- Foto: All over press/Charlotte Brunzell/Patrik Östberg/EEROBILD/Montage

Här är kändisarna som säljer ut sig

De har alla ställt upp för komersiella ändamål. Mjällschampo, plackers, pastiller och tacos. Här är kändisarna som gjort reklam och tjänat en hacka.


Det är inte bara Mikael Persbrandt som satt sitt namn på den komersiella kartan när han dansade runt i Kista Science Tower för att marknadsföra Vasakronan. Kändisarna har sedan länge upptäckt att det går att tjäna både extra pengar och publicitet på att medverka i reklam.

Pernilla Wahlgren har flitigt medverkat i reklam efter reklam för allt mellan himmel och jord. Hårfärg, klädkejdan Sisters och kanske mest underhållande av allt - plackers. En tandtrådsliknande produkt som helt enkelt ska göra ditt liv lite bättre. Pernilla har dessutom, tillsammans med Charlotte Perelli, blivit anmäld för dold reklam i bloggen då de två kvinnorna sktivit lite för älskvärt - om smör.

Kött trots vegetarian

Charlotte Perelli har på egen hand blivit ansiktet utåt för Santa Maria tacos under Melodifestivaltider. Något som vid tillfället blev omdiskuterat, då stjärnan var vegetarian och tacos vanligtvis - och som det dessutom såg ut att framgå i reklamerna - innehåller kött.

Andra kändisar som valt att utnyttja sitt namn för cash är bland annat hockeyhunken Henrik Lundqvist, som med sitt perfekt lagda hår gör reklam för mjällschampo. En reklam som gjorde att han rasade i placering när årets 59 sexigaste män presenterades av tidningen Veckorevyn.

Även hockeyproffset Peter "Foppa" Forsberg ställde upp i vintermys i en reklam för mellanmålet Risifrutti då han, i full hockeymundering, sitter och skriker i en soffa.

15.000 kronor för en reklam

Bjrön Ranelid tog 15.000 kronor när han var speaker till Clas Ohlsson. I reklamen läser författaren och poeten ut företagets produktkatalog om en skiftnyckel - som om det vore en emotionell dikt.

Andreas Carlsson, den före detta Idol-profilen, gjorde sitt ansikte synonymt med pastillerna Läkerol. Inte alls för tandblekning eller spraytanning som man annars hade kunnat tro.

När programledaren Martin Timell gjorde rungande reklam för Nicotinell fick det stor medial uppmärksamhet. Det gick till och med så långt att TV4 uppförde "Lex Timell" som innebär att kanalens programledare förbjuds att medverka i reklamsammanhang.

Samuel Fröler har, likt Lena Endré, varit ansiktet utåt för AMF Pensions tevereklam.

Och vem glömmer artisten Dogge för Elgiganten och hans "cykel på köpet" som förevigt och ofrivillt etsat sig fast i våra minnen.

Dramatens Thorsten Flick har en del att säga om kändisar i allmänhet som gör reklam och Mikael Persbrandt i synnerhet. Se klippet här:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!