1 av 8
- Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX, Fredrik Sandberg / SCANPIX, Fredrik Sandberg / SCANPIX, Janerik Henriksson / SCANPIX, Sören Andersson / SCANPIX
2 av 8
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
3 av 8
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
4 av 8
- Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
5 av 8
- Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
6 av 8
- Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
7 av 8
- Foto: Sören Andersson / SCANPIX /
8 av 8
- Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Sprit, kokain och morfin

DOKUMENT. De är Sveriges mest folkkära artister, skådespelare och tevepersonligheter. Men alkohol och droger har tagit år av deras liv.


Den smutsiga nöjesbranschen

Våldtäkt. Barnporr. Fulspel. Fiffel. Ekobrott. Hustrumisshandel. Kopplingar till den undre världen. Knark. Sprit. Nöjesbranschen i Sverige 2012 är långt ifrån så mysig som den ger sken av. Följ Nyheter24:s artikelserie om den smutsiga nöjesbranschen.

Första delen: Våldtäkt, sexköp, barnporr och övergrepp – fula gubbar – och kända.

Quetzalas krönika: "Vi glömmer aldrig sexbrottslingarna"

Andra delen: Fulspelet, fifflet och kopplingar till den undre världen – kändisarna förskingrar miljoner och minglar med MC-gäng.
 

På kändisfesterna och premiärerna så flödar Champagnen. På efterfesterna och nattklubbarna är drinkarna starkare än någonsin. Men för många tar festen aldrig riktigt slut.
Listan på svenska kändisar som dragits ner i alkoholism eller drogmissbruk är tragiskt lång. Många har fått sina karriärer totalt förstörda. Många har kämpat sig en lång och snårig väg tillbaka och är idag helt nyktra och drogfria.

Programledaren Sanna Bråding var mitt uppe i en blomstrande karriär. Hon gjorde både teveprogram och radio och de stora kanalerna köade för att anlita Sanna.
Första gången Sanna Bråding blev bjuden på kokain var på en fest i Stockholm. Det dröjde inte länge innan hon börjde ta kokain ensam. Hennes missbruk eskalerade.
Efter att hon greps med 20 gram kokain på sig dömdes Bråding till tre månader i fängelse. Bråding fick sparken från alla sina uppdrag, hela karriären ödelades.
– Jag såg det inte som någon festgrej. Jag tog till det jag behövde. Det var en självhjälp som jag aldrig pratade om. Allt har successivt eskalerat. Jag trodde väl i min dumdristighet att jag skulle bli bättre av mig själv, berättar Sanna Bråding för Expressen i en intervju.

Kleerup: Jag kunde ha varit död
Artisten Andreas Kleerup har öppenhjärtigt berättat om sina problem med droger. I en intervju med tidningen Filter berättar Kleerup om hur han han köpte sju gram kokain i veckan. Under en period brände Kleerup hela två miljoner kronor på kokain. En dag försökte Kleerup ta livet av sig. Han satte i sig en hel burk ångestdämpande tabletter. I samma sekund ringde hans mamma på mobilen – något som räddade hans liv. I ambulansen slutade hans hjärta att slå, men ambulanspersonalen lyckas få i gång det igen. När han vaknade upp så insåg han att han hamnat vid ett vägskäl.
– Jag har insett vilka konsekvenser det kunde ha fått. Jag kunde ha varit död. Jag har slutat förneka för mig själv att jag känner en kontakt med något högre. Jag känner av en kraft ”där uppe” varje dag som jag tackar och kommunicerar med, berättar Kleerup i Filter.

Thorsten Flinck: Jag hade dödsdroger
Skådespelaren Thorsten Flinck, som vi i år ser som tävlande i Melodifestivalen, har länge kämpat med alkoholproblem och ett tungt drogmissbruk. År 1998 hittar två poliser Thorsten Flinck livlös i en blomrabatt efter en knarköverdos. Ett år senare tog han ännu en överdos. Då dog de facto Thorsten Flinck av en överdos morfin. Hans hjärta stannade. I sex minuter var Thorsten Flinck död.
– Det är väl klart att jag inte ville hålla på med narkotika så till den grad att jag tog en överdos och dog. Men å andra sidan – jag gjorde det och jag gjorde det många, många, många gånger. Inte bara med narkotika. Jag gjorde det med sprit kort därefter också, berättade Thorsten för mig under en intervju jag gjorde med honom för Nyheter24 sommaren 2011.
– Jag hade dödsdroger. Morfin. Morfin och heroin, förklarade Thorsten då.

Suzanne Reuter: Jag är alkoholist
– Hej, jag heter Suzanne Reuter och jag är alkoholist.
Så lät det när skådespelerskan Suzanne Reuter själv gick ut och berättade om sina alkoholproblem. Suzanne har nu varit nykter alkoholist i flera år.
I en intervju med Expressen i november 2004 berättar Suzanne om hur branschen inte märker när någon halkar dit.
– Jag har också vistats i miljöer där det finns en acceptans för alkohol. Först på scenskolan och senare i en bransch där det är legitimt att berusa sig. I vår värld ringer ingen larmklocka om man ofta är berusad, berättade Suzanne Reuter för Expressen.

Kikki kraschade bilen på fyllan
Sommaren 1999 krashade Sveriges mest folkkära artist, schlagerstjärnan Kikki Danielsson, med sin bil i ett dike. I blodet hade hon 2,44 promille alkohol. Hon försökte sparka upp bildörrarna och fly från platsen. Men hon satt fast. Bilen var totaldemolerad.
– Det jag framför allt minns är skammen och förnedringen. Alla kände ju igen mig. Vakten, poliserna, ambulansföraren, sjukhuspersonalen. Där satt jag till allmänt beskådande, den kända artisten från trakten, i all min ömkliga förnedring, berättade Kikki Danielsson till Se & Hör kort efter olyckan. 

"Jag drack dygnet runt"
"Jag drack dygnet runt. Jag var tvungen att dricka för att gå ner på lokalkrogen och dricka. Jag blev fet, sjuk och slutade skriva. Ingenting av värde stod ut, inget fanns kvar. Mina vänner gifte sig, skaffade barn, skilde sig och gifte om sig. Jag hatade dem för att de svek, för att de gav efter, för att de var svaga", skriver författaren Marcus Birro i en artikel i Expressen.
Birro, som idag är nykter, har tagit hjälp av Anonyma Alkholister, skriver han själv i en krönika i Expressen. 

Per Holknekt: Jag grät i total skam
År 2000 låg Per Holknekt hemlös och utslagen på en klinik för missbrukare. Bara några år tidigare hade han drivit ett framgångsrikt företag och umgicks flitigt i Stockholms innekretsar. Men alkoholen opererade snabbt och snart hade han förlorat allt – vänner, arbete, pengar, familj.
- Jag hamnade längre och längre från stadens kärna med mitt festande. Satt på pizzeriorna i Rotebro och drack. Det var nog då jag började förstå att, det här håller på att gå ordentligt åt helvete, berättar Holknekt i en intervju med tidningen Dagen.

Holknekt genomgick ett 12-stegs program – och det var tungt. Mer påfrestande än att leva på gatan.

- Att stå och frysa lite grann är inte hela världen. Min absoluta botten, var att vakna upp och klarsynt förstå vad jag hade ställt till med för alla de människor som trott på mig. Det stålbad jag gick igenom under de delar av 12-stegs-behandlingen där man inventerar sina karaktärsdefekter och gottgör personer som drabbats av dem, var så mycket jobbigare, berättar Holknekt vidare för Dagen.

I en intervju med Dagens Nyheter år 2008 berättar Per Holknekt om skammen han kände.

- Jag blev en mästare på att dupera för att få det jag behövde. Jag småljög och hamnade i en situation som blev allt mer ohållbar och till slut föll jag. Jag var en spillra, ett bottenskrap. Jag stod på knä och grät i total skam.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

Många avhopp från Eurovision i Malmö

Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

1 timme sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".

"Jakt" – på liv och död

2 timmar sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

2 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.