Andreas Wijk och Kenza har tillsammans varit programledare för Modelljakten, som utsåg Julia till vinnare i Sverige.
Andreas Wijk och Kenza har tillsammans varit programledare för Modelljakten, som utsåg Julia till vinnare i Sverige. - Foto: Sarah & Paulina/Kanal 5.

"Skelett hör hemma i garderoben"

Svenska Julia Schneider blev på tisdagen vinnare i en av världens största modelltävlingar i Kina, efter att hon blev svensk segrare i storbloggerskan Kenzas "Modelljakten". Nu kritiseras valet av 15-åringen, som anses vara alldeles för smal.


Modelljakten

13 000 unga tjejer sökte till "Modelljakten" - där Kenza Zouiten och Andreas Wijk gav sig ut på en rikstäckande turné för att hitta Sveriges nästa supermodell.

Vinnaren fick ett modellkontrakt samt möjlighet att representera Sverige i den internationella finalen Elite Model Look, där första pris alltså var ett internationellt modellkontrakt värt 150 000 dollar.

På tisdagen gick finalen av Elite Model Look av stapeln i Shainhai, Kina. Det blev svenska Julia Schneider, 15, som tog hem det presigefyllda priset med ett modellkontrakt hos Elite, värt en summa på närmare en miljon kronor.

Men nu uppger Daily Mail att man världen över rasar mot Gävle-tjejens seger. Anledningen är 15-åringens vikt, som väckt frågor om skönhetsindustrins ideal.

Bland annat har Gazettes Marcos Townsend ifrågsatt den internationella juryns val.

– Sveriges Julia Schneider ser mer ut som en "modell av anorexi" än något snyggt som modeindustrin bör sätta på en piedestal och för någon att ta efter. Det är inget nytt, men det är en trend man kunde ha hoppats att modehus och modellagenturer skulle ha börjat glida iväg från, skriver han i en av tidningens bloggar.

Han skriver även att skelett hör hemma i garderoben - inte på catwalken.

Succéprogram

Under hösten och vintern har tittare kunnat följa Modelljakten via webben på Kanal 5, där över 10 000 unga tjejer tävlat om att få representera Sverige i den stora internationella tävlingen. Bland annat satt bloggaren Kenza Zouiten, som även hon är signad av Elite, som modell i juryn.

Programmet har varit en succé - två dygn efter premiären hade 900 000 tittare sett "Modelljakten".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

2 timmar sedan

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

3 timmar sedan
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

3 timmar sedan
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

3 timmar sedan
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

idag 14:53
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

idag 14:40
Den folkkära tv-profilen Anders Lundin fångade svenska folkets hjärtan redan på 1980-talet. Nu berättar han om tiden med okända sjukdomen. Tiden kantades av behandling som var både jobbig och skrämmande.