Fredag 21 Jan
Stockholm

Hemma hos: Eric Amarillo

1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Nyheter24:s Quetzala Blanco och Marielle Söderlund tar röda linjen hem till albumaktuella Eric Amarillo och hans charmiga 50 kvadratmeter i Hornstull i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Eric Amarillo

Namn: Eric Sundborg, men går under artistnamnet Eric Amarillo
Ålder: 40
Bor: Hornstull

Eric Amarillo utgör ena halvan av houseduon The Attic. Som soloartist slog Eric igenom med sommarplågan Om sanningen ska fram under sommaren 2011. Han är nu aktuell med det självbetitlade debutalbumet Eric Amarillo som släpps den 19 oktober.

Jag och fotografen Marielle står nere på gatan och huttrar. Det är oktober och svinkallt.
Eric Amarillo, 40, öppnar fönstret från sin lägenhet och ropar portkoden.
Han släpper sedan in oss i sin 50 kvadratmeter stora lägenhet, som han köpte tillsammans med sin ex-fru för ett par år sedan.
Ett snuskigt dyrt piano av märket Steinway & Sons (Max Martin sägs ha ett likadant) från 1911 trängs med allehanda instrument och växter.
Men någon teve har inte Eric Amarillo.

– Jag förstår – det svenska höstmörkret och det är ju mysigt och det regnar och sådär, men jag är allergisk mot den där grejen att vara själv och ligga och titta på någon annans liv. Det är därför som jag inte har någon teve. Det tar ju fan udden av våra liv. Hallå, ring mig istället om du känner dig ensam så kan vi väl göra någonting ihop, säger Eric Amarillo.


Vad tycker dina grannar om att du spelar piano och för ett jävla liv, förmodligen?

– Dom är så himla gulliga faktiskt. Jag har längtat hela mitt liv efter att bo på ett ställe där man faktiskt har grannar som man kan hänga med. Det är inte så många som har det. I Sverige är det så att man går ut i trapphuset och så märker man att någon stänger igen dörren och låser. En av mina bästa polare nu bor en våning ner och han kommer alltid upp varenda kväll och hänger en kvart liksom. Man knackar på bara. Jättetrevligt. Och dom precis under här, dom bara.. "Åh, vi hörde hur du spelade piano igår - vad härligt!"
 

Det är ju underbart! Du behöver inte sätta upp en lapp i hissen.

- Näe. Sedan tar jag väl hyfsad hänsyn, om jag är nykter i alla fall.
 

Sitter du och super till lite för att sedan sitta och skapa här hela nätterna?

– Det kan ju lätt bli så, kreativt stim och sådär.. Det är det som är så skönt med att ändå kunna skapa i hemmiljö. Att det kan bli spontant, när man minst anar det. Det är ju då dom bästa idéerna kommer. Att tvinga sig själv sådär, det går inte. Det kommer när det kommer.

Hur ser du på mottagandet för nya plattan? Är du rädd att inte bli tagen på allvar eftersom du gjorde en...sommarplåga?

– Ja, lite så är det ju.. eller rädd. Jag tycker att liggalåten är en seriös låt. Nu är den ju kostymerad så att den kan passa partykidsen som hoppar omkring, men jag hoppas att jag nu kan hitta till en publik som förstår att det finns någonting mer än bara partylåten. Jag vill att folk ska ta med sig låtarna som dom har hört på klubben och lyssna på dom på bussen hem eller på väg till jobbet nästa dag. Att det finns ett mervärde i det. Det är ju popmusik, det är meningen att man ska lyssna på det - inte bara dansa till det.
 

Jag lyssnade på den här Fy Fan...
– Det är världens enklaste låt tror jag. Min teori är att om man ska skriva popmusik som ska gå hem, eller som folk ska förstå, då är det ju att man ska söka enkelheten. Man kan på fullaste allvar inte skriva en enklare låt. Nu ska jag ta och demonstrera..

- Man ska söka det enkla. Precis så gjorde Mozart och alla, man ska försöka skala bort allt onödigt, då kommer ju texten fram.
 

Nu när du verkligen badar i pengar och kan köpa sådana här lyxpianon och sådär, har du funderat på att flytta eller trivs du här?

– Jag trivs skitbra här. Så länge jag är singel så behöver jag ju inte.. pengar höll jag på att säga, då behöver jag ju inte en större lägenhet.

Trivs du som singel?

– Nja, alltså.. jag tror att man måste vara lite missnöjd hela tiden. Ett litet sunt missnöje är bra för att komma framåt. Jag är alltid lite missnöjd med nuet.

Även när du är i relationer?

