Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äntligen slipper vi förnedringsteve

- 24/08/2011, 10:01 -
1 av 2

TV3/Niklas Alm

2 av 2

Emma Malmlöf/Nyheter24

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elin Kvist om vinsterna med TV3:s nya underhållningsprogram True Talent.

I takt med att TV4 kablar ut trailers om en hårdare, strängare och elakare jury i årets Idol-säsong tar TV3:s nykomling True Talent ett nytt grepp om tevesänd musikunderhållning.

När vuxenmobbning har blivit lika förlegat som urblekta bootcutjeans vågar programmet göra om, göra rätt. Nu fokuserar man för en gångs skull på vad som faktiskt är bra.

True Talent känns äkta, varmt och känslosamt - det är feel good-teve på bästa sändningstid.

Sångcoacherna Pernilla Andersson, Danny Saucedo och Tommy Körberg erbjuder trygga famnar att krypa upp i under höstmörkret, och den skönsjungande trion känns innerligt engagerade.

En blödig typ fäller lätt en tår, och kanske blir det under timmens gång en lite överdriven sentimentalitet och ett antal tårdrypande öden för mycket - historier som man närmast återfinner i amerikansk fetmateve. Men strunt samma.

Bara försöket att sakta men säkert vända underhållningsskutan bort från förnedring och mobbning är värt en eloge. Bort från kändisskap som bygger på att man visar håriga zoner av sitt allra mest privata för en skandalsugen kamera eller låter sig bli fotknölssågad av ett avtrubbat gäng.

Trots ett första löfte om att True Talent öppnar en oas av guld och gröna skogar så är det hela självklart ytterst välregisserat. Planerat in i minsta detalj, och upplagt för att skapa höstens största gråtfest och en stor snackis i vardagsrummen. Men det spelar mindre roll. Tacokvällarna är räddade, och när vi slickar våra fingrar rena från ananassalsa kan vi för en gångs skull göra det utan den där skandalomsusade klumpen i magen.

Om programledaren Ola Selmén lyckas vara mindre spexig och yvig, och man lyckas hålla en relativt jämn nivå på säsongens talanger, så finns det stora förhoppningar om att True Talent blir höstens stora behållning inom underhållningsgenren.

Och det tackar vi - alla skämskuddevana tevetittare - belåtet för.


Gårdagens mesta gåshudsvarning: