Michael Jackson dog den 25 juni 2009.
Michael Jackson dog den 25 juni 2009. - Foto: All over press

Doktor Död pumpade Michael Jackson full av propofol

DOKUMENT. Michael Jacksons läkare Conrad Murray dömdes för att ha vållat världsstjärnan Michael Jacksons död.


"Ingen är oskyldig"

Nyheter24:s Quetzala Blanco har tidigare skrivit en krönika om ämnet Michael Jackson och Conrad Murray.

Många varnade Jackson eller oroade sig. Hela världen tittade på när han i stort sett förmultnade framför oss i realtid.
Precis som alla tills alldeles nyligen kunde följa showen där Amy Winehouse spelade huvudrollen och målet var döden. Och Jack Nicholson som förgäves försökte få Heath Ledger att lägga av med de där sömntabletterna.

Läs hela krönikan här.

Tidigt varje morgon under sex veckor har de sju männen och de fem kvinnorna som utgjorde juryn i rättegången mot Michael Jacksons läkare Conrad Murray samlats i en rättegångssal i Los Angeles.

Hälften av människorna i jurygruppen var fans av Michael Jackson, och en jurymedlem hade till och med träffat Michael Jackson vid flera tillfällen efter att ha arbetat med en filmproduktion för Disney.

Två av de ledande läkarna med expertis på läkemedlet Propofol var kallade som stjärvittnen och de möttes i vad som beskrivs som en bisarr rond.

Vad är propofol?

Propofol, som är ett mycket tungt läkemedel, används inför operation. Medvetandet försvinner eller sänks rejält av läkemedlet.

Propofol får bara ges av sjukvårdspersonal inom operationssjukvård eller intensivsjukvård, och det är viktigt att patientens anding, hjärta och cirkulation övervakas, och det bör även finnas beredskap för akut livräddning. I Michael Jacksons fall fanns ingetdera.

Försvaret jobbade hårt för att fria Murray, och deras tyngsta vapen var att hävda att det var Michael Jackson själv som tog flera doser av Propofol efter att Conrad Murray hade lämat rummet.

Conrad Murray kallades för "Doktor Död"

I tabloidpressen kallas Conrad Murray redan för "Doktor död". Murray tjänade omkring 130 000 kronor i månaden för att ta hand om Jackson – men det slutade i en tragedi med dödlig utgång.

På morgonen den 25 juni 2009 gav Conrad Murray en dos på 100 ml av Propofol. En oerhört kraftig dos som på sjukhus räcker för att söva ner en patient innan en stor operation.

Samtidigt som Jackson låg i sin säng, fullpumpad med Propofol, så gick Conrad Murray iväg och pratade i telefon med tre olika älskarinnor.

Han pratade i telefon i 45 minuter med bartendern Sade Anding, 25, innan Murray insåg att något inte stod rätt till och slog larm. Han smsade även med strippdansösen Michelle Bella tidigare på morgonen och tog ett samtal från sin älskarinna Bridgette Morgan vid samma tillfälle, skriver tidningen The Sun.

Murray, som vid tillfället hade varit Jacksons läkare i sex veckor, var fortfarande i telefon med sin älskarinna när han hittade Jackson.

Jacksons barn Prince och Paris ska skräckslagna ha hört Murray skrika "Är det någon som kan hjärt och lung-räddning här?".

Det dröjde så länge som 20 minuter innan Conrad Murray, som hade gett Jackson den dödliga dosen Propofol, ringde efter ambulans. Murray bad även livvakter att gömma Propofolen.

Jacksons liv gick inte att rädda och han dödförklaras klockan 14.26 den 25 juni 2009.

Efter obduktionen av Jackson hittades Propofol i hans hjärta, lever, mage och till och med i hans ögon. Conrad Murray hade under en mycket kort tidsperiod beställt över 12 liter av Propofol.

Glädje när domen mot Conrad Murray föll

– Vi har väntat på det här ögonblicket varje dag under så lång tid och vi kunde inte hålla tillbaka gjädjetårarna inne i rättegångssalen. Även fast ingenting kan få vår son att komma tillbaka, så har äntligen rättvisa skipats! Nu kan vi knappt vänta på att få åka hem och dela den här dagen med Michaels barn, säger Michael Jacksons föräldrar Katherine och Joe till websajten TMZ.com, precis efter att domen mot Murray har fallit. 

Utanför rättegångssalen hurrade Michael Jackson-fans med plakat med texter som "Lock up the Doc" och sjöng "Walgren, Walgren" för att visa sitt stöd till åklagaren David Walgren.

Den utdragna processen har pågått i två år. Michael Jacksons syster LaToya Jackson skrev ett meddelande på Twitter där hon beskrev sina känslor efter att Murray fått sitt straff.

– SEGER! Michael jag älskar dig och jag kommer att fortsätta att kämpa för rättvisa! Tack ALLA för kärlek och support. Det kommer alltid att uppskattas!, skrev hon på sin Twitter

Murray dömdes till fyra års fängelse. Efter att ha avtjänat två år så släpptes han fri den 28 oktober 2013.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.