Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Olas "Wild Kids" - lottlöst efter knarkskandalerna

1 av 2

Claudio Bresciani / SCANPIX

2 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX

Nöje | 09/09/2011 10:32

Efter ett skandalkantat år för programledaren Ola Lindholm står ungdomsprogrammet Wild Kids utan nominering till den årliga teveprisgalan Kristallen - som äger rum i kväll.

När nomineringarna till det årliga tevepriset Kristallen har tillkännagivits, och priserna i kväll ska delas ut till årets bästa teveprogram, så ekar listan tom utan ungdomsprogrammet Wild Kids.

Programmet har under tre av fyra tidigare produceringsår varit nominerat i kategorierna "bästa barn- och ungdomsprogram" och "bästa reality-/dokusåpaprogram". Två av tre gånger har nomineringarna dessutom slutat med vinst (år 2007 samt 2010).

Under alla år har programmet letts av Ola Lindholm, som under det senaste året har varit i rejält blåsväder efter att han i april greps för misstankar om droginnehav.

Årets säsong av Wild Kids - kallat Tittarnas Wild Kids - avbröts mitt under pågående säsong, med enbart två program kvar.

"Andra har varit bättre"

Svante Stockselius, ordförande för stiftelsen Det Svenska TV-priset, menar dock att juryn inte har tagit hänsyn till omständigheterna kring Ola Lindholms privatliv när man har utsett de nominerade - och i år utelämnat Wild Kids.

– Jag är osäker på om SVT över huvud taget har skickat in programmet som en av sina kandidater. (Varje kanal utser fem kandidater per kategori red.anm.). Om de nu har gjort det, så har de andra programmen helt enkelt varit bättre än Wild Kids i år.

Huruvida SVT har valt att skicka in Wild Kids som en av sina kandidater eller ej, vill de i nuläget inte svara på. Istället menar man att det förändrade röstningssystemet kan ha påverkat utgången.

– Tidigare var det 200 personer som röstade anonymt utan diskussion, men nu är det en modell med syfte att få lite större spridning i nomineringarna. Därför har vissa äldre program försvunnit, säger Anne Wigelius, programdirektör på SVT.

"En total övertolkning"

Så drogmisstankarna kring Lindholm har inte spelat in?

– Det är en total övertolkning, och så långsökt att jag inte ens greppade det. Den historien är helt utanför vår radarskärm, fotsätter hon.

Inte heller Svante Stockselius vill se någon koppling mellan den uteblivna nomineringen och blåsvädret kring Ola Lindholm.

– Vi tar över huvud taget inte hänsyn till sådana aspekter. Vi bedömer enbart programmen i sig, och tittar på ledord som hur nyskapande programmet är, vilken produktionskvalitet det har och på vilket sätt det genomförs.