1 av 2
- Foto: Åserud, Lise/SCANPIX NORWAY
2 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Här går prinsen på krogen utan Säpo-skydd

Daniel Westling har setts obevakad i Gävle flera gånger efter att han blev prins. – Hur hotbilden ser ut kan vi av naturliga skäl inte berätta, säger Säpo.


Säpos ansvar

Säkerhetspolisens ansvarar för den centrala statsledningens säkerhet samt personskydd som det fattats ett särskilt beslut om. Ansvaret innebär att bedöma hotbilden och sätta in lämpliga skyddsåtgärder utifrån denna, säger Säpo till Nyheter24.

GÄVLE. Hovet har begärt extra apanage för att stärka säkerheten runt kungafamiljen, något som finansminister Anders Borg avslagit. Prins Daniel Westling står nu utan beskydd när han besöker Gävleborgs län.

- Jag har sett honom flera gånger på Helt Enkelt, med vänner och inga vakter från Säpo syntes till, säger en stamgäst på restauarang Helt Enkelt i Gävle till Nyheter24.

Enligt flera oberoende källor till Nyheter24 så har prins Daniel vid ett flertal tillfällen rört sig i centrala Gävle obevakad av Säpo. 

Prinsens personskydd vill hovets presschef Bertil Ternert inte uttala sig mer om, annat än att det är upp till Säpo att bedöma hotbilden.

– Vi lämnar inga uppgifter om vilket skydd de kungliga personerna har. Säpo värderar alltid och gör analys av behov, dessa analyser är inte heller något vi berättar om, säger han.

Utan skydd vid flera tillfällen

När prinsen besöker Gävleborgs län är personskyddet för landets prins lågt.

Helt Enkelt är en av Gävles populäraste restuaranger och ett av de ställen som prinsen flitigt besöker tillsammans med vänner.

- De har besökt Helt Enkelt regelbundet. Victoria har också varit här innan bröllopet. De dyker upp lite då och då, säger Håkan Martinsson, restaurangchef.

Sitter de i något VIP rum när de äter hos er?

- Nej, de sitter bland vanliga gäster.

När Nyheter24 når Säpo för en kommentar gällande prinsen och hans säkerhet är de förtegna.

– Vilka skyddsåtgärder vi vidtagit eller hur hotbilden ser ut kan vi av naturliga skäl inte berätta om, säger Sara Kvarström, pressekreterare.

Att det dessutom skulle ha något att göra med resursbrist avfärdar de.

– Säkerhetspolisen anser att vi har tillräckliga resurser för att utföra vårt uppdrag.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!