Doktor Död pumpade Jackson full av propofol - gick & ringde älskarinnor

- 08/11/2011, 11:36 -
Michael Jackson dog den 25 juni 2009.
1 av 2

Michael Jackson dog den 25 juni 2009.

All over press

2 av 2

Al Seib/Pool Photo/Scanpix

DOKUMENT. Michael Jacksons läkare Conrad Murray dömdes under måndagen för att ha vållat världsstjärnan Michael Jacksons död.

Tidigt varje morgon under de senaste sex veckorna har de sju männen och de fem kvinnorna som utgjorde juryn i rättegången mot Michael Jacksons läkare Conrad Murray, 58, samlats i en rättegångssal i Los Angeles.

Hälften av människorna i jurygruppen var fans av Michael Jackson, och en jurymedlem hade till och med träffat Michael Jackson vid flera tillfällen efter att ha arbetat med en filmproduktion för Disney.

Två av de ledande läkarna med expertis på läkemedlet Propofol var kallade som stjärvittnen och de möttes i vad som beskrivs som en bisarr rond.

Propofol, som är ett mycket tungt läkemedel, används inför operation. Medvetandet försvinner eller sänks rejält av läkemedlet.

Propofol får bara ges av sjukvårdspersonal inom operationssjukvård eller intensivsjukvård, och det är viktigt att patientens anding, hjärta och cirkulation övervakas, och det bör även finnas beredskap för akut livräddning. I Michael Jacksons fall fanns ingetdera.

Försvaret jobbade hårt för att fria Murray, och deras tyngsta vapen var att hävda att det var Michael Jackson själv som tog flera doser av Propofol efter att Conrad Murray hade lämat rummet.

Måndag den 7 november klockan 21.19 faller domen mot Murray.

Juryn finner honom skyldig till dråp och han vägras borgen. Conrad Murray kommer nu att sitta häktad i tre veckor innan hans slutgiltliga straff meddelas. Han kan komma att få upp till fyra års fängelse.

Klockan 22.12 förs Conrad Murray, i handbojor, ut från rättegångssalen. Murrays mamma viskar "Jag älskar dig" till sin son.

Doktor Död

I tabloidpressen kallas Conrad Murray redan för "Doktor död". Murray tjänade omkring 130 000 kronor i månaden för att ta hand om Jackson – men det slutade i en tragedi med dödlig utgång.

På morgonen den 25 juni 2009 gav Conrad Murray en dos på 100 ml av Propofol. En oerhört kraftig dos som på sjukhus räcker för att söva ner en patient innan en stor operation.

Samtidigt som Jackson låg i sin säng, fullpumpad med Propofol, så gick Conrad Murray iväg och pratade i telefon med tre olika älskarinnor.

Han pratade i telefon i 45 minuter med bartendern Sade Anding, 25, innan Murray insåg att något inte stod rätt till och slog larm. Han smsade även med strippdansösen Michelle Bella tidigare på morgonen och tog ett samtal från sin älskarinna Bridgette Morgan vid samma tillfälle, skriver tidningen The Sun.

Murray, som vid tillfället hade varit Jacksons läkare i sex veckor, var fortfarande i telefon med sin älskarinna när han hittade Jackson.

Jacksons barn Prince, 14, och Paris, 13, ska skräckslagna ha hört Murray skrika "Är det någon som kan hjärt och lung-räddning här?".

Det dröjde så länge som 20 minuter innan Conrad Murray, som hade gett Jackson den dödliga dosen Propofol, ringde efter ambulans. Murray bad även livvakter att gömma Propofolen.

Jacksons liv gick inte att rädda och han dödförklaras klockan 14.26 den 25 juni 2009.

Efter obduktionen av Jackson hittades Propofol i hans hjärta, lever, mage och till och med i hans ögon. Conrad Murray hade under en mycket kort tidsperiod beställt över 12 liter av Propofol.

"Äntligen rättvisa!"

– Vi har väntat på det här ögonblicket varje dag under så lång tid och vi kunde inte hålla tillbaka gjädjetårarna inne i rättegångssalen. Även fast ingenting kan få vår son att komma tillbaka, så har äntligen rättvisa skipats! Nu kan vi knappt vänta på att få åka hem och dela den här dagen med Michaels barn, säger Michael Jacksons föräldrar Katherine och Joe till websajten TMZ.com, precis efter att domen mot Murray har fallit. 

Utanför rättegångssalen hurrade Michael Jackson-fans med plakat med texter som "Lock up the Doc" och sjöng "Walgren, Walgren" för att visa sitt stöd till åklagaren David Walgren.

Den utdragna processen har pågått i två år. Michael Jacksons syster LaToya Jackson skrev ett meddelande på Twitter där hon beskrev sina känslor efter att Murray fått sitt straff.

– SEGER! Michael jag älskar dig och jag kommer att fortsätta att kämpa för rättvisa! Tack ALLA för kärlek och support. Det kommer alltid att uppskattas!, skrev hon på sin Twitter.