- Förmodligen, det är väl därför det går åt helvete, haha.

Men "går åt helvete"? Att ha varit gift är väl inte ett misslyckande?

- Att ha varit gift, det är väl ett misslyckande?

Det kanske var fantastiska år…

- Ja, alltså jag ångrar ingenting! Det gör jag inte. Jag ångrar inte att jag var gift. Det var toppen, men det gjorde jävligt ont när det sprack.. men det gör det ju alltid. Det gör ont att födas också.

Är det du som har målat det här?

- Mmm. Jag har väl alltid målat..Den här tycker jag är ganska fin faktiskt - det föreställer min ex-fru. Jag försöker att hinna så mycket som möjligt. Man har väl något behov av att få ur sig saker.

Du tecknar istället för att titta på teve?

- Man får ju så himla mycket mer gjort när man inte har teve. Jag minns knappt hur det var. Men man märker ju att folk spenderar väldigt mycket tid framför teven. Det är tragiskt. Det är jättehemskt. Ibland kan man ju känna sig lite ensam och då man vet att alla.. Det flimrar i varenda fönster, alla sitter och tittar på någonting.

Nu ska vi gå vidare till köket. Du kan få visa vad du har i ditt skafferi - eller i din kyl!

- Ja, det blir väl fantastiskt roligt.. frågan är om jag ens har någonting i kylen. Här kan du få kolla, det här är mitt skafferi!

D-vitamin och tråkiga Voltaren. Det var ju mest bara vitaminer. Glögg har du i kylen! Är den från förra året då eller?

– Förmodligen. Den har nog stått här ett tag...

Dålig alkis alltså...

Ja, glögg super jag inte på. Jag dricker bara ren sprit som ni ser där på diskbänken. Jag får ju inte dricka vin och öl och sådant där.

Vad händer då?

– Jag får ont.

Ja, du åkte till SÖS. Med din lever och allt det där?

– Ja, jag har varit ut och in där, några gånger.

Så glögg fanns i din kyl.

– Ja, glögg fanns i kylen, och så en massa..

Glögg och vitaminer.

– Och där har vi spriten.

Och Ajax, det är väl alltid bra.

– Lite russin här, det är alltid bra då man får blodsockerfall.

Ris och russin - och knivar. Det här är ju kanon. Du har inte tänkt på att ta in någon dietist som kan..?

- Men jag håller mig jävligt smal faktiskt på min diet. Jag lägger inte på mig i alla fall, så det är någonting jag gör rätt.

Kör du mycket med dom här vikterna?

- Nä. Jag går till gymmet varje dag. Faktum är att jag har lånat dom av en kompis, och det säger ju sig självt..12 kilo styck, det är alltså 24 kilo att bära hem till någon. Dom kommer att ligga där till jag ruttnar.

Vilket gym kör du på?

- SATS. Det är skittrevligt. Det känns som en sådan oas för mig verkligen att gå dit. Jag älskar  att lägga in telefonen i skåpet för en timmes narcissism. Jag tränar verkligen inte för att bli stor. Jag tränar bara för att det är skönt - sedan är det en bonus att man blir snygg.

Ja, det är väl bra för psyket?

- Det är verkligen det! Har inte jag tränat på ett par dagar så blir jag helt knäpp. Jag måste ha dom där endorfinerna.

Och här har du en sådan där hivstång.

- Det där är skitbra att göra om man inte hinner träna. Den absolut bästa träningen; gör tjugo chins så är du trött sedan. Skitbra för hela överkroppen; magen, rubbet. Har du gjort det någonting?

Nä, jag har inte tränat sedan oktober.

- Oj!

Jag blev ju galen på kuppen, så nä jag vet inte, jag bara slutade gå på gymmet och satte mig på Stage Bar här nere istället.

- Haha, Men vadå, sitter du på Stage?

Ja, jag bor här nere...

- Är det sant?

Jag sitter alltid på Stage med mina polare. Eller, inte alltid, men alldeles för ofta. Det är så mysigt, och så visar dom ALLTID någon keff science fiction-film, har du tänkt på det? Man sitter där, och du vet dom där jävla.. Man kan köpa en meter lakritsshotsbricka eller någonting sånt där, och så alltid någon science fiction-film med aliens mitt i natten.

- Vad skönt att du går dit. Jag har upptäckt det precis att det är ju där man ska hänga!

Ja, det är jättemysigt.

- Ingen snobbism. Det är ju egentligen en sunkbar, fast det är inte sunkigt. Det är inte så mycket alkisar där...bara jag då i sådana fall, haha. Men maten är ju inte så rolig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela