället menar man att det förändrade röstningssystemet kan ha påverkat utgången.

– Tidigare var det 200 personer som röstade anonymt utan diskussion, men nu är det en modell med syfte att få lite större spridning i nomineringarna. Därför har vissa äldre program försvunnit, säger Anne Wigelius, programdirektör på SVT.

"En total övertolkning"

Så drogmisstankarna kring Lindholm har inte spelat in?

– Det är en total övertolkning, och så långsökt att jag inte ens greppade det. Den historien är helt utanför vår radarskärm, fotsätter hon.

Inte heller Svante Stockselius vill se någon koppling mellan den uteblivna nomineringen och blåsvädret kring Ola Lindholm.

– Vi tar över huvud taget inte hänsyn till sådana aspekter. Vi bedömer enbart programmen i sig, och tittar på ledord som hur nyskapande programmet är, vilken produktionskvalitet det har och på vilket sätt det genomförs.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

1 timme sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.