En av Sveriges största bloggare...
1 av 2
En av Sveriges största bloggare... - Foto: LINN STÅLBERG
... Amir Akrouti har langat alkohol till sin 15-åriga lillebror.
2 av 2
... Amir Akrouti har langat alkohol till sin 15-åriga lillebror. - Foto: LINN STÅLBERG/Nyheter24

Toppbloggaren langade sprit till 15-åring

En av Sveriges största bloggare har hamnat i klammeri med rättvisan - efter att ha köpt ut alkohol till sin minderåriga bror.


Så säger lagen

Alkohollagen reglerar strängt langning till minderåriga.

Vid detaljhandel med spritdrycker, vin och starköl får varor inte säljas eller annars lämnas ut till den som inte har fyllt 20 år. Motsvarande gäller vid detaljhandel med öl och servering av alkoholdrycker i fråga om den som inte har fyllt 18 år.

Alkoholdrycker får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.

Alkoholdrycker får inte lämnas ut om det finns särskild anledning anta att varan är avsedd att olovligen tillhandahållas någon.

Den som lämnar ut alkoholdrycker skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått den ålder som anges i första stycket.

Det är förbjudet att som ombud eller på därmed jämförligt sätt anskaffa alkoholdrycker till den som enligt 8 § inte har rätt att få sådan vara utlämnad till sig. Det är också förbjudet att i större omfattning tillhandagå annan med att anskaffa alkoholdrycker.

Spritdrycker, vin eller starköl får inte överlämnas som gåva eller lån till den som inte har fyllt 20 år. Öl får inte överlämnas som gåva eller lån till den som inte har fyllt 18 år.

Andra stycket gäller inte när någon bjuder på en alkoholdryck för förtäring på stället. Spritdrycker, vin eller starköl får dock inte bjudas den som inte fyllt 20 år, om det med hänsyn till den bjudnes ålder och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarligt. Detsamma gäller i fråga om öl beträffande den som inte fyllt 18 år. Lag (2001:414).

Stor debatt har uppstått efter att Amir Akrouti, 21, på sin blogg berättat hur han langat alkohol till sin 15-åriga lillebror.

"Eftersom han har 5 år kvar till Systembolaget så har jag köpt dricka åt han och hans fjantiga vänner :D", skriver 21-åringen på Gaybloggen.

Arga läsare har kommenterat inlägget, som går under rubriken "En äkta storebror". Flera menar att det är oansvarigt av Amir Akrouti att köpa alkohol åt sin lillebror - och samtidigt blogga om det.

"Smart att du skriver här att du köpt ut åt en 15åring!?!? det e olagligt ditt jävla rikspucko", skriver signaturen Anders i en kommentar.

"Oroväckande"

Vidar Aronsson, andre ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund, ser allvarligt på blogginlägget och riktar skarp kritik mot Amir Akroutis omdöme.

– Han är uppenbarligen en kreddig och cool förebild och att han då använder sitt förtroende till att få unga att börja dricka - det är inte ett ansvarsfullt ledarskap, säger Vidar Aronsson.

Vad sänder det här för signaler?

– Man blir lite orolig för vad han för kompass och idéer kring vad han behöver i livet.

Kan ge fängelse

Enligt lagen är det olagligt att köpa ut, låna ut, sälja eller ge bort starköl, vin eller sprit till en person som ännu inte fyllt 20 år. Straffet kan resultera i höga böter eller fängelse i upp till två år.

Men rättsliga konsekvenser verkar inte oroa Amir Akrouti. Detta trots att kollegan Alexandra "Kissie" Nilsson även hon hamnat i klammeri med rättvisan och nyligen dömts för brott mot upphovsrättslagen, där hon tvingats till att betala 2 000 kronor i böter.

Nyheter24 har sökt Amir Akrouti.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

3 timmar sedan
Filmskaparen Martin Scorsese ska enligt uppgifter till Variety arbeta på en Frank Sinatra-biografi med sin mångårige samarbetspartner Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.