Söndag 5 Dec
Stockholm

"Så provokationslysten att man riskerar sitt liv?"

KRÖNIKA: Nyheter24:s Emma Malmlöf om de risker som bloggtrenden med förbjudna bantingpiller för med sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Emma Malmlöf

Emma Malmlöf, 21 år, är nöjesreporter på Nyheter24.

Besök hennes blogg här. Hon twittrar här.

Jag kan svälja barnmatsdiet och jag kan ha överseende med maniskt tränande - om jag måste. Men jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man kan utsätta sin kropp för medicin som den livfarliga bloggtrenden Reductil om man inte behöver det. Och nej, faktum är att man inte behöver det om man är något annat än kraftigt överviktig.

Än mindre förstår jag varför man väljer att tipsa om det i sin blogg. Ett forum som är mer känt för att starta, utveckla och elda på trender i alla dess skepnader. Är man så desperat efter provokation, eller vad det nu kan vara, att man är villig att riskera sitt eget - eller för den delen - någon annans liv?

Det är respektlöst när stora bloggare marknadsför farliga preparat som rena gudagåvan. Respektlöst och livsfarligt. Dels för att de utsätter sin kropp för en otrolig påfrestning men även för att de - helt uppenbarligen - inte är medvetna om riskerna med att stoppa i sig skiten.

De risker som blir smärtsamt påtagliga när man klickar sig runt på forum där Reductil-användare ber om råd. Någon kan inte andas ordentligt, en annan har blivit deprimerad - en tredje helt tappat lusten att äta. Och till en läkare kan de inte gå, för de har inte fått tabletterna utskrivna.

Men det handlar inte bara om de faror som finns med att äta tabletter som är avsedda för kraftigt överviktiga - när man är allt annat än ens lite gullig och mullig.

Det handlar även om riskerna med att beställa preparat via nätet, preparat som inte säljs lagligt. Som högst troligt blandas ihop i någon cementblandare i en källare där ingen alls vet vad som slinker med när tabletterna görs. Det kan vara lägre dos av innehållet än vad som anges på förpackningen, men det kan också vara högre. Bra mycket högre.

Jag hade en klasskompis på gymnasiet som gjorde så. Beställde tabletter från nätet som hon tog tillsammans med några vänner en kväll i december månad. Det var ganska oskyldigt och inte ens olagligt då. Det var enkelt - de kom direkt hem i brevlådan.

Jag gick på hennes begravning den vintern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela