Ana Gina-krisen lugnar inte ner sig. Nu får SVT skarp kritik.
1 av 3
Ana Gina-krisen lugnar inte ner sig. Nu får SVT skarp kritik. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information, är förfärad.
2 av 3
Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information, är förfärad. - Foto: SUSANNA PERSSON/SCANPIX
"När man går så här långt har man överträtt en linje", säger Willy Silberstein"
3 av 3
"När man går så här långt har man överträtt en linje", säger Willy Silberstein" - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Hård kritik mot SVT i Ana Gina-krisen: ”Fullständiga politiska idioter”

Situationen förvärras för Melodifestivalens programledare Gina ”Ana Gina” Dirawi. 20-årigen, som vid flera tillfällen uttryckt sig antisemitiskt, får mothugg från flera ledande debattörer. Budskapet: Hon måste backa, eller lämna sin post.


Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Inte ett ord nämns om diskussionerna kring Gina ”Ana Gina” Dirawis antisemitiska förflutna på hennes blogg. I stället är det lyx och flärd som upptar programledarens blogginlägg - som för en månad flugit iväg till exklusiva Los Angeles i USA.

– Uttalandena är oacceptabla, nu måste SVT ta ansvar. Antingen ber hon om ursäkt eller så släpper de inte upp henne på scen, säger Ulf Öfverberg, ordförande för Stockholmsdistriktet i Samfundet Sverige-Israel, till Nyheter24.

Ulf Öfverberg gick i tisdags ut på debattsajten Newsmill och kritiserade Gina Dirawis uttalanden, som han menar är antisemitiska - det vill säga fientliga mot judar.

– Det finns ingen jämförelse mellan Nazitysklands politik och Israels politik. Det byggs inga gaskamrar på Västbanken, det är ett absurt påstående hon kommer med, säger han och fortsätter:

– Har SVT inte tittat på vad hon skrivit? Är de fullständiga politiska idioter? Man får inte vara hur naiv som helst.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information, är förfärad över inläggen - och menar att situationen är kritisk.

– Hon måste lämna uppdraget. Det är så pass prestigefyllt och hon är inte lämplig på en sådan post med dessa uttalanden i bagaget. Jag tycker att hon måste in på frysning tills hon förstår vad hon sagt och gjort, säger hon.

”Skitsnack”

Hon reagerar också på de uttalanden som SVT gjorde till Nyheter24 i tisdags, där Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, menade att Gina Dirawis texter endast ska tolkas som att hon är emot våld som lösning till konflikter.

– Det bedrövligaste är inte att en ung flicka skriver en massa dumheter, det är att SVT inte ser något fel i det. Vad är det för skitsnack? Det är deras fel och deras ledarskap som brister, säger Lisa Abramowicz.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, menar att uttalandena är antisemitiska och borde tas på stort allvar.

– Man kan vara kritisk till Israel, det förtjänar de ibland på olika punkter givetvis. Men när man går så här långt har man överträtt en linje, säger han till Nyheter24.

”Jag är gråtfärdig”

Lisa Abramowicz hänvisar till EU:s definition av antisemitism där jämförelser mellan Nazitysklands och Israels politik ingår.

– Det är ju vad människor som sysslar med det här vetenskapligt ser, säger hon.

Enligt Lisa Abramowicz, mångårig debattör, tar det här priset bland de värsta uttalanden hon sett.

– Ser SVT själva vilken skada de gör sig själva? Jag är nästan gråtfärdig alltså.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här visar Tuva Novotny upp döttrarna

1 timme sedan

Nicci Hernestig triggervarnar sin senaste kroppsbild

2 timmar sedan
Nicci Hernerstig, 24, publicerade nyligen en bild som hon valde att lägga en triggerwarning på. "9 veckor...", skrev hon till bilden.

Detaljen i nya bilden på Mark Levengood och Jonas Gardell: "Är det inte...?"

2 timmar sedan
Det har gått mer än ett år sedan Mark Levengood och Jonas Gardell meddelade att de skulle gå skilda vägar. Men skilsmässan till trots så är ett av Sveriges mest kända ex-par än idag goda vänner.

"Trädgårdstider"-profilens Instagram plötsligt borta

2 timmar sedan
Hundratusentals svenskar bänkar sig framför "Trädgårdstider" varje vecka och SVT-programmet engagerar många i sociala medier. Men nu har en av "Trädgårdstider"-profilerna, som hade 96 000 följare, plötsligt försvunnit från Instagram.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

2 timmar sedan
Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Zara Larssons konsert hotas av väderkaos

2 timmar sedan
Zara Larssons konsert i Dubai på torsdagskvällen hotas av väderkaos. Staden har de senaste dagarna drabbats av regnoväder och massiva översvämningar, flygplatsen och skolorna är stängda och befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus.