Onsdag 8 Dec
Stockholm

DOKUMENT: Gina Dirawi

Nyheter24:s Quetzala Blanco benar ut Gina Dirawis kometkarriär.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om Gina

Namn: Gina Dirawi

Född: 11 december 1990 i Sundsvall

Bor: Södermalm i Stockholm

Motto i livet: Live the life you love, love the life you live.

Blogg: Ana Ginas blogg hittar du här.

Twitter: Ana Ginas Twitter hittar du här.

Aktuell: Ana-Gina leder Melodifestivalen 2012 tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer. Mellan den 12 och 18 december leder hon Musikhjälpen i P3 tillsammans med Timbuktu och Kodjo Akolor. Hon är under hösten aktuell med den egna showen The fabolous life of Ana Gina.

Gina Dirawi om den muslimska tron:

– Jag följer inte islam till punkt och pricka, jag väljer själv vad jag vill göra och inte. Att jag inte dricker är ingen religionssak, det är en principsak. Jag ser det inte som en stor grej, säger Gina till Expressen.

För lite mer än en vecka sedan skulle jag träffa Gina "Ana Gina" Dirawi för en intervju. Vi skulle ses på ett café i Frihamnen, eller Sveriges Hollywood som de säger. Dirawi hade avsatt 30 minuter.

Underteckand spenderade 50 minuter med att leta efter caféet som helt enkelt inte existerade.

Så där rök min chans till en intevju med Sveriges blivande superstjärna och programledarpersonlighet. Nu är förmodligen intervjuförfrågningarna på Ana Gina lika långa som brödkön under depressionen.

– Vem är Ana Gina, frågade en som jag sprang på där i Frihamnen.

– Ett stjärnskott, sa jag, och sedan pratade vi inte mer om den saken.

Cashar in på fördomar och humor

Gina Dirawi, som växte upp i Sundsvall, tröttnade tidigt på att en stor del av omgivningen ville att hon skulle representera all världens muslimer. I stället för att ödsla energi på att förklara för döva öron, så valde Dirawi en gammal och beprövad väg: humorn.

Under namnet Ana Gina utvecklade hon bland annat de karaktärerna Syster Khadidje, en överdriven fördomsbild av muslimska kvinnor, och Bettan – den klassiska svenska white trash-morsan som röker under fläkten. Ginas filmer fick ett enormt genomslag på Youtube och hennes filmer har haft mer än 13 miljoner views.

År 2010 var Ana Ginas år – hon sommarpratade i Sveriges Radio och hon kammade hem prestigepriset Kristallen i kategorin bästa webb-teve program för sitt The Ana Gina Show.

Viktnedgång och mordhot

Viktnedgång. Blondering och hårförlängning hos kändisfrisören Bobby. Kändisfester, mingelbilder och Louis Vuitton-väskor. Med berömelsen kom också förändringen.

Gina har fått många elaka kommentarer i sin blogg där läsarna ifrågasätter hennes hastiga förändring. Många tyckte att Dirawi tappade "äkthet", men kritiken rinner av henne. Precis som mordhoten.

Gina Dirawi, har precis som chefredaktören Margret Atladottir, entreprenören Isabella "Blondinbella" Löwengrip och bloggerskan Tyra Sjöstedt, fått motta otäcka mordhot.

– Jag får mordhot och kallas slampa och hora. Men det är som det är. Jag är inte rädd. Dör man så dör man, sade Gina till tidningen Aftonbladet om mordhotet.

Leder Melodifestivalen – men drömmer om maktens korridorer

År 2009 sökte Ana Gina som webbjoker till Melodifestivalen. Hon gick vidare, men det räckte inte hela vägen. Nu leder hon istället hela festivalen, ett mål hon strävat efter länge.

– Ni alla som läst min blogg länge vet att jag alltid hetsar kring Melodifestivalen. Jag och mina syskon och vänner satt alltid hela vår uppväxt och skulle sitta och kommentera och lyssna och säga vad som var bra och dåligt, och nu ska jag stå där? Helt sjukt. Det är ju min dröm, målet med att jag ville göra tv var att leda det här programmet, skriver Gina i sin blogg.

Efter Melodifestivalen ska Gina Dirawi sätta upp nya karriärmål. Och det är politik och samhälle som lockar, berättar Gina Dirawi för tidningen Resumé.

– Jag kommer inte att hålla på med nöje hela livet. Jag gillar att få folk att skratta, men inte bara clowna till allt, säger hon till Resumé.
 

Ginas "Khadidje och fjortisen":

Kommentera
Kopiera länk
Dela